sobota 5. ledna 2013

Recenze - Krajina plná stínů

Krajina plná stínů (Mediátor, #1)Anotace:

Svět šestnáctileté středoškolačky Susannah se hemží duchy, zbloudilými dušemi, které potřebují pomoc, aby se dostaly do "země stínů". Pomoci jim mohou "mediátoři", lidé se schopností zesnulé vidět a hovořit s nimi. Suze je jinak normální 16letá středoškolačka, která se musí vyrovnávat s matčiným sňatkem, přírůstkem tří nevlastních bratrů, stěhováním z New Yorku do Kalifornie a změnou školy...

Proč jsem si knihu vybrala

Knihu jsem četla už kdysi dávno, a tak jsem si naplánovala re-reading v rámci projektu u Will. Byla jsem zvědavá, jestli pro mne jednoduchý příběh neohrožené mediátorky Suze bude mít ten samý šmrnc jako před několika lety.



Něco málo k obálkám

Připravte se na dlouhou jízdu obálkami - je jich totiž doopravdy hodně :)

Shadowland (The Mediator, #1) Love You to Death (The Mediator, #1) 

A máme tu původní obálky, které většina čtenářů zná. Jsou kreslené a popravdě jsem si na ně dost už zvykla. K Mediátorovi prostě patří. Žádné výhrady proti nim nemám - zobrazují to, co mají, a tak tu není problém. Pokud jde o naši obálku, tak bych jí také komentovala kladně - chápu, že hodně lidem se nelíbí, ale musí brát v potaz datum, kdy kniha vyšla a jaké byly obálky v tehdejší době. Sice pořádně nevím, co obálka má znamenat, ale ke knize neodvratitelně patří.

Auch Geister können küssen (The Mediator, #1) Negeri Bayang-Bayang (Shadowlands) - Mediator Series #1 

To se ale nedá říci o německé obálce. Ano, chápu, o co se nakladatelství snažilo, ale zrovna takovouhle obálku bych k Mediátorovi nikdy nedala. Proboha, ta kniha není dívčí románek, ale duchařina! Indonéská obálka je ve stylu těch anglických.

A Terra das Sombras (A Mediadora) Shadowland (The Mediator, #1) 

Tak jo. Hluboký nádech. Portugalská Mediatora mi připomíná jakýsi groteskní horror. Jako obálka je určitě zajímavá, ale zrovna tenhle styl bych k teen knize moc nedala. Anglický Shadowland mne pěkně zmátl. Fajn, fakt nevím, co má tahle zmutovaná hlava znamenat. Doufejme, že to není Suze...

A Terra das Sombras (A Mediadora #1) Terra Sombria (A Mediadora I) 

Portugalci evidentně potřebují milion obálek. No, proč ne. Levá Mediatora vypadá fajnově, i když slečna je na můj vkus možná až moc bledá a rtěnka moc rudá. Pravá Mediatora se už přibližuje anglickým kresleným obálkám a patří mezi ty sympatičtější.

Shadowland Terre d'ombre (Mediator, #3) 

Další anglické vydání. Nápad je fajnový, ale zpracování se mi oproti ostatním obálkám už tolik nelíbí. Francouzský Mediator je roztomilý - nemyslíte? Sice to není nic extra, ale alespoň to vypadá jako teen kniha.

Hodnocení

Susannah Simonová je na první pohled obyčejná šestnáctiletá středoškolačka, která se musí kvůli své matce přestěhovat přes půlku států do Kalifornie, aby mohla žít spolu s jejím přítelem Andym a třemi nevlastními bratry - Somnou, Mimoňem a Prófou (přezdívky lépe vyjadřují jejich osobnost). Vyhlídka na odpoledna strávená na plážích slunečného Carmelu nezní až tak špatně, ale dokáže holka z deštivého Brooklynu, která nosí koženou bundu, zapadnout? Dům nevypadá až tak špatně. Vše se změní ale ve chvíli, kdy Suze zjistí, že svůj pokoj s princeznovskou postelí neobývá sama. Není totiž jen tak někdo - je mediátor, což znamená, že má za úkol pomáhat duším zemřelých a převádět je na druhý břeh. Většinou to ale není vůbec zábava. A co se stane, když mladá holka zjistí, že duch, který s ní obývá pokoj, je cca dvacetiletý sexy kovboj jménem Jesse? Ani v nové škole to nebude o moc lepší -  vypadá to, že duch mrtvé roztleskávačky si to hodlá se Suze pěkně rozdat...

