neděle 9. června 2013

Recenze - Dar vlka

Dar vlkaAnotace

Mladý reportér nedávno zaměstnaný u San Francisco Observer. Starší žena, vítající jej v majestátním rodinném domě. On tam přijel psát článek. Ona chce urychleně prodat onen dům. Náhodné setkání mezi dvěma naprosto odlišnými lidmi. Idylická noc – přerušená tragickou událostí – mladý muž je bezdůvodně napaden, pokousán šelmou, ze které díky tmě spatří pouze obrys. Brutální epizoda děsivým způsobem změní Reubenovi celý život. 

Mladý muž je lapen v extázi a v hrůze, snaží se přijmout, čím se stal, a obává se budoucnosti. Zároveň ho ale vlčí dar nesmírně vzrušuje.

Odolává potěšení a vlčí divokosti, a zároveň získal silný smysl pro dobro. Na stopě mu jsou vládní složky, média a vědci (důkazy plynoucí z DNA ohrožují jeho dvojí život). Potkává opravdovou lásku a přemýšlí nad stále se vynořujícími otázkami týkající se jeho nové existence: Proč a jak tenhle dar získal? Jaký doopravdy je? Co znamená ona tajemná posedlost dobrem? A jsou tu další takoví jako on – strážci, kteří jako oko v hlavě střeží prastará tajemství a znalosti z alchymie? Během hledání cesty, jež by spasila jeho duši, prožíváním situací, ve kterých musí čelit pokušení, a vzrušujícího putování si začíná uvědomovat, že se stává obojím, člověkem i vlkem.


Proč jsem si knihu vybrala

Anne Rice patří mezi jedny z nejprodávanějších autorů tradiční fantasy literatury. Její okouzlující styl psaní mne zaujal už po přečtení knih ze série Upíří kroniky, a tak jsem byla nadmíru zvědavá, co autorka vymyslela v nové vlčí sérii. Přilákala mne už sama anotace.

Něco málo k obálkám

The Wolf GiftThe Wolf Gift 

Obálky k této knize už na první pohled zaujmou. Jsou jednoduché, hezky barevně sladěné a hodí se k ději. Co víc si přát?

Hodnocení

Mladý reportér Reuben se vydává na místo, které změní jeho život navždy. Ve starobylém domě na Nideckém vrchu se setkává s impozantní dědičkou celého panství, okouzlující Marchent, která ho už od samého začátku přitahuje. První noc ale vše změní. Po brutálním útoku neznámé šelmy je Reuben pokousán a odevzdán do péče své matky. 

LargeNěco ale není v pořádku. Všechny Reubenovy smysly se evidentně zbláznily, volají ho tajemné hlasy a navíc se změnil i fyzicky. Brzy zjišťuje, že se stal obětí "vlčího muže", jak jej v článku sám nazval. Amerika zažívá vlnu šílenství - vlčí muž zachraňuje nevinné oběti násilí a trestá pachatele. Reubena čeká dlouhá cesta za tím, aby přežil a naučil se žít se svou divočejší stránkou. Nemusel by být totiž jediným vlkodlakem na světě... 

Autorka světově proslulých Upířích kronik přichází s něčím naprosto odlišným. Ve své nové sérii se zaměřuje na něco nového - vlkodlaky. Annin bohatý slovník a podrobné popisy najdeme i v Daru vlka. Tyto dva aspekty skvěle dotvářejí tajemnou atmosféru celého příběhu. Příběh je velmi čtivý a po celou dobu napínavý. Velký plus bych autorce udělalila za skvěle popsanou historii vlkodlaků a místy i detektivní zápletku. Kniha má i lehce filozofický nádech - hrdinové často přemítají nad svým vlastním životem a důvodem svého bytí. Taktéž i o dobru a zlu. Výběrem jazyka a příběhu je kniha určena spíše pro starší čtenáře, protože se v ději objevují i celkem brutální popisy samotných vražd. 

Přestp ho děsilo, že by se měl vzdát lidského vědomí na úkor tlukotu srdce bytosti, kterou se stal. Zmítal se na vlnách poezie - a nejhlubších morálních úvah.

Large
Autorka v příběhu velmi dobře vykreslila všechny charaktery a neopomněla ani na malé detaily, díky kterým je každá z postav svým způsobem originální. Hlavním hrdinou je mladý novinář Reuben, kterého si lidé všímají díky nevinnému a andělskému vzhledu. Nidecký vrch se stává jeho novou posedlostí. 

Po útoku dravé šelmy Reuben zjišťuje, že až dosud vlastně nežil. Díky jeho vyprávění poznáváme vlkodlaky úplně z nového pohledu. Za zmínku stojí i další postavy jako Reubenova matka, přítelkyně či Felix Nideck, který za záhadných okolností zmizel. V Daru vlka najdeme věkově rozmanité postavy, takže každý si najde tu svoji. 

Dar vlka je prvním dílem ze stejnojmenné série z pera američanky Anne Rice. Knihu bych doporučila především všem milovníkům nadpřirozena, napínavých a tajemných příběhů a promyšlené zápletky. Dar vlka vás nejspíš překvapí originálním pojetím bytostí, které se objevují v literatuře už od pradávna - vlkodlaků.

Celkové hodnocení90 %

Děkuji nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky  

Žádné komentáře :

Okomentovat