pondělí 5. srpna 2013

Recenze - Stefanovy deníky: Zrození

Zrození (Stefanovy deníky #1)Anotace

Propadli jste zcela Upířím deníkům? Zajímá vás, jaké události předcházely jejich ději? Pak si určitě nenechte ujít další napínavou upíří sérii, ve které vás opět čeká velká dávka napětí, tajemna a romantiky.

8. září 1864. Ona není tím, kým se zdá. Mělo by mě to překvapit? Vyděsit? Ranit? Jako kdyby nic z toho, co jsem znal, z toho, co jsem se naučil, z toho, čemu jsem celých sedmnáct let věřil, nebyla pravda.
 

Ještě jsem cítil, jak mě líbala, jak mi svými prsty tiskla ruce. Pořád jsem po ní toužil, a přesto mi v uších zněl hlas rozumu: Nemůžeš milovat upíra! Kdybych měl jednu z jejích sedmikrásek, mohl bych otrhávat lístky a nechat kytku, aby rozhodla za mě. Mám ji rád... nemám ji rád... mám... Miloval jsem ji. Určitě. Na tom, co bude dál, mi nezáleželo. Mělo se moje srdce ubírat tímto směrem? Kéž bych měl mapu nebo kompas, aby mi ukázaly cestu. Ale ona má moje srdce a je mojí zářící hvězdou... a to by mělo stačit.

Proč jsem si knihu vybrala

Navnadila mě především Amy a ty krásné seriálové obálky. Popravdě jsem moc nevěděla, co od Stefana čekat, a tak jsem nakonec vsadila na doporučení a knihu si sehnala. Přeci jen - na obálce je Damon! Ian! Kdo by odolal?

Něco málo k obálkám

Origins (The Vampire Diaries: Stefan's Diaries, #1)Diario de Stefan. Cronicas Vampiricas

Stefanovy deníky mají prakticky ve všech zemích podobné obálky, a to ty seriálové. Vůbec si nestěžuju - herce ze seriálu mám poměrně ráda a až na Stefana se mi líbí. Sice mi zrovna u té naší obálky přijde, že je Katherine vymóděná spíš jak ze současnosti, ale nevadí.

Origens (Os Diários de Stefan, #1) Stefani päevikud. Juured (Vampiiripäevikud: Stefani päevikud #1)

Další ukázka ze seriálových plakátů. Nebýt Stefana, tak to je fakt skvělá podívaná.

Hodnocení

Katherine Pierce y Stefan Salvatore | via FacebookBratři Salvatorovi. V Mystic Falls se začínají dít divné věci. Lidé nacházejí mrtvá zvířata a brzy se mrtvoly rozšíří i mezi lidmi. Píše se rok 1864 a Stefan Salvatore se má v brzké době zasnoubit s Rosalyn, milou dívkou ze sousedství. Stefan jí nemiluje, ale nehodlá se vzpouzet otcově přání. To se změní ve chvíli, kdy do Salvatorovic domu dorazí překrásná a tajemná Katherine, která poblouzní Stefana i jeho bratra Damona.

 I přes blížící se zásnuby hledá Stefan každou výmluvu, aby mohl strávit byť jen minutu s Katherine. Na mladé krásce je ale něco nebezpečného a divného, co nedá Stefanovi spát. Mystic Falls se totiž očividně stalo terčem krvežíznivých upírů, kteří se skrývají v blízkosti... Nikdo si nemůže být jistý svým bezpečím.

Zrození je prvním dílem v několikadílné sérii Stefanovy deníky. Kniha se drží především seriálové předlohy,  a tak je už od začátku jasné, že s původními Upířími deníky od L.J.Smith nemá moc co dělat. Příběh nás zavede do dob, kdy Stefan a Damon bývali ještě lidmi. Kniha monitoruje jejich první setkání se zákeřnou Katherine v Mystic Falls. Má celkem pomalý rozjezd a věci se dávají do pohybu teprve až ke konci knihy. Děj je vyprávěn z pohledu Stefana, tudíž vše je tak trochu "stefanovsky" zvláštní.

Damon pozoroval, jak utíká, a pak nadzvedl obočí.
"Tohle je děvče, které chce být uloveno."

Salvatore brother's | via Facebook
Hlavní hrdina Stefan je poměrně nudný a usedlý. Je hodně opatrný a vždy dá na otce. Bojí se riskovat a ještě pořádně neví, o čem svět a život vlastně je. Má sklony filozofovat a uvažovat až moc realisticky. Jeho pravým opakem je jeho bratr Damon, který nastoupil do armády. Damon je nespoutaný a vášnivý, zvláště oblíbený pak u žen. Je tak daleko zajímavější volbou než umdlelý Stefan (i když je o trochu lepší než ufňukaný Stefan v seriálu). Dále tu máme dračici Katherine, která naplno flirtuje s oba bratry a hraje si s nimi. Mrcha.

Stefanovy deníky jsou prvním dílem upírské série inspirované seriálem The Vampire Diaries. Milovníky seriálu tedy některá fakta vůbec nepřekvapí a ti z vás, kteří seriál neznají, si díky knihám možná najdou k seriálu cestu. I přes pomalejší rozjezd má kniha rozhodně potenciál. Pokud máte rádi klidné klaďasy jako je Stefan, rozhodně jděte do toho.

Celkové hodnocení:  75 %

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

4 komentáře :

  1. Naprosto chápu Tvou logiku - na obálce je Damon, tu knihu musím mít! :D
    Nicméně i tak mě série moc nezaujala, skončila jsem po pár dílech. Možná to bude právě tím že je stefanovsky zvláštní nebo já nevím, ale prostě mě po pár dílech přestala bavit :). Radši se teda podívám na seriál, protože ten je (aspoň pro mě) stokrát lepší než Upíří nebo Stefanovy deníky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle série mě láká víc než upíři deníky :DD

    OdpovědětVymazat
  3. Wow, ty ještě Salvatory čteš? :) Já už to dávno zcela vzdala. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Pár dílů jsem četla, ale nějak to u mě vyšumělo. přestalo mě to bavit. :)

    OdpovědětVymazat