úterý 5. února 2013

Movies - Bídníci

Když bývalého galejníka Jeana Valjeana (Hugh Jackman) propustí na podmínku, netuší, že za zády bude mít jako věčný stín posedlého inspektora Javerta (Russell Crowe). Ten ctí zásadu, že zloděj zůstane vždy zlodějem a Valjean se zdá být jasným příkladem, zvlášť když pravidla podmínečného propuštění záhy poruší.

Jenže Valjeanovi se daří unikat, začne žít pod změněnou identitou, stane se ctihodným občanem a dokonce starostou, jenže ani tehdy není před slídivým Javertem v bezpečí. Po smrti tovární dělnice Fantine (Anne Hathaway), kterou si klade za vinu, se ujme její dcerky Cosette. Společně s ní pak před Zákonem utíká do anonymity francouzské metropole.

Tam na ně po pár letech relativního klidu čeká kromě Javerta i další nebezpečí – ulice bobtnající revolucí, kterou připravují mladí kluci. Jeden z nich, Marius (Eddie Redmayne), se při letmém setkání zamiluje do dospívající Cosette (Amanda Seyfried) a ta jeho city opětuje. Kvůli své dceři a jejímu štěstí se Valjean rozhodne riskovat, dokonce se vydá na barikády v předvečer rozhodujícího souboje mezi revolucionáři a armádou, aby z předem prohrané bitvy zachránil Mariuse. Na místě, kde historie napsala jednu ze svých krvavých kapitol, se zároveň odehraje finální souboj mezi ním a Javertem.


Trailer:




Hodnocení


Jean Valjean :) Huugh

Díky prázdninám a volné vstupence do Cinestaru jsem měla možnost si vybrat, na jaký film se vydáme. Po prohlídce programu kina jsem nakonec vybrala Bídníky, i když mamka moc nadšená nebyla. Nakonec jsme se ale s náležitým občerstvením vydaly do sálu a s popcornem usedly na vyhřátá místa. Bídníky jsem jako knižní zpracování nečetla, a tak jsem věděla pouze jen to, že tam bude Jean Valjean. O to větší překvapení pak nastalo, když zhasla světla a sálem se roznesly zvuky první písně. Chytrá Vendea se totiž nepodívala, že Bídníci jsou muzikál a neřekla to ani mamince, která se po prvních pěti minutách začla smát s tím, jestli budou zpívat celé dvě a půl hodiny. Co myslíte? Samozřejmě, že to tak nakonec bylo...

Anne Hathaway jako Fantine

Bídníci jsou filmová adaptace stejnojmenné knihy od Victora Huga. Zfilmována byla už několikrát, ale právě zpracování z tohoto roku se asi zapíše lidem do paměti nejvíce. Hvězdné obsazení a chytlavé písně rozhodně nadchnou každého milovníka muzikálů. Hlavním hrdinou je Jean Valjean, bývalý trestanec, kterého po propuštění všude stíhá posedlý inspektor Javert, který si s Valjeanem hodlá vyrovnat účty. Po nějakém čase v klášteře Valjean nachází polomrtvou dívku Fantine, která pomalu ale jistě umírá a ujme se její dcery Cosette, o kterou se postará jako o vlastní. O několik let později sledujeme skoro dospělou Cosette, která se zamiluje do mladíka Mariuse, který spolu se svými přáteli vede revolucionářské povstání v Paříži. Do Mariuse je ale také zamilována Eponine, dívka, s kterou Cosette dříve vyrůstala. Valjean se snaží trochu zlepšit svůj morální Cosette a vydává se přímo doprostřed boje na barikády, aby zachránil Cosettinu lásku. Bohužel se k tomu ale připlete i Javert...

MIláček ♥ 

Bídníci tak nabízejí mnohem více než jen historický příběh. Máme možnost pohlédnout na situaci ve Francii v 19.století, kdy se státní zřízení měnilo rychlostí světla a kdy mladá generace toužila po změně. Neopomeňme ani povstání v roce 1830, které je jednou z nejemotivnějších scén z celé knihy. Film také poukazuje na nuzný život otroků a lidí z chudinských čtvrtí, kteří to rozhodně neměli jenoduché a dívky si často musely vydělávat prostitucí. Pokud máte rádi Glee, neuniknou vám dvě písně, které během filmu zazní - I dreamed a dream a On My Own. O skvělou zábavu se postarají takové hvězdy jako Hugh Jackman v roli Jeana Valjeana, Anne Hathaway jako Fantine, Amanda Seyfried jako dospělá Cosette, Russell Crowe jako Javert, Eddie Redmayne jako Marius a Samantha Barks jako Eponine.

Javert :)

A jaký z toho mám já osobně dojem? Otevřeně přiznávám, že sem se místy docela nudila, zvláště proto, že nejsem zvyklá na to, aby celý film někdo zpíval. Po důkladném promyšlení a dojmu ale uznávám, že film je vskutku povedený. Celá ta scéna, herci a písně mne naprosto uchvátili (velký podíl na tom asi má Aaron Tweit jako Enjolras, který si vedl celou dobu na barikádách naprosto výtečně - člověk alespoň mohl obdivovat někoho hezkého). Mám ráda historické filmy a i když jsem nečetla knižní předlohu, rozhodně bych Bídníky doporučila všem, kteří filmy s podobnou tématikou rádi mají. Když už nic jiného, tak se alespoň budete moci pokochat Hughem Jackmanem a poslechnout si zajímavé písně (hodně dobrá je Master of the House, u té jsem se pobavila).



Celkové hodnocení:  80 %

Zdroje a obrázky

A nezapomeňte na úžasné písničky!


3 komentáře :

  1. Na Bídnících jsem byla asi před dvěmi týdny. Taky jsem knihu nečetla a stalo se mi úplně to samé, co tobě. Začali zpívat a já s mamkou jsem se začali uculovat jestli budou zpívat celý film. Samozřejmě, že to tak bylo, jak už jsi psala. Film se mi líbil moc. Brečela jsem snad každých deset minut a to se mi ještě vážně nikdy nestalo. Navíc jsem tam měla oblíbené herečky, takže mě Bídníci maximálně bavili, dostali a chtěla bych si přečíst knihu. :) P.S. Písničky byly moc hezký :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to jsi mě docela příjemně navnadila :) chystáme se na ně s kamarádkama přístí víkend, a jelikož jsme četla knižní předlohu, která se mi líbila ( vynechávám Hugovy pětistránkové popisy ulic a podobných zbytečností), tak jsme zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja mám rada spev 8D Mňa bavil veľmi napríklad aj Holič z FS...Johnny Deep. Tento film by som si rada pozrela kvôli hercom 8)

    OdpovědětVymazat