pondělí 27. května 2013

Recenze - Avena: Skrytá

Skrytá (Avena, #1)Anotace

Ebony vždycky věděla, že je jiná. Odlišovala se svýma fialovýma očima a její úzkostliví rodiče ji po celé dětství drželi na farmě v odlehlém údolí, kde ji i sami vzdělávali, chránili ji před každým nebezpečím – skoro jako by ji skrývali. Jenže teď se v Ebony něco mění. Něco, co se skrýt nedá. Dívka září, každým dnem je o něco krásnější a silnější. Když jedné osudové noci potká zvláštního, citlivého Jordana, něco uvnitř ní vybuchne – něco, co je vidět z nebes, něco, co od základů promění její dosavadní život. Ebony zatím neví, že je uloupený anděl, ukrytý na zemi. Jenže teď, když ji nebesa našla, budou ji chtít zpátky.

Proč jsem si knihu vybrala 

Nebudu lhát, kniha mne na první pohled zaujala svou obálkou. Už podle peříček jsem tušila, že půjde o knihu s andělskými motivy. To mne celkem nabudilo. Po přečtení anotace jsem věděla, že by Avena mohla být přesně pro mě. 


Trailer

 

Něco málo k obálkám

Obálka Skryté je první věc, která vás na knize zaujme. Nápadné barvy skvěle kontrastují a i přesto, že je modelka prakticky černobílá, celkově obálka působí velmi dobře. Líbí se mi výběr barevného fontu, který dodává obálce na tajemnosti.

Hodnocení


Large
Příběh je vyprávěn z pohledu dvou osob. První je Ebony, šestnáctiletá dívka, která se od raného dětství vzdělávala doma a teprve nedávno jí rodiče dovolili chodit do normální školy. Ebony vždy cítila, že je jiná. Ať už díky neobvyklé barvě svých očí, nadlidské síle nebo výbornému sluchu a zraku. Během jednoho večera se její život změní. Na diskotéce, kam jí vytáhla nejlepší kamarádka Amber, potkává druhého hlavního hrdinu, Jordana. Oba dva už od první chvíle cítí, že mezi nimi existuje silné pouto, které je k sobě táhne jako dva magnety. Jejich setkáním začíná hra o čas, která na Zemi přivede tvory z bájné Aveny - samotné anděly. Dle dávného proroctví je na Zemi ukryt unesený anděl, který je velmi mocný a v budoucnu se má stát vůdcem. Otázkou zůstává, kdo toho anděla najde jako první - dobro, či zlo?

Skrytá je prvním dílem z plánované série Avena. Děj knihy je zasazen do současnosti, i když je tu zmínka o andělských světech mimo Zemi. Velkou výhodou celé knihy je autorčin styl psaní, který je velmi čtivý, plný zvratů a rychle utíká. Zápletka je vcelku jednoduchá a lehce předvídatelná. I přesto kniha čtenáře občas překvapí. Skrytá má velmi slibný potenciál - autorka se zaměřila na anděly, kteří patří ve fantasy literatuře mezi nejoblíbenější. Stejně jako například v Pádu či Záři tu najdeme zmínku o padlých andělech, které v případě Skryté vede princ Luka. Trochu jsem měla problémy s některými scénami, protože se hrdinové chovali nerealisticky a absurdně. 


Je to kluk, a já do něho šťouchla takovou silou, že přeletěl přes celý chodník a narazil do cihlové zdi, kde se s vyraženým dechem svezl na zem.

4_largeHlavní hrdinka Ebony je jiná. Typický aspekt YA literatury. Neměla bych s Ebony problém nebýt jejího absurdního chování a rozhodnutí, které dělala. Měla ale i světlé chvilky, kdy by se s ní čtenář mohl ztotožnit. Těch bylo bohužel pomálu. Jordan vypadá jako milý kluk, který si toho hodně prožil a nerad by, aby jeho minulost vyplula na povrch. Vzhledem k tomu, jaký byl vztah mezi Ebony a Jordanem, bychom mohli soudit, že mezi nimi vznikne pevné přátelství. Autorka nám ale přinesla zatím neexistující milostný trojúhelník, který se nejspíše rozvine v dalších dílech. Do něho patří i Thane, jeden z nejmocnějších andělů světla. Thane byl jedním z mála, kteří Avenu trochu povznesli. Líbilo se mi, jak ho autorka vykreslila. Hodně ho za to nejspíš odsoudí, ale jeho milující, oddaná a čistá povaha je něco, co se v dnešní literatuře moc nevidí. Za zmínku stojí i princ Luka, který je sice pěkný slizoun, ale i jeho charakter vypadá poměrně slibně.

Avena: Skrytá je knihou, kterou by si měl přečíst každý milovník andělů. I když nepatří mezi knihy, z kterých budete ještě několik dní naprosto mimo, je Skrytá celkem příjemným začátkem do slibně se rozvíjející série. Hlavní hrdinové jsou sice občas na odstřel, ale plně to vynahradí miloučká zápletka.

Celkové hodnocení: 78 %

Děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálka
Obrázky

4 komentáře :

  1. Nějak mě z tvé recenze nejvíce zaujal princ Luke. Jinak moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pekná recenzia 8) Knihu si plánujem prečítať, aj keď som na ňu dnes čítala už 2 negatívnejšie recenzie, zdá sa mi to také milé a s dobrou témou, aj keď anjelov moc nemusím, rada si o nich prečítam. Táto kniha ma zaujala na 1. pohľad obálkou a anotáciou už keď som ju videla v origináli.

    OdpovědětVymazat
  3. Původně jsem si knížku ani přečíst nechtěla, ale teď jsem změnila názor :)
    Užasná recenze :)

    OdpovědětVymazat