pondělí 24. prosince 2012

Recenze - Massagre

Massagre (Demonata #3)Anotace:

Dervish Grady a Grubbs se pokoušejí vrátit do normálu, žít dál svůj život bez démonů. Když se Dervishovi ozve legendární producentka kultovních hororů a požádá ho, aby jí dělal poradce na jejím novém filmu, vypadá to jako dobrý nápad. Ale natáčení zasazené do městečka jménem Massagre nebude zdaleka taková idylka, jak se na první pohled zdá. Démoni jen čekají na vhodnou příležitost zaútočit a Lord Lítost nezapomíná…

Proč jsem si knihu vybrala

Je to Shan! Co víc říkat? Všichni už vědí, jak ho miluju. A navíc ta žlutá obálka? Mňam. 




Něco málo k obálkám

Slawter (The Demonata, #3) Slawter: Pembantaian (The Demonata,  #3) 

No, obálky... To je teda něco. Demonata není jen pro někoho a půlku čtenářů určitě odradí jen svými obálkami. Musím ale pochválit CooBoo za to, že nechali originální obálku. Ta jedovatá žlutá se ke knize přesně hodí a jakmile si představím Massagre, vzpomenu si právě na tu obálku. Pokud jde o ostatní, tak mně osobně moc nelákají, ale přesně vím, co tím autoři chtěli vyjádřit - pravou podtatu Demonaty. Zelenej chlápek je dost děsivej a ta druhá stvůra taky.

Dämonenspiel (The Demonata, #3) Slackt (Demonata #3) 

Hmm, ta modrá se mi docela líbí, i když mám modrou zafixovanou až k obálce Bec. Nevadí, sice nevím, kdo ten chlápek na obálce je, ale vypadá to fajnově. Ta vedlejší obálka má skvělý nápad - skvěle vystihuje příběh.

Hodnocení

Po prvním díle se ke Grubbsovi vracíme teprve až v tom třetím. Po boji s pánem démonů je Grubbs rád, že se nic neděje a že na něj zatím nepadla rodová kletba. Jeho nevlastní bratr Bill je zachráněn a Grubbsův strýc Dervish se nakonec vrací z limbu a nabývá opět vědomí. Po psychické stránce je ale zničen - boj s demonaty ho skoro stál rozum. Nová naděje ale vysvitne ve chvíli, kdy se objeví známá producentka horrorů a touží po spolupráci s Dervishem, který je znám coby znalec démonů. Dervish nejdříve nechce, nakonec se ale s Billem a Grubbsem vydává přímo do středu natáčení, aby zajistil věrohodnost filmu. Připravte se na Massagre - největší horrorový trhák všech dob s démony v hlavní roli. To by ale nebyla Demonata, aby vše proběhlo v klidu - a vy se tak můžete těšit na dokonalý "Masakr" přímo v přímém přenosu na stříbrném plátně.

Mistr horroru Shan opět navazuje na příběh, který započal v prvním díle Demonaty. Svým neotřelým způsobem nás provází příběhem Grubbse a Dervishe, kteří si budou muset dát hodně pozor, aby nepřišli o nějakou část těla. Děj ubíhá svižně a pokud se ze začátku děsíte, že nikde žádní démoni nejsou, tak nezoufejte. Právě pro vás je přichystán závěrečný masakr, který vše změní. Velká škála démonů a opět nikdo jiný než sám Lord Lítost. Na tomto díle se mi líbilo zasazení do natáčení filmu - bylo to zábavné a já se skvěle bavila interakcemi mezi novými postavami. Ze začátku může zápletka vypadat nudně, ale nebojte, Shan vám to vynahradí. Je to tak u většiny jeho knih. Upozorňuji, že stejně jako v ostatních Demonatách, i tady není nouze o vnitřnosti a kusy těl, takže čtěte jen pokud na to máte žaludek.

Postavy. Setkáváme se tu s mladým Grubbsem, který se celý rok staral o svého strýce Dervishe. Po střetu s Demonaty je otřesen a doufá, že se s Lordem Lítostí už nesetká. Chyba lávky. Jako hlavní hrdina mi Grubbs celkem přestal vadit a já si ho dokonce i celkem oblíbila. Dervishe miluju už od první knihy - je to takový ten Larten Crepsley z Darrena, akorát v lidském provedení. Billa jsem neměla moc příležitost poznat, což nám Shan vynahrazuje právě v tomto díle. Nevím, moc sympaťák to není. Chtěla bych upozornit na skvělé postavy samotných herců z Massagre - zvláště dva bohaté spratky, kteří Grubbse neustále šikanují. Jak se říká, na každého jednou dojde a Shan evidentně miluje zvrhlé postavy. Ty zastupuje Lord Lítost - démoní pán, který se živí lidským strachem a bolestí. Epické, že? Takovej druhej O.Sudd - akorát, že v lepším provedení. Pokud máte rádi sexy démony s cárama noh, hadíkama a osmi rukama + rudá kůže, tak je pro vás Lítost to pravé ořechové. Osobně moje nejoblíbenější postava z celé Demonaty.

Chtěla bych pana Shana pochválit za velkou škálu nových démonů. Ten chlap je snad génius - spatlá dohromady x zvířat a vzniknou z nich doopravdy zajímavé kousky. Celou sérii Demonata bych chtěla doporučit všem milovníkům tohoto zvláštního spisovatele horrorů - osobně jsem se u nich moc nebála - Shan je spíše na kousky těl. Massagre se mi hned po Démonovi a zlodějovi líbila asi nejvíce, proto bych vám tento díl vřele doporučila. Pokud jste s Demonatou ještě nezačali, tak neváhejte - jen si dejte pozor na zlé sny - po přečtení mohou být vskutku ošklivé.

Celkové hodnocení 85 %

Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Ahoj, všimla jsem si, že jsi četla Demonatu- Třetí díl. V jedné soutěži jsem vyhrála pátý, ale mám zní trochu obavy, jelikož mi hodně lidí říkalo, že je to horor. Je to opravdu tak zlé?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale vůbec ne! :) Ono záleží na tom, jak moc bereš, že to je horror :D Já už si na Demonatu zvykla a je fajn.. Ale chce to menší Shan průpravu no..

      Vymazat