čtvrtek 4. října 2012

Recenze - Glee: Studentská výměna

Studentská výměna (Glee, #2)Anotace:

Glee – Studentská výměna je druhou knihou inspirovanou stejnojmenným muzikálovým seriálem. A tak potom, co jste se v prvním díle seznámili se všemi důležitými postavami na McKinleyově střední, v tomto pokračování se do ohijské Limy v rámci multikulturního týdne chystá návštěva francouzského pěveckého Glee klubu. To pochopitelně nechá vzniknout celé řadě zábavných, ale i nečekaných událostí a mnohé zůstane „ztraceno v překladu“.

V téhle druhé knize pro opravdové Gleeky vás čeká ještě více šplouchů, více show a mnohem více Sue Sylvesterové… Tak si ji nenechte ujít!


Proč jsem si knihu vybrala

Jsem velkou fanynkou Glee. Patří mezi moje nejoblíbenější seriály, a tak jsem byla zvědavá i na knižní Glee, které tak nějak mělo doplňovat seriál. Jelikož jsem viděla seriál zatím celý, tak pro mne postavy nebyly žádný problém - musela jsem si Gleečko prostě přečíst.


Něco málo k obálkám

Glee má klasickou obálku se seriálovými hrdiny. Nic jiného bych ani nečekala a obálka se mi líbí - ke Glee se to hodí. Máme mimochodem originální obálku.

Hodnocení

Tumblr_levhzjxz2x1qc26hao1_500_largeGlee club - hudební kroužek, který je na společenském žebříčku na Mckinleyho střední až na samém konci. To, co naše hrdiny ale spojuje, je hudba. Máme tu rozličný mix všech možných národnostních skupin či nátur. Rachel Berryovou, která se touží stát velkou hollywoodskou hvězdou a nevadí jí jít přes mrtvoly. Místy je to ale až otravné. Finn Hudson, trošku nemotornější zadák, na kterého letí půlka celé školy. Quinn Fabrayová, hlavní roztleskávačka a vůdkyně celibátního klubu. Noah Puckerman, rváč a sukničkář. Artia Abrahams, vozíčkář se zálibou v starožitných košilích a kravatách. Kurt Hummel, první mckinleyovský gay se zálibou v oblečení. Černoška Mercedes Jonesová, která se snaží porazit Rachel Berryovou. Další dvě roztleskávačky - Santana a Brittany. Čínské duo - Tina a Mike. A k tomu Pan Schuster, učitel španělštiny, který Glee club vede. V rámci multikulturního týdne se panu Schu povede spojit se starým kamarádem z Francie a zorganizovat studentskou výměnu - francouzský club má přijet přímo na Mckinleyho střední a seznámit se s tamějším Glee clubem! Pro všechny je to skvělá zpráva - i když u každého z jiného důvodu.

Tumblr_llrdn63rj31qgibu5o1_500_largeRachel doufá, že se před všemi předvede oproti Puckovi, který jen chce sbalit nějakou tu francouzskou kočku. Vše se ale pěkně zamotá po příjezdu samotných francouzů - Kurt se ocitne ve středu francouzských koček, Rachel má na starost nesympatického bručouna, Puck se snaží sbalit rockerku, na kterou však má zálusk i Artie. O zábavu je postaráno - přidejme k tomu ještě trenérku Sue Sylvestrovou a je konec. V téhle škole totiž mají rádi drby.

Pokud jde o příběh, tak se ocitáme někde v první sérii seriálu, řekla bych. Už dopředu bych chtěla upozornit, že tato kniha nebyla nikdy zfilmovaná a je pouze na motivy seriálu. Styl vyprávění je zajímavý a celkem se mi ke Glee hodil, i když místy jsem popravdě docela usínala. To ale nevadí - nejsem na tenhle styl psaní moc zvyklá. Jinak byla ale dějová linka povedená a návštěva Francouzů knize hodně pomohla. Bylo zábavné pozorovat oblíbené hrdiny v nezvyklých situacích, i když od svých seriálových kolegů se maličko liší. Spektrum nových zajímavých charakterů knize prospěl a provedl s ní zázraky - dokonce jsem se i místy bavila!

Pokud jde o postavy, tak tu máme skupinku tradičních gleeků. Rachel se chovala stejně otravně jako vždy - tedy alespoň v první sérii. Pokud jde o ostatní, tak bylo poznat, že to jsou ještě malí miláčci, kteří se ještě pořádně nerozkoukali. Francouzky byly skvělé a například Rielle mi naprosto učarovala svým bezpodmíněným chováním. Po obsahové stránce tudíž hodnotím Glee kladně. A mínusy? Nějaké jistě najdeme - kniha je určena spíše seriálovým fanouškům - ostatní by se totiž ze začátku mohli ztratit ve změti jmen a charakterů. I přesto je ale Glee skvělou knihou na oddych, u které si zavzpomínáte na první sérii seriálu. Pokud  tedy váháte, rozhodně si knihu přečtěte - kniha nabízí poměrně zajímavý příběh s exotickou příměsí cizinců.

Celkové hodnocení: 78 %

Zdroje:
Anotace a obálka
Obrázky

Plus bonus! Moje oblíbené písničky z Glee :) 

     

3 komentáře :

  1. zbožňujem Santanin a Rachelin hlas!!! 8P
    akurát včera som dokončila maratón Glee, kde som si znova kukla všetky časti 8) a zistila som, že som vôbec nevidela druhú polovicu 3. série! 8D asi keď sa zrušil kinotip.cz, kde som to pozerala, tak som zabudla na aktualizácie, ešte že som si našla novú stránku 8P
    Knihy by som si rada prečítala 8) úplne zbožňujem všetky pesničky 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Já Glee prostě miluju...♥ Ten seriál je úžasný a mnohy se mi ty jejich covery líbí více než originály...:D :D
    Knížky už se mi líbily méně, ale pořád to byl takový dobrý průměr...:)

    OdpovědětVymazat
  3. Glee prostě miluju :3 ♥ Škoda, že jsem si tenhle díl ještě nestihla přečíst :/

    OdpovědětVymazat