středa 24. dubna 2013

Recenze - Unravel me


Unravel Me (Shatter Me, #2)Anotace

tik
tik
tik
je skoro 
čas na válku

Juliette uprchla do Omega Pointu. Je to místo pro lidi jako je ona - pro lidi s darem - a je to také hlavní sídlo odporu rebelů. 

Juliette je konečně volná - od Obnovy, od jejich plánu použít jí jako zbraň. Nic nebrání lásce mezi ní a Adamem. Je ale jedna věc, která Juliette bude vždy svazovat - její smrtící dotek.

Nebo Warner, který chce Juliette víc než si kdy myslela, že je možné.


V tomto napínavém sequelu k Shatter me musí Juliette udělat rozhodnutí, která ovlivní navždy její život. Musí volit mezi tím, co chce a tím, o čem si myslí, že je správné. Rozhodnutí, která vyžadují výběr mezi jejím srdcem - a Adamovým životem.

Proč jsem si knihu vybrala

Musíte se mne ptát? Není to jasné? Shatter me je nejlepší dystopií, jakou jsem kdy četla. Potřebovala jsem nutně sequel. Víc Warnera. Víc Kenjiho. 

Něco málo k obálkám

Unravel Me (The Juliette Chronicles, #2)Ne m'échappe pas 

Kouzelné oko. Na sérii obálek s okem jsem si již zvykla. Jsou prostě kouzelné, nemyslíte? Rozhodně nejlepší ze všech vydání. Anglický paperback mi přijde poněkud zvláštní - nesnažím se raději domýšlet, jestli to vlevo je doopravdy Kenji a co to je za Juliette. Raději nemyslet. Francouzi se sice snažili, ale nádherným obálkám s šaty už odzvonilo. Navíc se to ke knize vůbec nehodí.

Rädda mig inte!Liberta-me (Shatter Me, #2) 

Švédové se pokusili vytvořit něco zajímavého - oceňuji nápad s ptákem (kdo četl, tak ví). Nicméně mi to spíš přijde jako obálka na nějaký horror. Portugalci zvolili modelku z původní obálky prvního dílu i se střepy. Proč ne, jen mi tam moc nesedí ta rudá.

Hodnocení

Juliette uprchla z doupěte pološíleného Warnera a spolu s Kenjim, Adamem a jeho bratrem se dostala do Omega Point, centra rebelského odboje. Mimoto jsou tu lidé jako Juliette - lidé s darem. Válka je na spadnutí a Warner si útěk své "loutky" rozhodně nenechá líbit. Touží po Juliette více než po čemkoliv jiném - a je odhodlán to dostat za jakoukoliv cenu. Na scéně se také objevuje Warnerův bezcitný otec, který je odhodlán potlačit hrozící rebelii, která by mohla zničit celou Obnovu. Juliette se musí naučit ovládat své schopnosti - a to co nejrychleji. Je jen otázkou času, kdy se obrátí proti ní. V prohnilém světě není místo pro chyby - Juliette se bude muset rozhodnout, zda bude bojovat za lásku, která ohrožuje ostatní. Zvítězí láska nebo povinnost?

 “I'm wondering how many more mistakes I'll have to make before things finally fall into place. If they ever will.”

Tahereh Mafi se vrací se svým osobitým stylem plným škrtaného písma. V Unravel me se s ním setkáme už o trochu méně - Juliette je v trochu lepší kondici než v prvním díle. Samotná anotace slibuje daleko více akce. Čtenář se již seznámil s hlavními rysy celé společnosti a může si tak užít dechberoucí příběh mladé dívky, která se potýká s těžkým osudem. Mít schopnosti není vždy jen zábava - to Juliette ví sama. Přichází také zodpovědnost. Autorčin styl nesedne každému, oproti prvnímu dílu se ale Tahereh zaměřuje spíše na akci a blížící se konflikt. Samotná zápletka je naprosto briliantní - čekejte hodně nečekaných zvratů a rozuzlení, při kterých vám zůstane rozum stát. 

“Have you ever had a girlfriend, Kenji?"
"What?" He looks mortally offended. "Do I LOOK like the kind of guy who's never had a girlfriend? Have you even MET me?” 

Juliette už není ta ušlápnutá dívenka ze Shatter me, která se prakticky bála dotknout se. V průběhu Unravel me se z ní stává pravá kick-ass, která všem vytře zrak. I když se místy chovala mírně iracionálně, ve zbytku příběhu byla Juliette mou nejlepší kamarádkou, které jsem záviděla. Oproti tomu Adam zklamal a choval se jako idiot. 

Nemám ráda slaďoušky, kteří už na první pohled vypadají naprosto dokonale. Oproti tomu Warner naprosto zářil. Sice vypadá skvěle, ale to, co z něj dělá toho pravého, je jeho spletitá a psycho povaha. Po přečtení Destroy me se s ním čtenáři dokáží jistě lépe zžít a já od začátku knihy počítala stránky, kde se Warnie objeví. 