Mediátor je mezi mladými čtenáři a čtenářkami takovou klasikou. Pokud někdo začíná s Meg Cabotovou, tak je mu většinou doporučována tato série o šesti dílech, která si získala srdce každého, kdo jí četl. I když Meg napsala spoustu sérií a prvně se u nás proslavila s Princezninými deníky, to, co si čtenář zapamatuje, je spíše Mediátor. Nejinak tomu bylo u mě. Autorka nám přináší příběh s hlavní hrdinkou, která vtipná, ostrá a drsná a má zvláštní schopnost, o kterou njiak nestála. V Krajině plné stínů se hlavně seznamujeme s tím, jak její schopnosti fungují a řešíme problém mladé roztleskávačky, která si vzala život a teď se snaží dostat i svého bývalého přítele. Děj knihy ubíhá doopravdy rychle, za což může Megin lehký styl psaní, který pobaví a ve správných chvílích i napne. Zamilovat se do Mediátora je tedy velmi snadné. Výhodou také je, že kniha je nejen pro mladé, ale rozhodně si jí můžou přečíst i starší čtenáři.

Velkým plusem této knihy jsou její hrdinové. Jak jsem se již zmínila, Susannah si nenechá jen tak něco líbit a občas jedná i trochu svéhlavě a bez přemýšlení. Přesto si ale uvědomuje možná rizika a snaží se jednat co nejsprávněji, aby neohrozila ty, které miluje. Na Suze se mi líbilo to, že se nenechá svazovat pravidly a klidně je i poruší, pokud to uzná za vhodné. Na druhé straně tu máme Jesseho de Silvu, ducha, který bydlí v Suzině pokoji. V prvním díle se ještě tak dobře neznají a je vtipné sledovat hádky Jesseho a Suze. Protože jak už to bývá, Jesse je velký gentleman a občas jedná ještě trochu zastarale. Mimo tyto dvě postavy tu máme také otce Dominika, ředitele školy, kam Suze chodí. Otce D. jsem si už v prvním díle hodně oblíbila a rozhodně se těším na jeho další vystupování v dalších dílech. Meg nám tu předvedla spoustu úžasných postav, které se chovají dost reálně, což příběhu rozhodně prospělo. Abych nemluvila jen o těch "hodných" postavách, chtěla bych vyzdvihnout postavu Heather, oblíbené roztleskávačky, která se kvůli svému příteli zabila. Během celého příběhu sledujeme její vývoj a dovídáme se, že i když se Heather chová místy šíleně, je to jen malá zraněná holka, která jednala příliš zbrkle. Nemá smysl tu moc básnit, protože si musíte udělat obrázek hlavně sami během čtení.

Sérii Mediátor bych chtěla doporučit všem, kteří by si chtěli přečíst něco od všemi opěvované Meg Cabot. Kniha je psána lehce a budete jí mít za hodinku dvě určitě přečtenou. Pokud máte rádi nějaké to lehké nadpřirozeno a duchařinu, pak je to kniha pro vás. Plus nezapomeňte na proklatě sexy kovboje Jesseho a jeho rozevlátou košili.

Celkové hodnocení90 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

6 komentářů :

  1. To znie skvele 8)
    Ešte som sa k tejto sérii nedostala, ale nalákala si ma 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Mediátor mě kdysi příliš neoslovil, ale docela vážně přemýšlím, že to s touhle sérií zkusím znovu, od začátku. Vždy, když vidím někde nějaký pozitivní ohlas, trochu mě to popostrčí :)

    Jinak k obálkám: Ať koukám jak koukám, mně připadá nejlepší ta naše :) A že to často neříkám!

    OdpovědětVymazat
  3. To sa mi páči! Už som o knihe počula, ale tvoja recenzia ma povzdbudila k čítaniu! :) A veľmi sa mi páči vaša obálka.

    OdpovědětVymazat
  4. Meg je skvělá autorka, mediátora mám moc ráda. Takže knihu také doporučuji! :))

    OdpovědětVymazat
  5. Ach, Mediátor! <3 Hned mám chuť přečíst si ho znova! ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá knížka. Zrovna dneska jsem si na ni nějak vzpomněla a nelituji - je to sice už pár let, co jsem ji četla, ale klidně bych si ji přečetla znova. :)

    OdpovědětVymazat