středa 7. srpna 2013

Recenze - Welcome, Caller, This is Chloe

Welcome, Caller, This Is ChloeAnotace

Chloe Camden je holka s velkým srdcem a královna svého vlastního vesmíru. Tedy až do chvíle, než její nejlepší kamarádka zničí její pověst a školní poradkyně pozmění její školní projekt. Chloe si musí vybrat smysluplný projekt, aby vůbec prošla. A tak se přidává k pomalu skomírajícímu školnímu rádiu, kde s ní nikdo nejedná jako s královnou. Odvrhnutá svojí nejlepší kamarádkou a bojující s mentální dezorientací její milované Babi - opuštěná Chloe zakládá vlastní talk show, do které můžou zavolat i ostatní. 

Ta rádiu přinese tolik potřebné peníze, na druhou stranu ale i problémy. Chloe se také spřátelí s radio technikem Duncanem Moorem, tichou duší s romantickým srdcem. Během i mimo show Chloe čelí své samotě a pomáhá ostatním najít v každodenním životě radost a zábavu. Čtenáři se zamilují do Chloe stejně, jako se ona zamilovala do rádia a podivínů, kteří nazývají rádio domovem. 

 
Proč jsem si knihu vybrala

Chloe jsem si chtěla přečíst už od chvíle, kdy vyšla. Zaujala mě především ta krásná barevná obálka, která přímo dýchala optimismem. Nakonec jsem si Chloe vytáhla ve čtení na slepo, takže můj osud byl brzy zpečetěn.

Něco málo k obálce

Obálku jsem si ihned zamilovala, protože je vážně optimistická a modelka je sympatická slečna. No nemám pravdu?

Hodnocení

ugh | via TumblrChloe Camdenová je jednou z nejpopulárnějších holek na škole. Věčné sluníčko a rodinný benjamínek. Chloe vyrůstala mezi pěti staršími bratry. Během jednoho večera se ale její život obrátí vzhůru nohama. Její nejlepší kamarádka Brie se k ní otočí zády a projekt, který si Chloe vybrala jako ročníkovou práci, byl zamítnut. 

Chloe se dostává do spodní části školní hiearchie a musí si najít nový projekt. Jedinou záchranou je práce ve školním rádiu, které jde pomalu ale jistě ke dnu. Ze začátku se k tomu Chloe staví nedůvěřivě, postupem času ale zakládá vlastní talk-show, která se stává velmi populární. Potkává Duncana, který je pro ní jistou výzvou - jeho tichá a smutná povaha jsou přesně tím, co Chloe potřebuje. 

Welcome, Caller, This is Chloe je autorčiným debutem, kterým se pokusila prorazit v branži. Svým způsobem se jí to doopravdy podařilo, jelikož vytvořila něco neokoukaného a zajímavého. Zajímavý je už výběr samotné hlavní hrdinky, která je stále optimistická a ve všem hledá legraci. Kniha nám ukazuje její pomalý přerod, kdy se ze samotného trůnu dostává do splodiny a poznává, co je v životě doopravdy důležité. Kniha je psána poměrně jednoduchou angličtinou, takže bych jí rozhodně doporučila všem, kdo s anglickými knihami začínají. 

So where did my passions lie? Easy. My friends. Family. Dos Hermanas. Soap operas. Shoes. Definitely shoes. Preferably of the vintage variety.
 
Vážné situace jsou hezky v kontrastu s vtipnými scénami z vysílání rádia. Autorka záměrně zvolila i odpovídající jazyk, který hlavní hrdinka během show používá (vystupuje jako královna, a tak se s posluchači baví jako s poddanými). Velkým zpestřením je i Chloeina úchylka na vintage boty, které sbírá. Nechybí ani romantická linka, která díkybohu jednou nekončí milostným trojúhelníkem. Bod pro autorku!


"Why are you always right?"
I tossed my hand in a royal wave. "Because I am the queen."
"Yes. The queen of the universe. The queen of hearts. The queen of..."
Youir heart, Duncan? But I didn't say the worlds.

Chloe je hodně sympatická holka, která vám už od první chvíle přiroste k srdci. Je vtipná a užívá si života plnými doušky. Je to malé sluníčko, které vyrůstalo vedle pěti starších bratrů. I když se Chloe občas chová jako královna, nakonec si dokáže uvědomit chybu a poučit se. Autorka čtenáře seznamuje s hodně rozdílnými charaktery, například babičkou Chloe (Grams), která trpí mentální dezorientací a je velkou fanynkou Brada Pitta. Její stále se zhouršující stav musí Chloe řešit během celé knihy, což dodává příběhu vážnější atmosféru. 

"You called our listeners minions," Clementine said with a hiss.
"I'm playing up the whole queen thing."

Shoes <3Stejně tak i rodinné poměry v rodině Duncana, do kterého se Chloe zamiluje. Duncan je roztomilý rádiotechnik s romantickým srdcem, který rád nosí šály a má dvě práce, aby se o sebe vůbec dokázal postarat. Chloe je osobou, která se snaží Duncanův temný život trochu rozzářit. Tyto scény patří v knize mezi ty nejlepší. Skvěle vykresleny jsou i Brie, Chloeina bývalá BF a Clementine, dračice a manažerka z rádia.

Welcome, Caller, This is Chloe je skvělou jednohubkou pro všechny milovníky příběhů ze života. Kniha vám dokáže rozzářit den a hlavní hrdinka vás doslova vtáhne do rádiového světa. Angličtina je poměrně lehká, takže se nemusíte bát, že narazíte na něco extra těžkého (je tu jen pár výjimek, jako minions či jester, ale na ty si rychle zvyknete). 

Celkové hodnocení:  82 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Ono to vypadá opravdu zajímavě. A ta obálka je nádherná! :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Chm, o knížce slyším prvně a Tvá recenze mě docela navnadila, že by nemusela být až tak špatná :). Bohužel, já v AJ nečtu, tak jedině počkat na české vydání...

    OdpovědětVymazat
  3. Na túto knihu som veľmi zvedavá :D Musím si ju zohnať, čítanie som už príliš dlho odkladala. :D

    OdpovědětVymazat