Novou roli získal také Kenji, kterému autorka věnuje poměrně dost prostoru. Jeho poznámky sršící vtipem jsou jednou z nejlepších věcí, kvůli kterým si knihu prostě musíte přečíst. Mimo hlavní hrdiny se také setkáváme s Warnerovým otcem, ke kterému nemám slov. Čisté zlo... 

“My heart is pounding so hard I'm surprised it's not bleeding.

Unravel me patří mezi sequely, které nezklamou. Kniha nabízí o hodně víc akce než první díl a pro fanoušky celé série je nutností. Pokud hledáte knihu se zajímavými a prokreslenými postavami, Unravel me je to pravé pro vás. 

Celkové hodnocení:  95 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky


 English review

Unravel Me (Shatter Me, #2)Synopsis

tick
tick
tick
tick
tick
it's almost
time for war.

Juliette has escaped to Omega Point. It is a place for people like her—people with gifts—and it is also the headquarters of the rebel resistance.

She's finally free from The Reestablishment, free from their plan to use her as a weapon, and free to love Adam. But Juliette will never be free from her lethal touch.

Or from Warner, who wants Juliette more than she ever thought possible.
 

In this exhilarating sequel to Shatter Me, Juliette has to make life-changing decisions between what she wants and what she thinks is right. Decisions that might involve choosing between her heart—and Adam's life.

Why this?

Look, Shatter me is best dystopian story I've ever read. So... Do you need any reason? I needed sequel! More Warner! More Kenji!

Review

Holy crap. This review will be disaster. Be patient, I am not native speaker.  Thank you! Juliette has escaped. She left behind everything she knew. Her life. Prison. Warner. But she loves what she got. Freedom. She can breathe without being scared of touching people. She is in Omega Point now. 

She can teach how to be able to control her lethal power. She can be with Adam without fear. But what she doesn't know is that Warner will do anything to get her back. She wants her. Desperetaly. War is coming. Warner's cruel dad is coming. It's time to fight back. Juliette is torn between Adam and her power. She should help her people - but can she really risk everything, even it means to lose Adam?

I love Tehereh's style of writing. She created something special which really impressed me. Unravel me is dystopian. We continune with Juliette on her journey to fight against Reestablishment. Unravel me was really gripping and I couldn't stop reading. There was more action than in Shatter me which was better. Be prepared to be shocked. The story was really unpredictible and I was shocked few times. In good way, obviously. If you¨re looking for romantic part, you won't be dissapointed. There is a love triangle between Juliette, Adam and Warner, but I love that. It was fresh and I really enjoyed passion between characters. 


“Books are easily destroyed. But words will live as long as people can remember them.”

Juliette is an amazing character. I have no problem to compare with her. Finally, she is bad ass character who has to protect everything she is fighting for, especially Adam. I understand how she feels - she is really strong and it makes her so good. I couldn't stand Adam since Shatter me and in Unravel me, it was even worse. Adam was sometimes really annoying and I couldn't understand why Juliette loves him. Warner is really amazing too - he is psycho with heart. He is one of my most favourite bad guy characters. Hre really cares about Juliette and he loves her. And what made me laugh? Kenji. I love this boy - he is incredible! And if you're looking for real cruelty, meet Warner's dad. He is psycho. 

Unravel me is dystopian story with strong female character and incredible characters, plus action and X-men superpowers. I would highly recommend this series- it is best dystopian story I've ever read. Unravel me is unique. Just try.

Ranking95 %


“I'm falling apart and into his heart and I'm a disaster.”

3 komentáře :

  1. Skvelá recenzia 8) Už sa teším až s to prečítam, ja Warnera nemám rada, Adam je tak= zlatíčko 8P
    Kenji je veľmi vtipná postava a Juliette úplne zbožňujem, teším sa až si to prečítam 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Tu obálku prostě žeru:).
    Musím si ji přečíst!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj mám pár dotazů. Přečetla jsem v češtině už 2 díly této série, ale tak mě to chytlo, že bych si ráda obědnala Destroy me, Unravel Me a Ignite Me v angličtině. Našla jsem ale jen dvě stránky v češtině, kde tyto knížky prodávají: http://www.nejlevnejsi-knihy.cz/ a http://www.martinus.cz/.
    Na té 1. stránce ale není ukázaná obálka a bojím se, že to nebude ta s tím okem. Možná jsem divná, ale vadil by mi jiný obal ;-).
    No a na té 2. stánce jsou správné obaly, ale knihy jsou mnohem dražší.Takže nevím, co mám dělat.
    Odkud jsi si obědnávala knížku ty? Nevíš ještě o nějaké české stránce?

    OdpovědětVymazat