úterý 23. dubna 2013

Recenze - Prázdné místo

Prázdné místoAnotace

Po nenadálé smrti čtyřicátníka Barryho Fairbrothera zůstane Pagford v šoku. Je to zdánlivě idylické anglické městečko s dlážděným náměstím a starobylým opatstvím, ale za hezkou fasádou zuří tichá válka. Bohatí válčí s chudými, teenageři s rodiči, manželky s manželi, učitelé se žáky. Pagford rozhodně není tím, čím se na první pohled zdá. Prázdné místo, které po Barrym zůstane v městské radě, se brzy stane katalyzátorem největší války, jakou město zažilo. Kdo bude triumfovat ve volbách provázených vášněmi, pokrytectvím a nečekanými odhaleními? Brilantně napsaná kniha, která je autorčiným prvním románem pro dospělé čtenáře, zároveň nutí k přemýšlení a na každé své stránce znovu a znovu překvapuje.

Proč jsem si knihu vybrala

Rowlingová je autorkou mého dětství. Vyrůstala jsem s jejím Potterem. A když jsem dospěla, přišel čas na něco nového. Na Prázdné místo. Byli jste někdy zvědaví, co se stane, když váš oblíbený autor začne psát něco z úplně jiného těsta? Já byla. A proto jsem byla na Prázdné místo hodně zvědavá.



Trailer



Něco málo k obálkám

Una vacante imprevistaThe Casual Vacancy

Už samotná obálka zaujme čtenáře svým neobvyklým vzhledem. Autorka vsadila na kombinaci dvou výrazných barev - rudé a žluté. Motiv je velmi jednoduchý, přesto ale zřejmě dokázal zaujmout, jelikož se až na jednu výjimku vyskytuje ve všech světových vydáních. Druhou variantou je pohled na domky s modrou oblohou, které se objevují u anglického paperbacku. Oproti originálu je to poměrně velký rozdíl, i tak si ale obálka zachovává své kouzlo a čtenáře jistě přitáhne.

Hodnocení

Large
Život v Pagfordu si plyne svým líným tempem dál a nedbá na to, co se děje za jeho hranicemi. O to větší žok jeho obyvatelé zažijí po smrti radního Barryho Fairbrothera, který náhle v poměrně mladém věku zemře. Tím zanikne jeho mandát na pozici radního a objevuje se nový problém - prázdné místo, které po Barrym zbylo.

Konec spánku - obyvatelé maloměsta zažijí novou dávku vzrušení. Staré lži pomalu vyplynou na povrch a teprve po smrti jednoho z nejváženějších občanů Pagfordu se ukáže pravá nátura jeho obyvatel. Pagford je místo, kde na sebe intriky nenechají dlouho čekat. Protože prázdné místo je jen jedno.

K Prázdnému místu bude jistě většina čtenářů přistupovat mírně skepticky. Autorka se do podvědomí dostala hlavně díky své sedmidílné sérii o čarodějném učni Harry Potterovi, který bojoval proti zlu. Harry Potter se tedy řadí spíše do literatury pro dětí. Řekněte - kdo z vás s ním nevyrůstal nebo ho nečetl svým dětem? Autorka se tedy musela potýkat se všemi očekáváními a vytvořit něco, co by se čtenářům zarylo do paměti minimálně stejně jako Harry Potter. Vytvořila tak Prázdné místo - knihu pro dospělé, která už na první pohled přitahuje pozornost. Nejen díky své neobvyklé obálce, ale také díky počtu stránek. Rowlingová si v tlusťoušcích prostě libuje.

Byl to tým pana Fairbrothera, byl to jeho projekt.

Čtenářům tak na podnose servíuje příběh, který se odehrává v anglickém maloměstě. Je tomu uzpůsoben styl vyprávění i výběr postav. Mistrně zvládla popsat typickou atmosféru, která je často s maloměstem spojována. Není tajemstvím, že sousedé o sobě vědí první poslední a přátelí se jen na oko, aby zjistili nejnovější dávku drbů. Trochu matoucí je velké množství postav - každá kapitola je totiž vyprávěna z pohledu někoho jiného. Po prvních sto až dvěstě stránkách se ale čtenář pravděpodobně zorientuje a začne si užívat spletitý děj.

Cfa5e88e55d411e2bacd22000a9e08df_7_large
Autorka se poměrně podrobně věnuje popisu vztahů mezi občany Pagfordu. Pokud tedy hledáte knihu, která pulzuje akcí, Prázdné místo pro vás nebude to pravé ořechové. Velké množství postav má ale svoje výhody - každý si tu najde svého oblíbence, kterému bude do konce knihy vadit. Je tu doopravdy velké množství rozličných charakterů, které dodávají celému dílu na autentičnosti. Knize by ale neuškodilo mírné proškrtání - na můj vkus byla až příliš rozvleklá a dala by se shrnout na menším počtu stran.

I když se sám radní Fairbrother v příběhu objevuje pouze jako osoba, kvůli které se vše dalo do pohybu, je také jedním z hrdinů, o kterém se toho dovíme nejvíce. Dále se setkáme s jeho manželkou Mary a dětmi, kteří se musí vyrovnat se smrtí manžela a otce. Autorka se nevyhýbá ani postavám z druhé strany společnosti - rodina Weedonových se točí na samém okraji společnosti. J.K.Rowlingová jim věnuje velkou část knihy - čtenář tak má možnost poznat odvrácenou stranu společnosti - ne jen tu, která se bezprostředně točí kolem voleb a prázdného místa v radě. Pokud vás depresivní zplodina nezajímá, jistě najdete zalíbení v rodině Jawandových či Wallovým. Velkou výhodou je velké generační rozpětí postav - najdeme tu jak teenagery, tak i starší občany.

Prázdné místo si místo vedle svého čarodějného bratra na chodníčku slávy jistě zaslouží. I když jej někteří odsoudí pro přílišnou roztahanost, autorce se skvěle povedlo zachytit život na maloměstě i s problémy s ním spojenými. Velkým plusem jsou barvitě vylíčené charaktery, s kterými je snadné se ztotožnit. Kniha není určena pro milovníky akce - i když jí tu samozřejmě v menším množství také najdeme. Prázdné místo je jiné - v tom dobrém slova smyslu. Je totiž reálné.

Celkové hodnocení: 80 %

Děkuji nakladatelství Plus za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Určite su to raz prečítam, JKR nemôžem vynechať 8) Ale ktovie, či by ma to bavilo, predsa len to nie je celkom môj obľúbený žáner, je ale jasné, že to je určite kvalitné, keď to všetci tak moc vychvaľujú 8)

    OdpovědětVymazat
  2. To strašne moc chcem. Som strašne zvedavá ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Na Prázdné místo se chystám. Jsem velmi zvědavá! :D

    OdpovědětVymazat