sobota 16. března 2013

Recenze - Tygrovo prokletí

Tygrovo prokletí (Tygrovo prokletí, #1)Anotace

Vášeň. Sudba. Čest. Byli byste ochotni to dát na misky vah, abyste mohli změnit svůj osud?

Sedmnáctiletou Kelsey Hayesovou by nejspíš ani ve snu nenapadlo, co jí čeká tohle léto; že se bude pokoušet zlomit tři sta let starou indickou kletbu. A to se záhadným bílým tygrem Renem. Na druhé straně zeměkoule. Ale přesně to se stane. Kelsey je vtažena do dobrodružství, kde na ni číhají temné síly, prastará magie a mystikou zahalené světy, v nichž není nic takové, jaké se na první pohled zdá. Nakonec musí riskovat vše, aby pochopila dávné proroctví a mohla tak kletbu zrušit navždy.

Prokletí tygra je prvním dílem romantické fantasy série, který vás strhne a zanechá ve vás pocit nenaplněné touhy.




Proč jsem si knihu vybrala

První věcí, která mne zaujala, byla obálka. Jsem velkým fanouškem koček, hlavně velkých koček a tygrů, a tak pro mne kniha byla jasnou volbou. Kdo by odolal? Navíc po zjištění, že se děj odehrává v Indii... No, poslední dobou jsem ujetá na podobné exotické země.

Knižní trailer


Něco málo k obálkám 

Tiger's Curse (The Tiger Saga, #1)La maldición del tigre (Saga tigre, #1) 

Naprosto uhrančivá, ledová, modrá. Takhle nějak bych popsala naši obálku, která je stejná jako originál. Jakožto milovník kočkovitých šelem jsem byla ztracena už na začátku - je jasné, že tuhle knihu budou prodávat hlavně nádherné obálky. Pokud jde o další verze, tak tu máme další anglickou s tygrem. Barva fotnu mi nijak moc nesedla a na můj vkus má Ren moc modré oči. Španělská obálka je o něco lepší - je na ní dokonce i Kelsey. O něco lepší než sousedka vlevo, ale na originál to prostě nemá.

Hodnocení

Hlavní hrdinka Kelsey bydlí u pěstounů a shání si na léto brigádu. Je jí teprve šestnáct a nějaké ty peníze navíc by se jistě hodily. Kelsey se dostává do cirkusu, kde se seznamuje s výjimečným bílým tygrem Dhirenem, který jí už od prvního setkání neuvěřitelně přitahuje. Během následujících dvou týdnů se život mladé Američanky převrátí naruby a Kelsey se vydává do Indie pod falešnou zástěrkou brigády u pana Kadama. Zjišťuje, že Ren je ve skutečnosti zakletý princ, nad kterým visí kletba, kterou evidentně může změnit jenom Ren s Kelseyinou pomocí. V útrobách indické džungle však čekají horší nebezpečí než bílý tygr...

Autorka nás ve své pětidílné sérii zavádí do světa indické mytologie, kde se celý děj odehrává. Velkým plusem celého příběhu byla právě ona mytologie a fantastické prvky - jakožto milovník mýtů a legend jsem si přišla na své. Autorka vsadila na exotické prostředí, které se v YA knihách zas tak často nevyskytuje - Indie. Hlavně v druhé polovině knihy se objevuje hodně popisných prvků, které se snaží vám celé prostředí co nejvíc přiblížit. Proč ne. I když nejsem fanouškem rozsáhlých popisů, někdy jsem za ně byla doopravdy vděčná. Důvodem je hlavní hrdinka, která mi už od začátku nesedla. Chtěla bych poukázat i na pár věcí, nad kterými jsem jen kroutila hlavou. Doopravdy byste nechali svoji šestnáctiletou dceru letět samotnou přes půl světa do Indie s lidmi, které prakticky neznáte? No, já osobně tedy asi ne... 

Hlas měl tichý, jemný a přátelský a já se za chvíli přistihla, že jsem jím naprosto pohlcená. Mluvil velice dobře anglicky, jen s velmi nepatrným přízvukem. Navíc byl jeho  hlas medově zastřený - takový, který by každou dívku přenesl do toužebného snění.

A tak se pomalu dostáváme k postavám. O Kelsey jsem se již zmínila - autorka se snažila jí co nejvíce přiblížit čtenářům, ale dle mého názoru se to moc nepovedlo. Kelsey místy jedná naprosto iracionálně, nechává se unášet svými emocemi a její vystupování na konci knihy? Chudák Ren. Pak tu máme Rena a jeho bratra Kišana. I přes Renovo občasné chování jsem si oba bratry oblíbila (hlavně Kišana). A to jak jejich lidskou část, tak tu tygří. Autorka si s tygřím chováním doopravdy vyhrála a abych se přiznala, tak jsem mnohdy měla Rena raději jako tygra. Nevím proč, ale pan Kadam mi připomínal hodného strýčka Fida... 

Tygrovo prokletí zaujme všechny milovníky nadpřirozena a staré mytologie. Když se odprostíte od šílené hlavní hrdinky, čeká vás neuvěřitelný zážitek plný napětí, sexy Indů a opic. Druhý díl, Tygrova stezka u nás vyšel loni na podzim.

Celkové hodnocení78 %

Knihu můžete koupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

8 komentářů :

  1. Chystám sa na to 8) Tigre ma vždy fascinovali, knižka mám v PC, tak sa k nej už hádam čoskoro dostanem 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc se mi líbí obálka :). Tématika zní zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  3. S hlavní hrdinkou souhlasím, nic jiného než se od ní odprostit se dělat nedalo. ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Zaujímavé. Ja som mala radšej Rena v prvej knihe a Kišan mi zavadzal. Nechápem, ako to, že všetci ste si už v 1 obľúbili Kišana, keď mne sa to podarilo až v 2. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, to netuším, ale mně Ren druhou polovinu knížky dost iritoval, takže jsem byla ráda za jakoukoliv chvíli, kdy tam byl Kišan.

      Vymazat
    2. Já si Kišana neoblíbila nikdy. Jo Ren mě občas taky naštval, ale pořád je mnohem lepší <3 :D

      Vymazat
  5. AHojky
    oba díly mně velmi zaujali oba jsem dočetla během týden i když tam první pulka prvního dílu mě hodbě nudila a popravdě jsem si taky oblíbila kišana protože ren byl až moc jakoby otravnej :)
    Už se těšim na další díl i když asi tak napůl asi bude zajímavý jak se ren vrátí ze zajetí a nebude si kelsye pamatovat ta bude na prášky :) Ale draci mě moc netěší A hlavně doufám že si co v nejbližší době vyjde 4 díl a pak 5 díl a případně i něco jiného od této autorky protože ve svých knihách mně zatím vždy dokázala vhodit přího do děje :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já si knihu koupila hlavně kvůli krásné obálce a čekala jsme od ní něco více. Ale nemůžu říct, že mě přímo zklamala, ale zase nejsem nadšená. To s tím strýčkem Fidem je trefné :D

    OdpovědětVymazat