neděle 17. února 2013

Movies - Nádherné bytosti

Ethan (Alden Ehrenreich) je životní smolař. Po předčasné matčině smrti de facto přišel i o otce, protože ten se utápí v žalu a syn pro něj přestal existovat. Navíc žije v zapadákově jménem Gatlin County, kde je jeden den jako druhý a všechny nesmírně ubíjející. Místo zcela vystihuje Ethanův komentář: „V Gatlinu člověka nečeká žádné překvapení. Je to ta nejpitomější díra. Doteď jsem si to aspoň myslel. Zdá se ale, že jsem se sakra seknul…“ Zásadní změnu optiky prodělá Ethan díky nové spolužačce, krásné a tajemné černovlásce Leně Duchannesové (Alice Englert).

Ethana na ní nejvíc fascinuje asi to, že ji zná, protože se mu opakovaně zjevovala ve snech. Lena to v Galtinu nebude mít lehké, protože na každého „cizáka“ se místní dívají skrz prsty. Ale protože je Lena neteř místního podivína Macona Ravenwooda (Jeremy Irons), je nenávist zdejších lidí přímo hmatatelná. Dívka si z nevraživosti domorodců nic nedělá, protože má mnohem větší trápení. Ona i její příbuzní jsou Zaklínači, mocné bytosti s pozoruhodnými schopnostmi. Nad Lenou ale visí temné prokletí a jí zbývá už jen sedmdesát pět dní do chvíle, která rozhodne o jejím osudu: Buď bude dostatečně silná a její moc se přidá na stranu dobra, anebo jí pohltí síly temnoty a ona se stane kněžkou zla jako její matka Sarafine (Emma Thompson).


V zoufalé situaci najde pomoc tam, kde by ji asi nečekala. U smrtelníka jménem Ethan, který je ochoten ji hájit, i kdyby měl kvůli tomu položit vlastní život. Může síla lásky odolat mocné magii, které nad nimi oběma krouží?

Trailer:



Hodnocení

Na Nádherné bytosti jsem neměla v plánu vůbec jít. Důvodem je to, že jsem nečetla ani knižní předlohu. Nic mě ke knize netáhlo po rozporuplných recenzích na GoodReads. Po prvních názorech na film jsem ale změnila názor a spolu se svojí spolužačkou, blogerkou Lucy, jsme se společně vydaly na dobrodružství skrývající se pod Nádhernými bytostmi. Když už nic jiného, tak ten popcorn stál za to. Nevěděla jsem, co od filmu očekávat, a tak jsem jenom napjatě usedla a čekala, co se bude dít. Překvapil mne trailer na Hosta, který před samotným filmem ještě proběhl a navnadil mne tak. Takže víte, na co se vydám v dubnu. To ale nemění nic na tom, že po prvních pěti minutách samotného filmu jsem měla chuť odejít...


Hlavním hrdinou celého filmu je Ethan. Mladý kluk, zlatý chlapec, který chodí s populární blondýnkou Emily. Jak už to ale bývá, i Ethan pomalu mění názor a po prázdninách se s ním rozejde. Kdo by se také divil - ve skrytu duše Ethan není tím, za koho ho ostatní považují. Čte zakázané autory a každou noc se mu zdá o podivné černovlasé dívce, která ho k sobě magneticky přitahuje. Jaké je překvapení, když do Ethanovy třídy nastoupí nová holka - Lena. Všichni se své nové spolužačky bojí - je prý přímou příbuznou starobylého Gatlinského klanu, který celá vesnice považuje za satanistický kult. Po incidentu s okny si není ani Ethan jistý tím, co je Lena vlastně zač. Jedno je ale jisté - tahle tajemná holka ho přitahuje. Nevadí, že má divnou rodinu, trpí podivnou kletbou a dokáže mrknutím oka měnit počasí - Ethan se do ní stejně zamiluje. Jak asi skončí zapovězená láska mezi zaklínačkou a člověkem, když je Lena předurčena přidat se k temnotě stejně jako její matka?


