středa 7. srpna 2013

Recenze - Počátek

PočátekAnotace

Pia vždy znala svůj osud. Měla počít novou rasu, linii nástupců, kteří porazí smrt. Za tímto účelem se zrodila, byla geneticky upravená k nesmrtelnosti a vychovávaná týmem vědců v tajné skrýši v Amazonském deštném pralese. 

Nyní ji vědci začínají podrobovat testům, jejichž výsledkem má být dokončení celého nebezpečného projektu. Co si Pia pamatuje, vždy nejvíc toužila naplnit jejich očekávání. Ale v noci o svých sedmnáctých narozeninách nachází díru ve zdánlivě neproniknutelném plotě, který uzavírá její sterilní domov. 

Poprvé v životě volná v džungli potkává Eia, chlapce z nedaleké vesnice. 
Nedokáže odolat a pokračuje v útěcích, aby ho mohla vídat. Zamilují se do sebe a kousek po kousku začínají poznávat pravdu o Piině původu - pravdu se smrtícími následky, která navždy změní jejich životy.


Proč jsem si knihu vybrala

Na Počátek jsem se původně chystala v angličtině, ale určitě to znáte.. Spousta knih a tak málo času. S autorkou jsem si dopisovala ještě v době, kdy nebyla skoro známá a Počátek teprve vycházel jako její debut ve světě. Nakonec jsem se k tomu ale nedostala, a tak nezbývalo počkat na český překlad a dodržet tak slovo, které jsem Jessice při loňské Blog tour dala.

Něco málo k obálkám

Do obálky jsem se zamilovala už na první pohled. Liší se od těch ostatních poměrně dost. Žádné modelky a obličeje, oka či podobné části těla. Ne - máme tu džungli, dívku v džungli a yresu, kterou drží v ruce. Celá kniha je po grafické stránce moc pěkně graficky zpracovaná a jsem ráda, že máme obálku stejnou jako originál. 

Hodnocení

A cachoeira do Santuário principal tem dois degraus Cachoeira_Santuario_Visconde_Maua-1014.jpg 65 fotos!Pia už odmala věděla, že je dokonalá. Vštěpovali jí to všichni vědci v Malé Cam, výzkumném středisku ukrytém uprostřed Amazonské džungle. Díky rozsáhlým výzkumům a rokům genetického výzkumu je Pia první nesmrtelným člověkem na Zemi. Jejím úkolem je spolu se svými přáteli postupně vytvořit další členy nesmrtelné rasy. 

V podvečer svých sedmnáctých narozenin objevuje Pia díru v plotě, který má Malou Cam chránit. Zvídavá dívka se vydá se svým jaguárem Alaiem do džungle a potkává Eia, pralesního chlapce z nedaleké vesnice domorodců. Setkání s Eiem Pie otevírá oči a ona doopravdy poznává, čeho je vlastně součástí a jak osamělá může věčnost být... 

Počátek je autorčiným debutem na poli YA literatury. Děj knihy je umístěn na velmi netypické místo - do džungle v Jižní Americe. Už tím se autorka liší od ostatních autorů - místo, na kterém se děj odehrává, je velmi exotické a propůjčuje příběhu tu správnou atmosféru. Kniha je psána srozumitelným jazykem, děj pěkně plyne a jak stoupá křivka napětí, je stále více a více šokující. Dalším plusem je postupně se vyvíjející charakter hlavní hrdinky - ze slepé a všemi milované Pii se stává "Divoká Pia", jak se sama označuje a nebojí se převzít kontrolu. Příběhu nechybí ani romantická linka mezi Eiem a Piou, netvoří ale hlavní část příběhu, což z Počátku dělá skvělou knihu i pro kluky. 

"V džungli je jaguár králem. Neposlouchá nikoho kromě sebe a my Ai'oané se ho bojíme, uctíváme ho a považujeme ho za strážce."
"Alai je jenom velké kotě, vážně."
Eio se krátce zasměje. "Samozřejmě. Proto se mi snažil ukousnout nos."


(1) Tumblr
Hlavní hrdinka Pia vyrůstala s tím, že je dokonalá, což se trochu odrazilo i na její povaze. Jako jediná svého druhu vždy toužila po dalších nesmrtelných, a tak není divu, že se pro to snaží udělat maximum. Tak ale přehlíží fakta, která z Malé Cam a tamějších vědců dělají podezřelé. Pia ale není žádná cvičená opice a má i své silné stránky. 

V kombinaci s Eiem je naprosto kouzelná a sympatická. Ke konci jsem si Piu hodně oblíbila, stejně jako Eia, který si získal mé srdce už na začátku. Eiův otec je věděc a matka domorodkyně - což z něj dělá ve své vesnici trochu podivína. Autorka postavy skvěle propracovala, a tak tu najdeme i záporáky, z kterých vám bude běhat mráz po zádech.

Počátek je slibnou YA fantasy, která si rozhodně najde své fanoušky. Je výjimečná a rozhodně stojí za přečtení. Netypické umístění a originální děj rozhodně potěší všechny fanoušky paranormálna, kteří si s hlavní hrdinkou budou moci vyzkoušet, jaké je být jiný. 

Celkové hodnocení:  85 %

Děkuji nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Počátek bych si ráda pořídila a přečetla.. :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Toto jednoznačne áno! Určite si to chcem prečítať 8) Láka ma obálka aj téma 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Líbí se mi jak tvoje recenze tak i kniha :)) Tu knihu prostě MUSÍM přečíst :D

    OdpovědětVymazat