pondělí 14. ledna 2013

Recenze - Kacíř a čarodějka

Kacíř a čarodějka (Řád temnot, #1)Anotace:

Píše se rok 1453 a vše nasvědčuje tomu, že se blíží konec světa.
Klášterní novic Luca Vero je na rozkaz tajemného cizince uprostřed noci zburcován a odvlečen ze své cely. Cizinec jej nejprve obviní z kacířství, aby mu nahnal strach a pak jej vyšle na dlouhou cestu Evropou, kde má Luca, mimořádně nadaný mladík, hledat stopy Ďábla a vykonávat soud nad zběhlými křesťany.
 

Lukova první cesta vede do kláštera Lucretili, kde se setkává s mladičkou abatyší Isoldou, jež se právě ocitla v nesnázích. V klášteře je proti své vůli - poslal ji sem bratr, aby se mohl zmocnit jejího dědictví a navíc jeptišky začaly trpět podivnými vizemi, chodily ve spánku a na těle se jim objevily krvácející rány. Isolda je obviněna, že je očarovala temnou magií a má být upálena jako čarodějnice. Luca ale hledá pravého viníka...Hrdinové tohoto příběhu čelí nejtemnějším hrůzám středověku - černé magii, vlkodlakovi i šílenství. Na cestě však nacházejí také pravdu, přátelství a dokonce lásku.


Proč jsem si knihu vybrala

Původně jsem knihu ani neplánovala číst, ale po velkém doporučování jsem si na ní chtěla udělat vlastní názor. Knihy s historickou tématikou mám ráda, a tak jsem tak nějak podvědomě tušila, že by kniha mohla být ta pravá. 

Trailer:


Něco málo k obálkám

Changeling Changeling (Order of Darkness, #1) 

Existují zatím pouze dvě verze obálek. První je ta, kterou máme i my a je na ní Luca s Isoldou. Obálka mne okouzlila a k celému příběhu se skvěle hodí. Palec nahoru. Ani ta druhá není vůbec špatná - meč se k bílému pozadí skvěle hodí a dává nám trochu středověký nádech.

Hodnocení

228487381066296832_rgjlmlpr_c_largeDěj odehrávající se v 15. století. Sledujeme osudy dvou lidí, kteří se navzájem neznají, ale brzy se jejich osudy protnou. Luca Vera je klášterní novic a evidentně ho nečeká žádná zářná budoucnost. Po svých odvážných pokusech je odvlečen před soud a obviněn z kacířství. Štěstí mu ale přeje a on se díky svým myšlenkám stává jedním z papežových lidí, kteří jezdí po světě a odhalují místa posedlá satanem a snaží se je vymýtit a navrátit na ně boží přítomnost. Spolu se svým posluhovačem, kuchtíkem Freizem, a písařem se vydává do Lucretillského panství, kde v tamním klášteře evidentně řádí ďábel. Na druhé straně tu máme Isoldu, lucretillskou paní, která po smrti svého otce doufá, že jí připadne celé panství a ona se stane hradní paní. Osud ale hraje proti ní, a tak jí její bratr nechá poslat do kláštera, kde se mladinká dívenka stává abatyší. Jediné, co jí zbyde, je její přítelkyně Ishraq. V klášteře se ale děje něco divného - jeptiškám se na pažích objevují krvavá znamení a vše nasvědčuje tomu, že za to může právě Isolda. V té chvíli se na scéně objevuje Luca coby vyšetřovatel a je jen na něm, zda Isolda skončí v plamenech nebo ne... 

Autorka nám představuje reálný svět, tedy respektive řečeno jeho minulost. Píše dosti lehkým stylem, takže se kniha dobře čte a najde si své fanoušky i mezi těmi, kteří nemají historii moc rádi. Zápletka je v průběhu celé knihy živá a vy se tak nikde nenudíte. Ať už je to popis tehdejšího života nebo postupný rozvoj vztahů mezi hrdiny - oboje vám přinese skvělou zábavu. Knihu bych zařadila mezi oddechovější čtení a i když obsahuje i místa, kde se vám bude tajit dech, většinu času se spíš budete skvěle bavit a užívat si autorčin styl a postavy. Nejsem kdovíjaký historik, ale myslím, že autorka vystihla dobu velmi pěkně a poukázala i na to, jaká práva tehdy měly ženy. 

Tumblr_mfv4stekpe1s14e9ro1_500_largeOba hlavní hrdinové i jejich přátelé byli velmi sympatičtí a rozhodně příběhu pomohli. Luca byl fajnový kluk, který si uvědomoval vážnost toho všeho a i přesto, že se narodil ve světě mužů, chápal dívky. Oproti tomu Isolda je ohnivá dívka, která se touží vyrovnat mužům a dává to patřičně najevo. Na druhé straně ale ctí a miluje svého otce a řídí se jeho přáním. Freizeho hlášky patřily k těm nejlepším , člověk se alespoň zasmál. Vydařený byl také charakter maurské dívky Ishraq, která se stejně jako Isolda nerada podřizuje mužům a dává to patřičně najevo. Ostatní postavy byly uvěřitelné a vytvořily tu správnou atmosféru.

Kniha je určena pro každého - nepohrdnou jí jak teenageři, tak i ti starší. Hravý a lehký styl psaní vás zajisté okouzlí a středověké prostředí tomu dodá tu správnou špetku tajemna. Jako bonus bych chtěla připomenout mapku, která je ke knize připojena. Pokud toužíte po něčem lehčím, nezapomeňte na tuto knihu, která si zajisté zaslouží pozornost.

Celkové hodnocení:  85 %

Děkuji nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

1 komentář :