středa 27. března 2013

Recenze - Perfect Chemistry

Perfect Chemistry (Perfect Chemistry, #1)Anotace

Když  Brittany Ellis vejde první den maturitního ročníku na hodinu chemie , nemá ani ponětí o tom, že její pečlivě vytvořený "perfektní život" se začne rozpadat přímo před jejíma očima. Je donucena být v páru na laborky s Alexem Fuentesem, gangsterem z druhé strany města, který ohrozí vše, pro co tak usilovně pracovala: dokonalou reputaci, vztah s přítelem a tajemství, že její život doma je vše - jen ne perfektní.
 

Alex je "drsňák" a moc dobře to ví. Jakmile se vsadí s kamarádem o to, že se Brittany stane součástí jeho života, vůbec o sázce nepřemýšlí. Brzy si Alex ale uvědomí, že Brittany je skutečný člověk se skutečnými problémy a náhle se sázka z arogance stane něčím víc.




Proč jsem si knihu vybrala

Perfect Chemistry jsem si vybrala nejenom kvůli naší skupině na Good Reads. Už podle anotace jsem byla naprosto unešena. Velký podíl na tom má také Kath, které ve své recenzi knihu naprosto vychválila, a tím mě na ní nalákala.


Trailer (rap trailer :D)






Něco málo k obálkám

Perfect ChemistryQuímica perfecta (Química perfecta, #1)

Originální obálku jsem si naprosto zamilovala. Miluju modela, který znázorňuje Alexe. Na Brit nezáleží. Alex je prostě slaďoušek. Pozadí a jednoduchý font písma má své kouzlo a člověka hned přiláká. Indonéská obálka je taky moc pěkná, i když na Perfect Chemistry je moc slaďoučká. Když jde o gang, tak si představím něco drsnějšího. A Química Perfecta ze Španělska mne naopak trochu zklamala - chudák modelka vypadá jako by měla začít zvracet.

Química Perfeita (Química Perfeita, #1)Perfect chemistry

Portugalská obálka mi trochu připomíná obálku Terapie láskou - dva obličeje a nápis mezi tím. Oproti očekávání se mi ale celkem líbí - Brittany vypadá celkem podobně. Alexe si představuju možná trochu jinak, ale nevadí. A co holandští přátelé? Na obálku není moc vidět, ale vypadá to celkem fajn, i když to červený je trochu divný.

Hodnocení

Život hlavní hrdinky Brittany vypadá jako pravý americký sen. Má nádherné tělo a blond vlasy, dokonalého přítele, prakticky vše, na co si ukáže, je hlavní roztleskávačkou a žije ve velkém domě v jedné z nejlepších čtvrtí severní části Chicaga. Uvnitř je ale Brittany rozervaná a začíná mít pomalu dost neustálého předstírání toho, že je vše perfektní. Protože není. Během první hodiny chemie dostává Brit do páru Alejandra Fuentese, gangstera z jižní části Chicaga z gangu Latino Blood. Brittany očekávala kohokoliv, Alexe ale ne. Jeho reputace mluví za vše - drogové dealerství, zbraně a rvačky. To, co vypadá jako naprostá katastrofa se pomalu mění v něco jiného - ukazuje se, že odlišnost může posloužit i dobrým záměrům a pomoci z bezvýchodné situace.

“You are the one girl that made me risk eveything for a future worth having.”

423679_438345469542444_950229104_n_large
Perfect Chemistry je prvním dílem ve stejnojmenné triologii, kterou napsala americká spisovatelka Simone Elkeles. Celý příběh je vyprávěn z pohledu obou hlavních hrdinů, Alexe a Brittany, kteří se střídají vždy po kapitole. Čtenář má tak větší možnost seznámit se s pohnutkami a pocity obou hlavních hrdinů. Zápletka je jednoduchá - bad guy potká školní královnu, nenávidí se, následně ale zjišťují, že jsou si vlastně v hodně věcech podobní a můžou se navzájem zachránit. Příběh je klišoidní, to bezesporu, i přesto je ale neuvěřitelně chytlavý a čtenáře snadno zatáhne do děje. Ani si to neuvědomíte.

