neděle 3. března 2013

Movies - Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic

Anotace

Jestli jste jako malí tuhle klasickou pohádku neslyšeli, tvůrci vám ji v průběhu úvodních titulků pro jistotu odvyprávějí. Pak už se ale jde na věc. Ocitáme se v typickém středověkém městečku, které sužují obvyklé dobové problémy, včetně únosů místních dětí, jež prý mají na svědomí čarodějnice obývající okolní hluboké lesy. Zdejší ochránce zákona (Peter Stormare) sice tvrdí, že na to stačí sám, ale očividně si lže do kapsy. Starosta proto pozve na záchrannou misi dvě celebrity, legendární lovce čarodějnic Jeníčka a Mařenku. Sourozenci se pustí po stopách únosců s vervou sobě vlastní a jejich práce brzy začne přinášet výsledky. Bohužel jiné, než jaké by si přáli. Zjistí totiž, že proti nim stojí síly mnohokrát mocnější než všechno, čemu museli doposud čelit. Navzdory Jeníčkově cukrovce (jako malý se jednou přejedl perníkem, chudák!) a Mařenčinu kostlivci ve skříni, o němž se nesluší mluvit, se pustí do boje proti mocné přesile, ale zda se i tentokrát dočkají šťastného konce, je ve hvězdách.


Trailer



Hodnocení

Náš filmový maraton s Lucy pokračuje. Tentokrát jsme se rozhodly navštívit Cinestar z osobních důvodů a vybraly jsme si proto Jeníčka a Mařenku: Lovce čarodějnic, dokonce v 3D. Nebudu zastírat, že už podle traileru jsem tušila, že film coby zpracování dávné pohádky bude vypadat asi úplně jinak a traileru jsem se prakticky vysmála. Nic mi ale nezabránilo se na film vydat. Hlavním důvodem byl sám Jeníček, jehož herec patří mezi mé nejoblíbenější a vidina toho, že by se Jeník mohl svléknout a léčit si rány byla tím největším lákadlem. S pravidelnou zastávkou v Luxoru (a pravidelných úlovcích na strany Lucy) jsme se tedy vydaly do sálu. Popcorn a pití byl samozřejmě nutností (i když zmizel prakticky hned, filmu se skoro ani nedožil).


S nepohodlnými 3D brýlemi jsme sice vypadaly jako debilové, ale nevadí. Opona se zatáhla a představení mohlo začít. Trailer na G.I.Joea v 3D byl naprosto skvělý a já si začala myslet, že snad bude lepší než samotný film. Následoval trailer na jakýsi docela krvavý horror (Rodaw by se líbil), při kterém tak polovina dětiček, které přišly, začala ječet. Královsky jsem se bavila.


Hned od začátku jsem věděla, že film dostane dobré hodnocení. Prostě věděla. Po úvodní scénce z Perníkové chaloupky (už tam se režisér s ničím nepáral a předvedl pec, která se objevila i v masakru SAW) jsem se těšila na další pokračování. Chápejte, nejsem nějak zvrhlá nebo tak, ale půlka sálu byly děti a já jsem prostě věděla, že si s blížícím se masakrem užijeme ještě hodně legrace. S Lucy jsme se sázely, kdy se Jeníček poprvé objeví bez košile (a doufaly jsme v to!). Z Jeníčka a Mařenky se stali světoznámí Lovci čarodějnic. Osud je zavedl do Aušpurku, kde zmizelo již 11 dětí a vesničané to připisují samozřejmě čarodějnicích. Na scéně se nám objeví celkem zajímavá zrzavá dívenka, která zaujme především Jeníčka a mladík Ben, kterého můžete znát, pokud jste viděli Nádherné bytosti. Nikdo jiný než sám Link. Největší sabat v posledních desetiletích se blíží a jedna z nejmocnějších čarodějnic se rozhodla, že se postaví se svými kamarádkami lidem a ovládne je. Jak tohle může dopadnout?


Chtěla bych vás předem upozornit, že na film nemá smysl chodit s dětmi pod 15 let. Režisér Wirkola vsadil na velmi moderní pojetí celé pohádky a podle toho to taky vypadá. Milovníci zbraní si přijdou na své - Jeníček i Mařenka mají celý bojový arsenál, který by jim jistě záviděla nejedna bojová jednotka. Odstřelovač je samozřejmě nutností. Což se pojí také s krví, která na vás  (v případě 3D) šplíchá prakticky každou minutu během bojů. Useknutá hlava? Vnitřnosti? Kusy těl? Upálení? Tohle vše tu najdete. Nic pro slabší povahy. I když se může zdát, že celý film je vlastně o ničem, opak je pravdou. Herci ztvárnili své postavy doopravdy obdivuhodně a za zmínku stojí i celá řada bojových scén, která vám vleje adrenalin do žil. Vše podtrhuje dechberoucí hudba.

Nesmím zapomenout na množství vtipných hlášek, které celý film provázely. Co takhle cukrovka, kterou trpí Jeníček, protože se předávkoval v dětství perníkem? Nebo troll, co se jmenuje Edward? Bože, Edward to naprosto zabil.


A jaké slavné tváře tu můžete potkat? Ze začátku jsem k postavě Mařenky byla skeptická - Gemma Arteton asi nikdy nebude mým šálkem kávy, ale během celého filmu jsem si jí celkem oblíbila. Největší zásluhu na tak dobrém hodnocení má samozřejmě sexy Jeníček v podání Jeremyho Rennera, kterého můžete znát coby Hawkeye z Avengers. Těšit se můžete na scény u vody, kdy si tu košili doopravdy svlékne a dá na odiv své dokonalé pracky. *omdlela* Nesmíme zapomenout na Thomase Manna coby Bena (jak jsem zmiňovala, zahrál si například Linka v Nádherných bytostech). Třešničkou na dortu je postava hlavní padoušské čarodějnice, kterou ztvárnila Famke Jannsen. Klobouk dolů, Famke, byla jsi naprosto skvělá. Famke si zahrála například v X-menech dvojrili Jean Greyové/Phoenix.

Edward :D
I přes rozporuplný děj bych vám tento film rozhodně doporučila (pokud jste fanynkami Jeremyho Rennera). Když nic jiného, tak jeho těla a vtipné hlášky stojí za to.

Celkové hodnocení: 85 %

Zdroje:
Anotace 
Obrázky

5 komentářů :

  1. Tak tohle musím vidět :D Už se těším na trola! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Plánuju na to jít a teď ještě takovéhle doporučení. :) :)

    OdpovědětVymazat
  3. Famke Jannsen milujem! v X-menoch bola úžasná! Film už mám stiahnutý, takže sa moc teším 8)

    OdpovědětVymazat
  4. Další skvělý zážitek s tebou Ven :D Teď taky něco sesmolit na recenzi :D - Upřímně? V hlavně mi pořád zní Edward! Ježíšku, já se ho nikdy nezbavím!! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Tak ti nevím, ale asi to zkouknu, kdo by se nepodíval na hezkýho chalapa? :D Mě docela pobavilo, jak se dospěli lidé oslovují "Jeníčku" a "Mařenko" :D

    OdpovědětVymazat