úterý 26. února 2013

Recenze - Bílý kůň

Bílý kůňAnotace

Někdy považujeme život za nudnou samozřejmost. A jindy nechceme nic než přežít....

Třicetiletá Zoe dobrovolně strávila posledních pět let v jakési osobní bublině – po tragické smrti manžela se pohybuje jen mezi svým prázdným bytem a výzkumným ústavem, kde pracuje jako uklízečka. Šeď plynoucích dní ji neubíjí, naopak jí pomáhá nalézt vnitřní klid, aby se mohla rozhodnout, co se svým životem provede dál.

A pak se najednou všechno změní. Lidé v jejím okolí začnou umírat na záhadný virus, pojmenovaném Bílý kůň. Smrtící nákaza se lavinovitě šíří po celém světě a během několika měsíců se lidstvo ocitá na pokraji vyhynutí. Přežije jen hrstka imunních jedinců, a někteří z nich jako by pozbyli veškeré lidství.

Vypuká válka a apokalypsu dovrší ničivé zvraty počasí. Možná Zoe dříve považovala holý život za jedinou jistotu, kterou ještě má. To už teď ale neplatí. Odkázána pouze sama na sebe putuje postapokalyptickým světem a snaží se přežít. Nebezpečí číhá na každém kroku, neboť z lidské podstaty už zbylo jen velmi málo.

Zoe dál míří k jedinému místu, které by jí mohlo poskytnout potřebnou ochranu – nejen kvůli sobě, ale i kvůli tajemství, které nese s sebou…



Proč jsem si knihu vybrala

Poslední dobou mne stále více a více lákají knížky s podobnou tématikou. Po dočtení Tak padne náš svět jsem si postapo naprosto oblíbila, a tak je stále více a více vyhledávám cíleně sama. Já se fakt nechci cejtit pod psa, ale ty knížky jsou tak děsivě destruktivní, že vám z toho běhá mráz po zádech...


Něco málo k obálkám

White HorseWhite Horse 

Děkujme Dominu za originální obálku. Je naprosto epická - už na první pohled jsem se do ní zamilovala, nehledíc na obsah. Deprese z toho jenom sálá. Obálka doslovně doplňující název knihy má také něco do sebe - pokud bych nečetla anotaci, tak ani nevím, o čem kniha vlastně je. Tipla bych to na koně.. Obálka vedle je pořádné psycho - knihu bych tipovala spíše na horror.

White HorseWhite Horse

Další oko-obálka. Překvapivě se mi ale líbí, i když to žluté oko bych tipovala spíše na vlka, ale i tak. Je nádherná. A nakonec tu máme ještě anglický originál. 

Hodnocení

X20121113-134255.jpg.pagespeed.ic.fndvyvl7i5_large
Hlavní hrdinka Zoe pracuje coby uklizečka v jednom z výzkumných ústavů. Po smrti manžela žije sama a její volný čas naplňuje pouze její rodina a občasné dohazovačské sklony její matky. Nudný a stereotypní život se ale změní ve chvíli, kdy doma Zoe objeví keramickou nádobu. Bez vzkazu. Samotnou. Díky tomu také začne chodit na terapii, kde se seznámí s terapeutem Nickem, zajímavým mužem, který jí nedá pomalu ani spát. Vše se ale změní ve chvíli, kdy Zoeinini přátelé a kolegové začnou umírat na neznámou nemoc, kterou později média nazvou Bílý kůň. K tomu se přidá světová válka, ve které je hlavní zbraní počasí. Ze Země se stává pomalu umírající místo, kde přežila jen hrstka přeživších, která je evidetně imunní proti Bílému koni. Je jen otázkou času, než zemřou i ti, protože potravin je málo a v situacích jako je tato se z lidí pomalu ale jistě stávají lidské zrůdy.  Zoe zbývá jediné - vydat se do Řecka, kde by mohla čekat naděje.. Pokud nezemřela spolu s Bílým koněm..

Tumblr_ly2faw5hzt1qlywlko1_500_largeBílý kůň je debutem této autorky (ano, mylně jsem se domnívala, že je Alex muž) a stihl si najít za tu krátkou dobu už radu příznivců. Tato kniha je hodnocena jako postapokalyptická, dystopická až apokalyptická - záleží jen na vás, kam jí zařadíte. Kniha vás napoprvé zaujme svou fantastickou obálkou, z které atmosféra celé knihy jen dýchá. Po přečtení prvních padesáti stránek jsem utrpěla poměrně velký nervový šok - nečekala jsem, že mne kniha tolik chytne. Autorka sleduje příběh třicetileté Zoe (což je oproti typickým YA docela změna) ve dvou časových sférách - v době před epidemií a popis její cesty do Řecka. Předem bych chtěla upozornit, že kniha není moc pro slabé a citlivé povahy - Alex Adams se s ničím nepáře a do všeho jde přímo po hlavě. Kniha vám uběhne rychle, ani nemrknete. Děj má spád a vy se ani chvíli nenudíte. Bude to také uvěřitelností a autentičností postav, s kterými se skvěle ztotožníte. Zápletka byla excelentní a rozhodně tím Bílého koně posunula mezi jedny z nejlepších knih podobného námětu, jaké jsem kdy četla. Mrazivá atmosféra a realistický popis jsou velkou výhodou této knihy.

Hlavní hrdinku Zoe jsem obdivovala ve všech směrech - i přes to, že přišla o lidi, které miluje, našla vnitřní sílu, aby šla dál. Osobně bych toho nebyla schopna. Dělalo se mi špatně už při čtení řádků, které popisovaly průběh celé nemoci. Blah. Mimo Zoe se samozřejmě našly i další postavy, které byly skvělé jako Nick, Zoeina sestra atd... A zbytek? No... jak jen popsat lidské trosky, které se změnily v bestie?

"Byla rozlomena první pečeť a vyřítil se bílý kůň se svým zlotřilým jezdcem, aby nás podrobil zkoušce smrtící chorobou. Každý muž, žena nebo děcko, kteří nevěří a nepřijímají Ježíše Krista jako svého spasitele, zemřou. Bezvěrci shoří v jámě pekelné s přáním, aby měli odvahu přijmout Pána. Budou se vrtět a škvařit, jejich duše sežerou červi. Tenhle mor přinesl bílý kůň a další tři ho budou následovat."

Tumblr_mea5gmcggh1qcnlwuo1_400_large
Bílý kůň je kniha, kterou bych doporučila všem milovníkům temna a apokalyptických námětů. Najde se zde samozřejmě i pár much (některým nemusí sednout způsob psaní a občasné vulgarismy), ale jinak je kniha skvělá na zpříjemnění (znechucení) dlouhého zimního večera. Varování předem - doporučuji si přichystat nějakou velkou slaďárnu, protože jí po dočtení koně budete potřebovat.

Série pokračuje titulem Rudý kůň, který by měl dle mého názoru vyjít letos na podzim.

Celkové hodnocení: 90 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Tak tohle mě zaujalo. Musím si přečíst :D
    Skvělá recenze :))

    OdpovědětVymazat
  2. Bílý kůň je naprosto skvělá kniha :) už se těším na pokračování :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na tohle se strašně moc těším, ale nechávám si jí na prázdniny, abych měla absolutní požitek, až skončí školní rok :D. Snad to do té doby vydržím :D. Apokalypsy miluju a apokalyptické nemoci taky :D. Teda ne ve skutečnosti, samozřejmě :D.

    OdpovědětVymazat