středa 28. srpna 2013

Recenze - Spodek

SpodekAnotace

Jako bájný had Uroboros se pod New Yorkem táhne jeden nekonečný tunel podzemky.

A někde v něm se pohybuje šestnáctiletý Will Heller. Nechává si říkat Spodek, je paranoidní schizofrenik, miluje vlaky a věří, že svět se neustále ohřívá a řítí se do záhuby. 

Příběh plný napětí, který poněkud pokřiveným pohledem jednoho neobyčejného kluka zkoumá otázky mládí, sexuality a násilí.

Proč jsem si knihu vybrala

Na knihu mne navnadila především Fée, která Spodka propaguje jak jen se dá (její recenzi si můžete přečíst ZDE). Znáte ten pocit, když vám někdo podsouvá myšlenku a vy si nakonec myslíte, že je vaše? Fée je mistryní v této disciplíně a tadá - Spodek přečten. Ještě, že mám Abyss, která knihu měla doma... Jen mi mohl někdo říct, abych tu knihu nečetla v noci.

Něco málo k obálkám

LowboyLowboyLowboy. John Wray

Uznávám, že naše obálka se mi líbí asi nejvíc. Poukazuje na to, že Spodek nespadá do žádné fantasy pro mladé a nastiňuje ten "lehce psychopatický" nádech, který jsem během čtení cítila. Neodsuzujme ani ostatní obálky, rozhodně mají něco do sebe. Neudělaly na mě ale takový dojem jako ta naše.

LowboyLowboy: RomanAfluentes do Rio Silencioso

Následuje další ukázka zahraničních obálek. Nejvíc se mi zamlouvá asi ta prostřední, něco na ní prostě je.

Hodnocení

Hluboko pod New Yorkem se táhne dráha podzemky, kde se odehrává příběh šestnáctiletého Willa Hellera, který si nechává říkat Spodek. Schizofrenní mladík je neustále na útěku - po vysazení léků má v hlavě pouze jedinou myšlenku - svět brzy skončí. Společně s ním sledujeme osud jeho matky Violky, která se svého syna snaží najít, a proto se ocitne v kanceláří Aliho Lateefa, který má za úkol pomateného Spodka najít... Jak se ale říká, podzemí je nekonečné... Je to jako hledat jehlu v kupce sena.

.Spodek je samostatně stojící román z pera Johna Wraye, který u nás vyšel v překladu u nakladatelství Plus v edici crack up. Hned ze začátku bych ráda upozornila na to, že Spodek je velmi netypická kniha, po jejímž přečtení budete nejspíš zmatení. Autorův styl psaní je velmi čtivý, místy ale možná budete mít problém s pochopením děje, stejně jako já. Důvod je prostý - hlavním vypravěčem je paranoidní schizofrenik, který má občas halucinace.

Spodek se vlastně dost těžko chápe a je jen na čtenáři, jak knihu pojme. Nějaké objektivní hodnocení tak nemá moc cenu, ale chtěla bych vyzdvihnout téma, které nám autor trochu přibližuje. Schizofrenie je hodně zajímavá nemoc, o které by neškodilo vědět více. Spodkovi tato nemoc moc prospěla.

"Svět se nedožije večera."

Delicious freedom photographies | via Facebook
Hlavním hrdinou je výše zmiňovaná Will Heller, z jehož myšlenek jde občas strach. Je to šestnáctiletý chlapec s modelovským vzhledem. Škoda jen, že trpí paranoidní schizofrenií... I přes protichůdné pocity jsem si Spodka nakonec oblíbila ( i když se ho bojím pořád). Sice jsem místy netušila, co je realita a co ne, ale vem to čert.

Více se pak seznamujeme s Willovou matkou a Ali Lateefem. Oba hrdinové jsou velmi reální a rozhodně si zaslouží pozornost.

Spodek je hodně zvláštní kniha, která mne vyděsila a šokovala zároveň. Autor podává realistický příběh o schizofrenii, který je skvěle napsaný a prostě vás donutí knihu milovat. Pokud chcete zkusit něco trochu jiného, pak sáhněte právě po Spodkovi - zaručuji šokující a skvělé čtení plné akce a napětí.

Celkové hodnocení:  92 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Musím se přiznat, že mě fakt pobavila formulace "Spodkovi tato nemoc prospěla" :D :D Ale jo, v zásadě je to pravda. A skoro se až červenám za ten úvod, tý jo!
    Já myslím, že si Spodek prostě zaslouží pozornost, protože je to opravdu bomba, něco netypického. Doufám, že se ho přestaneš bát, on je v podstatě roztomilé malé štěňátko! :))
    Jo a co se obálek týče - ta naše mě prve zklamala, ale teď se mi moc líbí. Pak se mi ještě zamlouvá ta originální černá, uvažuju, že si ji časem k českému Spodečkovi pořídím. A ta prostřední s tím metrem je taky fajn :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, vedu knižní blog a rozjíždím svůj první pojekt. Hodila by se mi pomoc a kdyby ses zapojil/a. :) http://jantarova-zeme-ruiscoll.blog.cz/1308/uvodni-clanek-zhodnot-sve-leto-2013

    OdpovědětVymazat