neděle 23. září 2012

Recenze - Oběť

Smecka 3: Obet (Andrea R. Cremerova) obalAnotace:

Calle se podařilo přivést na stranu Hledačů Rena, který se měl stát jejím druhem a vůdcem smečky. Tím se však ocitla v nepříjemné pozici – Ren i Shay po ní touží a na tom, koho z nich si vybere, závisí jak její osobní štěstí, tak osud smečky a výsledek výprav za mocnými artefakty, které Shayovi umožní bojovat s magií Strážců a porazit nejmocnějšího z nich, Bosquea Mara. Calle nezbývá než na čas zapomenout na hlas svého srdce: začíná dobrodružný a smrtelně nebezpečný hon za zbývajícími částmi elementálního kříže, zbraně, která jako jediná může zvrátit válku ve prospěch Hledačů. Mrtvých na obou stranách přibývá, a jak se blíží závěrečná bitva, pro Callu je stále obtížnější zachovat neutralitu. To ale ještě netuší, že největší oběť je všechny teprve čeká…

Proč jsem si knihu vybrala

I přes valnou nechuť k předchozímu dílu jsem se nakonec dokopala a vzhledem ke své posedlosti sériemi jsem se rozhodla dočíst i závěrečný díl, abych to všechno mělo z krku.


Něco málo k obálkám

Bloodrose (Nightshade, #3) Bloodrose (Nightshade #3) 

Proč všichni mají hezčí obálku než my? Naše obálka se mi nelíbí. Calla je moc vyretušovaná, lesk na rtech je umělej a vypadá to, jako by plešatěla. Anglická verze je o trochu lepší, i když ten kožich kolem hlavy se mi taky moc nelíbí. Druhá verze je o hodně lepší. Jednoduchá ale pěkňoučká.


 
Dánská verze je zajímá. Líbí se mi víc než ta naše. Německá obálka má dost do sebe a určitě bych si jí domů i koupila.
 
Hodnocení
 
Tumblr_maq9wvyewu1qdb2suo1_500_large Calla dokázala přivést Rena na stranu Hledačů. Velké plus. S podporou všech kolem ní se tak celá skupina bude moci vydat na pátrání po zbrani Sciona - elemntálního meče, který se skládá ze čtyř částí. Jelikož část Haldis už Shay má, zbývají jen tři další části. Každou z nich hlídají Ochránci - ve své podobě příhodné pro danou lokalitu. Celá smečka a Hledači tak budou mít silnou konkurenci. Nedá se ale nic dělat - najít meč je jediná šance jak porazit Strážce. K tomu tu ještě máme neutuchající boj mezi Shayem a Renem. Oba dva Callu milují a chtějí jí získat na svou stranu, coby družku. Calla se bude muset hodně snažit, aby ty dva držela během boje od sebe - je to jediná šance na to, jak zvítězit. Copak ale jde? Táhne jí to k oboum...
 
Vydejte se s hrdou vůdkyní Callou na pátrání po meči. Strážci totiž nelení a shromažďují armádu - Bosque Maro už čeká. Dovíte se ještě víc o Scionovi. Pokud toužíte po rozpáleném Renovi, máte ho tu. Silná hrdinka Calla? Žádný problém. Připravte se na závěrečnou bitvu a připravte si kapesníky, oběti jsou samozřejmostí.
 
Tumblr_ma74iebuuu1r1vmmoo1_500_large Děj byl v tomhle díle dost akční, tedy v rámci možností. Snesitelnost Shaye nikdy vlastně neexistovala, takže vám bude celou knihu opět lézt na nervy. Výprava za křížem je vlastně celkem dobrým zpestřením, nebýt toho, že ho mají tak rychle za sebou. Závěrečná část knihy je pak akční až dost (střet se Strážci), ale je rychle po všem, takže se vlastně ani nenadějete a jste na konci knihy. To, co Cramerová provedla někde ke konci knihy, je neomluvitelné a zasloužila by si za to upálit. Zkazila tím celou dějovou linii. Samotný konec je pak naprosto šokující. Zůstanete nad ním jen zděšeně koukat. Na co to celé bylo, když to takhle skončila???
 
O postavách nemá cenu mluvit. Calla snesitelnější, ale pořád alá Bella. Shaye jsem odpravila už v předchozích dílech. O trochu více Rena, což trochu zlepšuje celou kvalitu knihy - mimo Hledače je totiž jediným charakterem, který za něco stojí. Kdyby Calla byla v prvním díle rozumná, zůstala by s Renem už od začátku. Těšte se na nové rodinné přírůstky. 
 
Tumblr_m2zolrptcu1ro4ygeo1_400_large Psát recenzi o Oběti je celkem jednoduché - po dočtení jsem byla strašlivě zklamaná. První díl byl slibný, ale od jeho konce šlo všechno od desíti k pěti. Oběť určitě není úplná hovadina - pokud jste milovníci vlků, pak si přijdete na svoje. Je tu briliantní výběr vedlejších postav, které vynahradí ty hlavní. Nebýt toho konce, ten všechno postavil. Pokud si tedy říkáte, zda dokončit tuto sérii, pak říkám za sebe ano. Vyzkoušejte si to na vlastní kůži - třeba se vám to bude i líbit!
 
 
 
 
Konečné hodnocení:  70 %
 
Zdroje:

4 komentáře :

  1. ja sa chystám ešte len na 1. diel 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Oběť jsem sice ještě nečetla, ale chystám se. S tím Shayem máš pravdu, já ho taky nemůžu vystát, ren je mnohonásobně lepší. No tak ten konec mě zajímá, copak se tam asi stalo? ;) Na bitvu jsem se celý druhý díl těšila.

    OdpovědětVymazat
  3. 'Snesitelnost Shaye nikdy vlastně neexistovala' -> Ven, já tě zbožňuju! Konečně člověk, co ho taky tak nesnáší :D
    A s upálením Cremerové naprosto souhlasím, konec byl jedna velká odpornost -.-
    Co se týče obálek, nejlepší je ten asi-paperback (vedle Cally s kožichem), tyhle obálky mě zaujaly asi nejvíc. Bohužel nejsme v Anglii nebo Americe a musíme brát, co nám nakladatelství podstrčí... nebo knihu v originále. Jen tedy nepochopím jednu věc. Proč máme obálku modrou, když všichni ostatní ji mají laděnou do červena?
    (Dobře, krom Němců, ale to je rarita, tam jsem si obálku posledního dílu už spletla s obálkou k dílu prvnímu.)

    OdpovědětVymazat
  4. Och....já se k té knize musím dokopat. Bohužel já blbka blbá vím jak to končí, takže to prostě NECHCI číst! Ale jsem taky posedlá sériemi, takže budu muset :D

    OdpovědětVymazat