sobota 6. října 2012

Recenze - Oškliví


Oškliví (Oškliví, #1)Anotace:

Každý může být úchvatně krásný, co je na tom špatného? Tally bude brzy šestnáct a už se nemůže dočkat. V jejím světě šestnácté narozeniny znamenají operaci, která člověka změní z fyzicky ošklivého na dokonale krásnou bytost, a tím jej katapultuje do ráje špičkových technologií, kde jedinou prací je nikdy nekončící zábava. Několik týdnů před narozeninami však Tally potkává novou kamarádku Shay, která si není úplně jista, jestli vůbec chce být krásná. Mnohem raději by se ocitla mimo dokonalý svět, na utajeném místě zvaném Kouř, kde žijí oškliví, kteří se rozhodli vzbouřit proti diktátu a povinnosti být krásný. Když Shay uteče a zanechá Tally zašifrovaný vzkaz s popsanou cestou do společenství, odhalí Tally odvrácenou stranu světa krásných – a není to nic pěkného. Úřady ji postaví před nejhorší volbu, jakou si dokáže představit: buď najde svoji kamarádku a vrátí se s ní zpět, a zároveň prozradí úřadům, kde se úkryt nachází, nebo nikdy nebude krásná. Její rozhodnutí jí navždy změní život…

Proč jsem si knihu vybrala

Chtěla jsem vyzkoušet Westerfeldův styl psaní. Slyšela jsem na něj docela dost chvály, takže jsem si to prostě musela vyzkoušet na vlastní kůži. Navíc je to dystopie a byla jsem celkem zvědavá, jak dopadne.



Něco málo k obálkám

Uglies (Uglies, #1) Uglies (Uglies, #1) 

Tak jo. Máme stejnou obálku jako originální. Možná štěstí, protože po letmém zhlédnutí všech obálek jsem byla mírně znechucena. Nepopírám, že obálky v sobě mají jakési kouzlo, ale osobně nevím... Ta naše česká není špatná, ale připomíná mi Myši. Paperbecková anglická rudá obálka nemá špatný nápad, ale kdovíproč se jí bojím. Ta podivná bílá hmota vedle vypadá zase spíš jako z nějakého hororu... 

Ugly - Verlier nicht dein Gesicht (Uglies, #1)Uglies (Uglies, #1)

Německá obálka je už lepší a celkem se mi k Ošklivým zamlouvá. Zato ta modrá vedle... Ne, dělá se mi z ní špatně. Už u obálek k PLL jsem barbíny odsoudila a udělám to i tady.

Uglies (Uglies, #1) Uglies (Uglies, #1) 

Indonéská obálka získává titul nejhezčí obálky. Modelka nevypadá mrtvolně a divně a koncept se mi moc líbí. To černé vedle raději nekomentuji, i když rozhodně lepší než ty před ní.


ImperfeitosFeios (Feios, #1)

K fialové portugalské hrůze se ani nevyjadřuju. Vyoadá to spíš jak nějakej kříženec víloupíra. Druhá obálka je lepší a celkem se mi i líbí, i když postava na obálce vypadá tak na pět let.


Csúfok (Csúfok, #1)Грозните

Bravo, maďarská obálka je jedno velké WTF. Co to proboha je? Bulharská obálka není špatná a rozhodně lepší než to podivné zelené monstrum vlevo.

Hodnocení

Tally žije ve společnosti, ve kterém je hlavním měřítkem krása. Ve svých 16 letech každý obyvatel podstoupí operaci, která z něj udělá Krásného. Do svých 16 let žijí děti v odděleném místě pro Ošklivé - po operaci se stěhují do Prettytownu. Každý zde dostane to, po čem nejvíce touží. Krásné tělo, zevnějšek, nekončící večírky a zábavu. Život mezi Krásnými může vypadat jako ráj, Tally o tom ale ví svoje. Sama se těší, až se stane Krásnou a dostane se tak za svým nejlepším kamarádem Perisem. Krátce před svými narozeninami se ale skamarádí se Shay, Ošklivou, která Tally naučí létat na magnetických prknech a poví jí o místě zvaném Kouř - je to tábor uprchlíků, kteří nesouhlasí se Systémem a nikdy nepodstoupili operaci. Shay touží po tom zůstat Ošklivou, a tak se vydává na vlastní pěst do Kouře. Tally dostane jasné instrukce, které by jí mohly pohodlně zavést do Kouře - přesto ale otálí. Láká jí představa divokého života, ale touha stát se krásnou je pořád silnější.

Po Shayině útěku je Tally předvolána na operaci - jaké překvapení, když jí vůdkyně sdělí, že byla její operace zamítnuta z důvodu Shayina útěku. Tally má jedinou možnost - vydat se do Kouře a přivést Shay zpět nebo zůstat navěky ošklivou. Tally nakonec souhlasí a se svým prknem a chabou mapou se vydává hledat Kouř. Cesta je doopravdy nebezpečná a mnohdy se zdá, že dál už nevede. Tally se ale nevzdává a bojuje, i kdyby jí to mělo stát vše, co má.

Oškliví jsou prvním dílem dystopické série, ve které se dostáváme do zkorumpované společnosti, kde hlavním měřítkem je krása. Nedokonalost je zde brána jako něco špatného, co je nutné vyhladit. Ač jsem se snažila do Westerfeldova stylu psaní začíst, nějak jsem nemohla najít to, díky čemu tuhle knihu všichni tak chválí. Nápad byl doopravdy zajímavý a moc se mi líbil, styl psaní ale už o něco méně. Celý děj se docela táhl a já se nemohla pořádně začíst. Celá myšlenka knihy to ale vynahradila, a tak jsem nakonec knihu odkládala se smíšenými pocity. Celá společnost je skvěle promyšlená a určitě slouží za povšimnutí.

Pokud jde o postavy, tak jsem si hlavní hrdinku nijak moc neoblíbila. A Shay? Připomněla mi tak trochu Blair Waldorfovou z Gossip girl. Zbytek jsem tak nějak nevnímala, ale to vůbec nevadilo. A co říkám na Davida? Nebyl špatný, ale jako chlapského hrdinu ho nijak nezbožňuji. Bohužel.

I přesto jsou ale Oškliví knihou s velkým potenciálem, která má co nabídnout. Skvělý popis a rozpracovanost příběhu vás jkistě okouzlí a navnadí na další pokračování.

Celkové hodnocení:  85 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

4 komentáře :

  1. Akorát jsem si ji objednala, taková natěšená, ale ty tu napíšeš tohle! :D Tak jsem teda zvědavá, jaký si udělám na knihu názor já.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě tahle knížka ležela doma několik měsíců, možná i něco přes rok, než jsem se k ní dostala a po pár kapitolách jsem začala litovat, že jsem si ji nepřečetla dříve. Vážně úžasná kníha, už se moc těším, až si koupím další díly...:)
    David mi tedy taky nepřišel nijak oslnivý, uvidíme, co se z něj vyklube v dalších dílech.

    OdpovědětVymazat
  3. mne sa ta kniha absolutne ale absolutne nepacila. v kezom pripade sa mi paci aspon ta cierna obalka :)

    OdpovědětVymazat
  4. Asi si ji znova přečtu. Četla jsem ji, ale nedočetla.

    OdpovědětVymazat