Pokud jde o angličtinu, tak patří mezi ty snadnější - i když pro některé by mohla být problém španělština, kterou je celý příběh prošpikován a která se objevuje hlavně v Alexových částech. Tento prvek celý příběh příjemně oživuje a dodává mu na jakési exotičnosti. Pokud jde o epilog alá o dvacetněco let později, nebudu jej raději hodnotit. Samotný příběh byl naprosto úchvatný a návykový, o epilogu to ale říci nejde. Na knize nejvíce zaujme prostředí - i když je knih s bad guy/princess postavami hodně, Perfect Chemistry vybočuje svým umístěním - autorka skvěle zachytila celou gangovou hiearchii a prostředí. Nechybí ani akce, která jde s gangem ruku v ruce.

“Is that your cheap way of telling me you want to kiss me?”
He looks into my eyes, his dark gaze capturing mine. “Querida, I always want to kiss you.”

Alex-fuentes-and-brittany-ellis-perfect-chemistry-24494425-400-600_largeBrittany je typická povrchní blondýnka, která si myslí, že musí svým rodičům ve všem vyhovět a být prostě perfektní. Nenapadá jí, že je i jiná cesta a raději se drží bezpečí. Jediné světlé chvilky, které jí zachraňují od propasti jsou scény s její starší sestrou - je neuvěřitelné, jak moc se o ní Brittany stará a věnuje jí pozornost. Ve všech ostatních věcech je ale povrchní a nerozhodná, hlavně pokud jde o jejího přítele Colina. Ke konci knihy se z Brit ale pomalu stává rebelka a je trochu snesitelnější. Ale jen trochu. Pokud jde o hispánce Alexe, ten je Brittanin pravý opak. Na první pohled drsný, namyšlený a nebezpečný gangster. Pod touhle tvrďáckou slupkou je ale kluk, kterému před očima zabili tátu a on jen touží po odplatě. Jeho druhou prioritou je jeho rodina.

 Od první stránky Alexe obdivuji za jeho rozhodnutí zůstat v gangu, aby ochránil své mladší bratry - bylo mi ho místy trochu líto. Autorka si pohrála i s ostatními postavami, které se mi dostaly pod kůži - vtipný Paco, Sierrra a Dough a Isa. Najdete tu mnoho postav, s kterými se budete moci ztotožnit. A pokud jde o chemii mezi Alexem a Brittany... Autorka nám neustále připomínala jiskření mezi hlavními hrdiny, které nás nutilo obracet další stránku.

Perfect chemistry bych doporučila všem, kteří chtějí s angličtinou začít. Slovíčka nejsou nijak těžká - problém by mohl nastat pouze u těch španělských. Těch ale v textu tolik není a dají se lehce přeložit. I když je příběh naprosté klišé, najdete tu něco, co toto dílo odlišuje od těch ostatních v contemporary sekci - akci, nebezpečné gangstery a příběh plný těžkých rozhodnutí. Osobně jsem se díky této knize naučila několik nových španělských slovíček a naprosto jí propadla. Série pokračuje druhým dílem, Rules of attraction, vyprávěným z pohledu Alexova mladšího bratra Carlose a třetím dílem, Chain Reaction, vyprávěným z pohledu Alexova třetího bratra Luise.

Celkové hodnocení:  90 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

“I'm losing control." -Brittany
Mamacita, I've already lost it." -Alex”

5 komentářů :

  1. Všichni tu knihu chválí a do dnes se mni do ní ani nějak zvlášť nechtělo...ale ty jsi prostě dobrá a po Krásné katastrofě jdu na tohle!

    OdpovědětVymazat
  2. Ráda si ji někdy přečtu. :) Sice mi to strašně připomíná Blbou sázku o fajn kluka, ale tak co... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Milujem Simon Elkeles. Táto kniha je proste úžasná. Ale určite si prečítaj aj druhú časť o Carlosovi. Tá je podľa mňa ešte lepšia. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Doufám, že se k ní tenhle měsíc dostanu, Leaving Paradise bylo skvělé a tohle jak všude vidím určitě taky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dúfam, že ju začnem čítať čím skôr! Moc sa na ňu teším :)

    OdpovědětVymazat