neděle 20. ledna 2013

Recenze - Darren Shan: Upírův pomocník (2)

Upiruv pomocnik (Darren Shan) [CZ] obalAnotace:

Druhá kniha D. Shana navazuje na děj přímo tam, kde první díl (Darren Shan a Madame Okta) skončil: aby mohl Darren zachránit svého spolužáka Steva, kterého kousla jedovatá cirkusová pavoučice, musí vyhledat jejího cvičitele pana Hroozleyho. To však je ve skutečnosti upír Vur Horston. Darrenově prosbě vyhoví a Steva zachrání, z Darrena však udělá polovičního upíra a svého pomocníka. Co všechno Darren vedle upíra Horstona zažije se dočte v tomto druhém díle. Také Kniha II. obsahuje v závěru upoutávku na další dramatické pokračování Krvavé chodby.

Proč jsem si knihu vybrala

Re-reading je re-reading ne? Sice tenhle díl moc v oblibě nemám kvůli jistým hrdinům, ale i tak jsem si druhý díl musela přečíst a připomenout si tak osudy svých nejoblíbenějších hrdinů.


Něco málo k obálkám

Ať žijou hrůzné obálky :D Na Darrenovi se vždycky skvěle pobavím. Plus i na Demonatě.

The Vampire's Assistant (Cirque Du Freak, #2) The Vampire's Assistant (Cirque Du Freak, #2) 

Tak jo. Sice přesně netuším, co je na té první obálce, ale odhadem bych tipovala Evru. Sice vypadá docela zajímavě a k celému dílu se mi moc nehodí, ale budiž. Oproti první je ta druhá o něco lepší a Evra tam vypadá už lépe.

The Vampire's Assistant (The Saga of Darren Shan, #2) Upírův pomocník 

Škoda, že GR nespolupracuje a některé obálky vynechávám. Nu, ta červená je docela zajímavá a asi má znázornit vlčího muže, ale.. Nemůžu si pomoci, nelíbí se mi. Tady je naše paperbacková obálka. Ano, ano, ano! Je z nich nejlepší. Ještě k té naší hardbackové - je to sice taky hrůza, ale i přesto ji mám ráda a nedala bych na ní dopustit.

Darren Shan und die Freunde der Nacht Darren Shan : L'assistant du vampire, Tome 2 : Le cauchemar continue 

Německá obálka mne rozesmála. Vypadá to spíš jako nějaký veselý komix. A ta vedle, asi francouzská?  Ty tesáky jsou docela zajímavé, vezmeme-li v úvahu, že Darren žádné nemá...

Upírov učeň (Sága Darrena Shana, #2) Circo dos Horrores - O Ajudante do Vampiro 

Naši slovenští příbuzní vyvinuli vlastní originální obálku. Sice pořád nechápu, kdo to na ní je, ale svým způsobem je cool. Portugalci vsadili na filmovou obálku - v tomhle případě bych ale filmovou určitě nevolila vzhledem k paskvilu, který z filmu vznikl.

Vampirov pomoćnik  (Saga o Darrenu Shanu - knjiga druga) ダレン・シャン2 若きバンパイア 

Tak ta první je originální a naprosto skvělá - prostě horor. To vedle? No.. No comment.

Hodnocení

Už podruhé se vracíme za poloupírem Darrenem Shanem, který v prvním díle opustil rodinu a domov, aby zachránil život svému nejlepšímu kamarádovi, kterýho za to ale nenávidí. Darren se musí naučit, co obnáší být upírovým pomocníkem a jak se správně živit. Je tu ale jeho odpor ke krvi, kterou odmítá pít, což se podepisuje na jeho fyzičce. Jeho mentor pan Hroozley se rozhodne vrátit se k Cirko Monstruoso, aby byl Darren mezi svými vrstevníky. Zde se Darren seznamuje s hadím chlapcem Evrou a lidským klukem Samem, se kterými si rozumí a vidina upířího života už není tak špatná. Zlo se ale skrývá na tom nejnenápadnějším místě...

Darrenův styl psaní se naprosto liší od ostatních spisovatelů. Kniha ubírá rychle a aniž se nadějete, je konec. To mi na jeho knihách trochu vadí - jakmile se člověk doopravdy začte, už musí zase končit. Darrenova sága o mladém poloupírovi je určena spíše pro ty mladší, i když pokud chcete začít s knihami tohoto autora, doporučuji právě tuto sérii, která je nevinnější než Demonata nebo Město a jejíž závěr vám naprosto vyrazí dech. Zápletka druhého dílu je celkem zajímavá, i když mi oproti ostatním dílům tolik nesedla. Vlastně se tu toho ani moc nestalo, kromě jednoho významného činu na konci knihy. Na druhou stranu tu ale poznáváme opravdový život v Cirko Monstruoso a tu lepší stránku našeho hrdiny. Nechybí ani vtipné momenty mezi Darrenem a panem Hroozlym.

Hlavním hrdinou je mladý poloupír Darren Shan. Na to, že opustil rodinu a vše, co miloval, se chová celkem fajnově, i když místama bych ho nejradši zabila. Darren je hrdina, který si nikdy doopravdy nenašel cestu k mému srdci, a tak to bude asi navždy. Je to ale sympaťák. Mezi ty lepší postavy patří Evra Fon, hadí chlapec, s kterým Darren bydlí ve stanu nebo pan Hroozley, který je sice občas morous, ale jeho hlášky patří k nejlepším. Jsou tu také dvě postavy, které jsem moc nesnesla - Sam Grest s nakládanými cibulkami a Regáč Vegáč (Ervé). Sice proti ekoválečníkům nic nemám, ale přece jen...

Co tedy říci k druhému dílu dvanáctidílné ságy na závěr? Rozhodně jí doporučuji všemi deseti - jsou tu upíři, kteří nezáří jako diskokoule a jejichž původ má celkem zajímavou myšlenku. V počátečních dílech sice není ještě tolik napětí, ale hlavní hrdina někde začít musel, a tak se do této série určitě pusťte. Nebudete litovat.

Celkové hodnocení:  80 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

1 komentář :

  1. ...ty obálky... :D Ta poslední je hrůzyplná a to cosi na slovenské mi připomíná skřeta z LOTRa :D

    OdpovědětVymazat