Budu naprosto upřímná. Místy jsem si říkala, co vlastně na filmu dělám. Většinu času jsem se jenom smála a vrtěla hlavou. Nechci upřímně ani myslet na to, jak vypadá knižní předloha. Nádherné bytosti jsou prvním filmem v celé sérii - jak to tak vypadá. Samotný příběh by mi připadal vcelku originální, ale až přespříliš mi připomínal filmové Stmívání. Jsou si souzeni osudem - a je jen na Leně, jestli spolu zůstanou. Hlavní hrdina Ethan měl být sexy. Musím uznat, že byl místy vážně vtipný, ale nějaké stopy po sexy boyovi, který by uhranul moje srdce? Ani náhodou. To už se mi víc líbil jeho kamarád Link, který byl tak stokrát roztomilejší a vtipnější než Ethan. Na druhou stranu musím pochválit Lenu - scény, kde bojovala se svojí sestřenicí byly velkolepé. Celý film zachraňuje jedině Jeremy Irons, který hrál temného zaklínače a strýce Leny. Tohohle herce já můžu a právě díky jeho úžasnému hraní nesklouzává film k naprostému klišoidnímu propadáku. Chtěla bych ocenit efekty a hudbu, která se ve filmu objevila. To jediné mne zachraňovalo od toho, abych neusnula.


Pokud nemáte rádi dlouhé padoušské dialogy, tak na film ani nechoďte. Během toho jednoho jsem jenom protáčela oči a vrtěla nevěřícně hlavou. Ano, pro nás knihomoly je možná dobré to, že Ethan hodně mluví o literárních autorech jako je Bukowski nebo kniha How to kill a Mockingbird... Je smutné, že ve scénách, kde všichni ostatní naprosto tiše seděli a užívali si vážnost a dojemnost situace, jsem se začala smát. Vážně. Přišlo mi to naprosto přemrštěné a nelogické. To jako vážně? Holka, které je 15 a je ve třeťáku?  To není nikomu divný?

!VELKÝ SPOILER!
Jediná scéna, kde jsem se málem rozbrečela, byla ta, kde zemřel můj milovaný Jeremy Irons a obětoval se. Vážně. A víte co? Kdyby umřel Ethan, tak bych asi ani nebrečela, jenom vrtěla hlavou. 

Největší frajer! ♥

Verdikt? Pokud milujete fantasy a nekonečnou twilight lovestory, běžte se na film podívat. Stojí za to díky Jeremy Ironsovi. Po zhlédnutí filmu ale nijak netoužím po knižní předloze. Kmarádka mi upřímně řekla, že se Ethan chová v knize zženštile. To ještě jde? Ve filmu k tomu měl také sklony a nějak často se mu stalo, že byl mimo a ležel v Lenině posteli s ručníkem na hlavě....

Celkové hodnocení:  65 %

Zdroje:
Anotace 
Obrázky

5 komentářů :

  1. Já jsem se rozhodla, že nebudu plýtvat penězi na návštěvu kina, protože když jsem viděla trailer, tak trochu jsem se zděsila...Četla jsem knihu a když jsem viděla filmovou podobu "krásného" Ethana, tak jsem nebyla zrovna nadšená :D

    OdpovědětVymazat
  2. Úplně sdílím tvůj názor.Popravdě na film jsem šla právě kvůli úžasnému Jeremy Ironsovi. Tak trochu jsem čekala, že mě film překvapí (mile:D). Nestalo se. Nakonec jsem děkovala bohu, že tam ten Irons byl a tak trochu i že jeho postava zemřela. Aspoň nemusím shlédnout díl druhý:D

    OdpovědětVymazat
  3. To je škoda, na film sa teším, ale knihu som tiež ešte nečítala. Ale také čarodejnícke veci ja môžem 8)

    OdpovědětVymazat
  4. Jako docela jsi mě vyděsila Ven! Sice jsem nečekala nic extra, ale teď se vyloženě bojím!!! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Online knihu si můžete přečíst zde http://translatebooks.blog.cz/

    OdpovědětVymazat