neděle 21. října 2012

Recenze - Modrá jako safír

Modra jako Safir (Kerstin Gierova) [CZ] obalAnotace:

Čtěte pokračování úspěšné knížky Rudá jako rubín! Být čerstvě zamilovaná v minulosti vážně není dobrý nápad. To si přinejmenším myslí šestnáctiletá Gwendolyn, novopečená cestovatelka časem. Koneckonců mají oba s Gideonem docela jiné starosti. Například jak zachránit svět. Nebo se naučit tančit menuet. A ani jedno není vůbec snadné! Gwen má sice po svém boku několik dobrých rádců, ale když se Gideon začne chovat tajuplně, je jí jasné, že musí své hormony co nejdříve dostat pod kontrolu...

Proč jsem si knihu vybrala

Po přečtení Rudé jako rubín jsem byla unešena. Nejenže kniha splňovala mé požadavky na to, jak by kniha podobného žánru měla vypadat, ale byla i vtipná. A tak, jakmile vyšel druhý díl, jsem neváhala a hladově si jej obstarala. Cestování časem – to je moje.


Něco málo k obálkám

Sapphire Blue (The Ruby Red Trilogy, #2) Zafiro (Joyas preciosas #2) 

Naše česká obálka se nese v tradičním duchu jako ta německá oficiální. Ornamenty jsou překrásné a i přes jednoduchost se mi ta naše moc líbí. Americká obálka je klasika - krásné šaty, dívka, hezké pozadí. Tou bych také nepohrdla. Španělská Zafiro má moc zajímavý nápad.

Blue (La Trilogia delle Gemme, #2)  Zafiro (Edelstein-Trilogie #2) 

Italové vytvořili další skvost - ty šaty prostě žeru. Zafiro vypadá zajímavě, i když k Modré se mi to moc nehodí.

Safirblå  Zafiro 

Závěr patří Norské obálce, která je zajímavá. Sice není to pravé, ale není až tak děsivá. Španělský paperback je hezoučký a rozhodně by mě zaujal. Taková romantická knížečka.

Hodnocení:

Začínáme tam, kde jsme skončili v Rudé – u zmatené Gwendolyn, která ve starém kostele líbá Gideona. Už to slibuje strhující podívanou. Nejenže je zmatená Gwen, ale zmatek se přesouvá i do Tajné společnosti, která má už pouze jeden chronometr. Ten druhý zmizel v propadlišti dějin spolu s Lucy a jejím milým. Gideonův a Gwenin plán získat tak jejich krev pro uzavření kruhu v druhém chronometru tedy nevyšel, a tak se dvojice bude muset vrátit do historie znovu, aby se pokusili svůj neúspěch vykompenzovat. Gwen to ale vůbec nemá jednoduché - Gideon je protivný a vypadá to, že na polibek zapomněl. Navíc Gwen stále podezírají a nevěří jí - myslí si, že by je mohla podvést stejně jako Lucy. Hrabě Saint Germain je navíc stejně děsivý jako vždy a rozhodně to Gwen s Gideonem neulehčí.

Vydejte se do minulosti a odhalte tajemství spiknutí, které je daleko větší než na první pohled vypadá. V dobových kostýmech se zdá, že na lásku není místo - možná ale právě láska je tou věcí, která by mohla všechny zachránit. Kruh dvanácti se totiž brzy uzavře a kdoví, co přijde.

Děj modré se mi táhl možná o trochu pomaleji než tomu bylo u Rudé. Přišlo mi, že se tam neřešilo zas tolik jako v Rudé, kde nám byl celý princip cestování přiblížen. To ale vůbec nevadí a i přesto je Modrá knihou, jejíž děj stojí za pozornost. Skvěle jsem se u knihy bavila a nemohla se dočkat další kapitoly. Cestování v čase je fenomén, který se dá krásně rozvést a celé to dobrodružství boje o 12 kapek krve je doopravdy zajímavé.

Pokud jde o postavy, tak Gwen jsem měla ráda celkem už v předchozí knize. Pokud jde o Gideona, tak se mi trošičku protivil, vzhledem k tomu, jak se choval ke Gwen, ale to by se mu mohlo odpustit, vzhledem k tomu, jak je sexy. Postavy mají charakter a nejsou jen takové ty "ploché".

A co tedy dodat k závěru této recenze? Moc jsem toho o knize neprozradila,  ale pravdou je, že si děj moc už nepamatuji. Vím ale, že mne kniha doopravdy nadchla a pro příznivce cestování časem je to pravé ořechové.

Konečné hodnocení:  88 %

Zdroje: 
Anotace a obálky
Obrázky

5 komentářů :

  1. Skvělá recenze! :)
    Já jsem četla Rudou, ale k druhému dílu se dostanu asi až po Vánocích, což mě strašně mrzí.. :/

    OdpovědětVymazat
  2. Drahokamy jsem si přímo zamilovala! Sice v mých řpedstavách vypadá gideon nepatrně jinak, ale stejně ho žeru! :D a xemeria mám strašně ráda, smála jsem se u jeho hlášek jak blázen. A třetího dílu s enemůžu dočkat :D
    Jestli je ale něco, čeho s eobávám, je zfilmování Rubínu. Nejsem si jistá, jestli chci vidět filmové zpracování, aby mi to nepokazilo dojem z knihy(stejně tak to mám i u Mortal Instrument)

    OdpovědětVymazat
  3. U mě vyhrává obálka Blue..fakt nááádherná. Doufám,že tam nebude moc Gideona, já ho pekelně nemusím :D V prvním dílu mě hooodně zaujal ten, co se zajímal o Sedmihradsko ( Transylvánie) miluju týpky co nahánějí strach ^ ^

    OdpovědětVymazat
  4. Další skvělé knihy:) Gideona opravdu můžu:D..moc se těším na film a na další díl a jsem opravdu zvědavá, jak to dopadne:) Mimochodem ta obálka u knihy Blue je skvělá!:)

    OdpovědětVymazat
  5. Tento díl se mi líbil nejvíc z celé série Drahokamů také kvůli Xemeriusovi:)
    Celou sérii mi doporučila kamarádka a jsem strašně moc ráda,že jsem si ji přečetla.
    Ty obálky jsou krásné a ty šaty na obálce Blue jsou překrásné:))

    OdpovědětVymazat