pondělí 1. července 2013

Top Týdne (4) - Knihy, které mi někdo doporučil



Meme i obrázek meme pocházejí z dílny Luu


Jde o to uvést každé pondělí Top 10 na dané téma.

Top týdne už počtvrté... A co se pod dnešním tématem skrývá? Knihy, které mi někdo doporučil...


1. Terry Pratchett - Úžasná Zeměplocha


U knih od Pratchetta se vždy pobavím, zasměju a odpočinu. Autorův styl je přesně ten pravý pro mě - najdete tu prvky fantasy, zároveň je to ale parodie na nějkteré současné jevy nebo díla.. A prostě... Děkuji, sestřenko, žes mi před 8 lety Terryho půjčila se slovy, že se mi určitě bude líbit a musím si ho přečíst...


2. Simone Elkeles - Perfect Chemistry


O této autorce jsem už něco málo slyšela z různých knižních blogů. Nikdy jsem se do ní ale nepustila... Nevím, asi nebyl ten správný čas. Nakonec jsem ale i já podlehla - díky Míše*, která se do knihy díky skupinovému čtení pustila a doslova mi jí vecpala. A vážně ti to za to děkuju, protože je prostě boží.


3. Tahereh Mafi - Shatter me


Další kniha, kterou mi doporučilo blogerstvo. Mám dojem, že jsem knihu viděla nejdřív u Kath (či Will?) během nějaké té chvástačky. Když jsme pak zabředly do rozhovoru, dostaly jsme se i k Shatter me. Pořád o tom mluvily - tak proč nezkusit? Kdo by čekal, že tak najdu svou největší lásku?


4. Richelle Mead - Vanpýrská akademie


A dostáváme se ke knihám, které mi doporučila moje úžasná Amy. A že jich není málo... Vampýrskou akademii mi doporučila už pár let dozadu. Jak je Dimitrij úžasný a že si to musím určitě přečíst. Really? Tak proč ne. Díky Amy jsem objevila svoji lásku k Richelle.


5. Suzanne Collins - Hunger Games


Stejný případ jako u Vampýrské akademie. Pamatuju si, jak jsem přijela k Amy na návštěvu a ona byla celá nadšená z prvního dílu a pořád o něm brebentila. Bylo to ještě v době, kdy u nás Hladové hry nebyly ještě tolik populární, a tak jsem se chytila.


6. Stephenie Meyer - Twilight saga


Kdo by neznal Stmívání... Můžu si gratulovat, knihu jsem četla tak o tři roky dřív než většina ostatních holek. V té době u nás byl čerstvě vydaný Nový měsíc a já o existenci Twilightu neměla ani potuchy. Kamarádka na blog vyvěsila článek s fanartem k prvnímu dílu... A bylo to!


7. Kiersten Gier - Rudá jako rubín


U Rudé si přesně nepamatuju, kdo mi jí doporučil, vím ale, že to bylo víc lidí. Na blogu, jak jinak. Do Rudé se mi vůbec nechtělo, protože jsem až do otevření první stránky netušila, že je kniha o cestování časem. Celkem škoda, protože já cestování časem žeru.


8. Cassandra Clare - Město z kostí


O existenci Města z kostí jsem tak nějak věděla. Míjela jsem tu ošklivou obálku v knihovně týden co týden... Nikdy jsem ale nenašla obálku si knihu vypůjčit. Nechápu, na co jsem čekala. Jakmile mi knihu začali cpát na Goodreads, byla jsem v tom až po uši. Děkuji, prozřetelnosti!


9. Oscar Wilde - Obraz Doriana Graye


Děkuji za kamarády, kteří čtou klasiku. V povinné četbě jsem si nikdy nelibovala, ale po doporučení Doriana jsem změnila názor. Oscar Wilde je mojí klasickou láskou, na kterou nedám dopustit. Obraz Doriana Graye je prostě geniální a zvrhlé dílo o poklesu morálky, které se ke mně hodí.


10. Charles Baudelaire - Květy zla


Děkuji, paní učitelko ze střední školy. Díky vám jsem objevila kouzlo poezie. Charles Baudelaire a jeho dekadentní básně jsem tím nejlepším z poezie, co jsem kdy četla. Taková Mršina je prostě nejlepší.

Žádné komentáře :

Okomentovat