pátek 19. října 2012

Recenze - Drakova přísaha

Drakova přísaha (House of Night Novellas, #1)Anotace:

Drakova přísaha je samostatná povídka přidružená k cyklu Škola noci, věnovaná osudům jedné z jejích postav, bojovníka a učitele šermu Draka Lankforda. Odehrává se v devatenáctém století a vypráví o zapuzeném synovi anglického šlechtice, jenž se stal upírem, odešel do Ameriky a poznal svou budoucí manželku Anastasii. To z lásky k ní kdysi odpřisáhl, že bude svou nezřízenou sílu krotit milosrdenstvím. To pod vlivem této přísahy daroval život podivnému havranovi s lidskýma očima. Avšak nyní – tváří v tvář událostem odehrávajícím se v současnosti – svůj slib odvolává a nahrazuje novým: že už nikdy nikoho neušetří…

Proč jsem si knihu vybrala

Neukamenujte mě, prosím. Mám Školu noci doopravdy ráda. A Draka Lanforda jsem si v ní celkem oblíbila. Byla jsem zvědavá, jakou formou to napsal. A tak jsem si knihu půjčila. Jednoduché.


Trailer (německý):



Něco málo k obálkám

Dragon's Oath (House of Night Novellas, #1) Dragon's Oath 

Abych byla upřímná.. Naše obálka se mi moc nelíbí. Slečna na meči vypadá podezřele. První z anglických obálek je na tom o trochu lépe, i když mne také nezaujala. Vedlejší verze je lepší - více se mi hodí k celé Škole noci.

Juramento de Dragão (House of Night Novellas, #1)  O Juramento de Dragon  (House of Night Novellas, #1) 

No, co to je za Edwarda? Obálka je ale jinak pěkná.. A portugalský meč? Líbí se mi ten nápad - vypadá to normálně.

Hodnocení

Drak Lankford byl mladý a pošetilý anglický šlechtic - kvůli své opovážlivosti ho otec vykázal i s mečem pryč z ostrova. Drak byl totiž mimojiné označen Stopařem - a tak mu nezbylo nic jiného než nasednout se svým mečem na loď a odjet do Nového světa. Zde nastupuje do Školi noci a během let se z něj stává populární a obletovaný mladý muž. Na školu nastupuje nová mladičká profesorka - Anastasia, která má velké nadání na magii. Drak a Anastasia, profesorka a student, jsou svedeni osudem na stejnou cestu, aby čelily podivnému zlu s rudýma očima zavřenýma v kleci. Anastasia cítí, že jí k mladému a bláhovému Drakovi něco táhne - což se následně potvrzuje - jedná se o jejího budoucího muže. Drakovi se Anastasia líbí - a je ochoten udělat cokoliv pro její přízeň. Slibuje jí oddanost a také to, že nikdy nepozvdihne meč k útoku, pouze jen na obranu. 

Vracíme se do současnosti. Drakova žena zemřela, a to dílem Kalonova syna Rephaima, krakouna, který se ale stále více blíží k lidství. Drak je postaven před těžkou volbu - zda zůstat věrný Anastasii a tak překonat hněv, který ho spaluje a dát krakounovi milost, či se pomstít. Současnost a minulost se prolínají a je jen na Drakovi, jak se svým rozhodnutím naloží. Dokáže síla lásky změnit spalující nenávist?

http://fc08.deviantart.net/fs71/f/2010/198/b/5/Dragon_Lankford_by_JulieKml1092.png
Drakova přísaha je první novelou ke Škole noci. Sledujeme zde osudy Draka Lankforda, jednoho z učitelů na Škole noci, kam chodí hlavní hrdinka původní série, Zoey Redbirdová. I když se tu najde většina těch, kteří Školu noci nemají rádi a připadá jim nesmyslná, mohla bych vznést pár argumentů, které by to vyvrátily. Ten, kdo dočetl poslední díly ví, že se kvalita i příběh o hodně zvýšily. A pak tu máme novelu. Dle mého názoru je příběh v celé novele doopravdy zajímavý a historický kontext dodává příběhu naopak ten správný šmak. Velkým mínusem je ale počet stránek. Knížečka je uzoučká, a tak je prakticky nemožné nějak více rozvinout příběh, který se na tak malém počtu stránek odehrává. Drak a Anastasia se zasloužili více místa. Tím pádem může vypadat, že je kniha nedokončená a chudá. Pokud ale tuto skutečnost dokážete skousnout a oceníte originální příběh, pak nebudete litovat.

Postavy. Postava Draka Lanforda rozhodně stojí za bližší prozkoumání. Jeho mladé já je nevycválané, drzé a společensky neohrabané. Touží po pomstě a válce. Pak ale potkává Anastasii a celý jeho život se mění. Odpuštění ho mění. Kontrast mezi současným dospělým Drakem a mladinkým Drakem je vskutku markantní. A Anastasia? Nevinné a dobrosrdečné stvoření, které Draka zachránilo. Sympatická osůbka. 

A jaký je konečný verdikt? Dle mého názoru by Drakova přísaha mohla být o padesát procent lepší knihou v případě, že by měla více stránek a děj by se více rozvinul. Jinak ale oceňuji poměrně originální příběh s romantickou zápletkou. Témata o odpuštění miluji.

Celkové hodnocení80 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky 

3 komentáře :

  1. Já mám Školu noci taky ráda. :)

    OdpovědětVymazat
  2. ja sa chystám čítať Školu noci 8) vyzerá to zaujímavo, tak snáď sa mi to bude lúbiť 8)

    OdpovědětVymazat
  3. já má také školu noci ráda.. tuto knížku právě dočítám, ale už se pomalu blížím ke konci.. opravdu by to chtělo, aby to bylo delší.. to je ale asi jediná chyba na této knížce.. tak jsem potom dost zvědavá na Lenobiin slib, který nedávno vyšel... =))

    OdpovědětVymazat