neděle 3. listopadu 2013

Recenze - Co je tvoje, je i moje

Co je tvoje, je i mojeAnotace

Dvě sestry. Naprosté protiklady. A dohoda, která je spojí - anebo navždy rozdělí.

Grace Hamiltonová je dítě štěstěny. Na co sáhne, to se vydaří. Avšak to, po čem touží ze všeho nejvíce, mít nemůže: vlastní dítě. Tato nenaplněná touha se plíživě přemění v posedlost, která dokáže rozleptat i ten nejdokonalejší život. A pak se z Ameriky nečekaně vrátí její sestra...

Susannah je rozený smolař. Na co sáhne, to se zkazí. Ale děti mít může, dokonce je už i porodila – a dala k adopci. Šest let strávila v americkém tetovacím salonu a teď se vrací do Británie, aniž tuší, čím se tam vlastně bude živit. Už ani nevěří, že se jí podaří dělat něco smysluplného; spíše doufá, že zas nevytvoří nějaký další průšvih.

Setkání obou sester je zprvu jako setkání dvou bytostí z rozdílných planet. Přesto se dokáží shodnout na jedné věci: Susannah se stane náhradní matkou Graceina dítěte. Odnosí a porodí je, pak novorozeně předá jeho biologickým rodičům. Zádrhel nastane ve chvíli, kdy se Susannah rozhodne, že si dítě nechá...

Proč jsem si knihu vybrala

V poslední době mám stále větší chuť číst knihy, které nejsou fantasy a odehrávají se v reálném světě. O existenci téhle knihy jsem měla díky edičáku Domina nějaké povědomí, takže jakmile se naskytla příležitost knihu přečíst, brala jsem jí všemi deseti.

Něco málo k obálkám


What's Yours Is MineWhat's Yours Is Mine: A Novel About Sisters Who Share Just a Little Too MuchEerlijk zullen we alles delen


Musím pochválit nakladatelství Domino pochválit za grafické zpracování naší obálky - ze všech zmíněných obálek se mi právě ta naše líbí nejvíc. Krásně decentní. Na ukázku tu máme i tři zástupce ze zahraničí. Nejhezčí je dle mého názoru asi ta prostřední, protože se celkem hodí k ději. Růžová je na mě moc růžová a obálka vpravo je zase moc depresivní.

Hodnocení

Sweet Co je tvoje, je i moje pojednává o příběhu dvou sester. Grace je zlaté dítě, které vždy šlo své mladší sestře příkladem. Dobré výsledky ve škole, ideální manžel a skvělá práce vynesly Grace v očích rodičů jen samé uznání. Gracina mladší sestra byla její pravý opak. Už od útlého mládí byla Susanna rozverná a nevypočitatelná dívka, která se ráda baví. V 16 letech utekla z domova, stihla dvakrát otěhotnět a dokonce se i rozvést. 

Časy se ale mění a osud svádí obě sestry opět dohromady. Grace zjišťuje, že nemůže mít děti a jediným východiskem by mohla být právě její sestra Susanna. Výměnou za přístřeší a zaopatření by Grace připadlo Susannino dítě. Horkokrevná Susanna na tuto dohodu přistupuje - je ale jen otázkou času, kdy promluví její mateřské srdce a bude si chtít své dítě nechat... 

Co je tvoje, je i moje  je samostatně stojící knihou z pera Tess Sitimson, která u nás vydala knihy Kdo miluje nejvíc a Manželka, která utekla. Co je tvoje, je i moje se tváří jako klasický románek pro ženy, kniha nabízí ale mnohem více. Příběh je vyprávěn ze tří pohledů - obou sester a jejich matky Catherine, která je v kómatu a v jakémsi stavu před smrtí pozoruje chování svých dvou dcer. Román je napsán velmi poutavě a čtivě, takže se čtenář nenudí. Hlavní zápletka vypadá velmi jednoduše, děj je ale spletitý a čtenáře často překvapí. Hrdinové jsou popsáni velmi reálně, a tak se do nich čtenář velmi snadno vcítí. Autorka se také zabývá důležitými problémy, které musí dnešní ženy řešit - a to hlavně ohledně mateřství a rodinnému životu. 


"Je čas vyrobit si mimino."


😱
Obě hlavní hrdinky jsou velmi výrazné osobnosti, které si čtenář dozajista zapamatuje. Grace je typická žena toužící po pozornosti a uznání, a tak není překvapením, že se o něj snaží stůj co stůj. I přesto, že je bohatá a má skvělého manžela, jí stíhají problémy spojené s tím, že nemůže porodit dítě, jedinou věc, po které tak touží. Jejím protikladem je Susanna, která utekla do Ameriky a opustila své dva syny. Umělecky založená Susanna nikdy příliš nedbala na pravidla a díky tomu tak vypadá i její styl života. Tetování, dredy a sex. 

Samostatně stojící postavou je pak jejich matka Catherine, která v několika kapitolách odhaluje informace, které čtenáři pomohou pochopit jednání obou Catherininých dcer. Mimo tuto hlavní trojku, která příběh vypráví, se autorka zabývá i vedlejšími postavami, které jsou velmi rozmanité a mají hodně prostoru.

Co je tvoje, je i moje je velmi emotivní a silný příběh o tom, kam až dokáže zajít lidské zoufalství a touha. Pokud hledáte neotřelý a zajímavý příběh s reálnými hrdinkami, doporučila bych vám právě tuto jednohubku od Tess Stimson.

Celkové hodnocení:  85 %

Děkuji knihkupectví Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit přímo na stránkách knihkupectví ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :