sobota 16. listopadu 2013

Recenze - Nemožná holka @ adorkable

Nemožná holka @ adorkableAnotace

Jeane Smithová je nesmírně osobitá, přemýšlivá, ale i nesnesitelná a drzá teenagerka, která se vyžívá v blogování a tweetování. Sama si na internetu vybuduje svůj svět (Adorkable) a získá statisíce fanoušků. Založí blog a následně lifestylovou firmu, která si získá celosvětovou popularitu právě díky Jeanině „ujetosti“.´Navzdory tomu všemu se zamiluje do Michaela,který však záhy neunese, že je pořád středem pozornosti Jeane, a nelíbí se mu její sebestřednost. Jeane se rozhodne odejít ze školy, přestat si všímat všech reálných lidí a soustředit se jen na svůj „adorkable“ svět. Dokáže však virtuální realita nahradit lidskou vřelost, lásku a porozumění?

Proč jsem si knihu vybrala

Adorkable jsem poprvé viděla na GR v jejím originálním provedením. Zaujal mne už samotný název, a tak jsem vyčkala do překladu. Hlavní hrdinka žije především Twitterem, což je pro mne dosud moc neobjevený vesmír, a tak jsem si řekla, že by neškodilo tuto sociální síť trochu poznat. Po Tweetech s city jsem s Twitterem měla dobré zkušenosti, tak proč ne další knihu, kde figuruje? Navíc je hlavní hrdinka totálně potrhlá, což se moc často nestává.

Něco málo k obálkám

AdorkableOs Adoráveis

Oproti béžovému originálu máme originální modrou obálku, která koresponduje pozadí Twitteru. Slečna na obálce je extravagantní a už na první pohled správně šiblá. Zbavila se jen chlapce, který je na obou zahraničních obálkách nahoře. V podstatě to samé - adorkable Jeane, která si nenechá nic líbit.

Hodnocení

Ve světě Jeane Smithové existuje jen několik důležitých věcí - a to její blog a značka Adorkable  a extravagantní módní vkus. Ve škole ji mají sice za exota, ale to přece nevadí - skutečné přátele vynahradí několik tisíc followerů na Twitteru. Nebo ne? Jeane je tvrdohlavá a drzá a nehodlá připustit, aby jí někdo zdržoval v hvězdném úspěchu. V tu chvíli se na scéně objeví Michael - pravý prototyp toho, co dívka tolik nenávidí. Dokáže jí to otevřít oči nebo se Jeane propadne ještě hlouběji do svého virtuálního života a ztratí pojem o realitě?

.
Nemožná holka je samostatně stojící knihou z pera britské spisovatelky Sarry Manning, která je známá především svými knihami pro náctileté. Kniha je vyprávěna z pohledu dvou hlavních hrdinů, Jeane Michaela, kteří se střídají vždy po kapitole. Jedná se o klasický teenagerovský příběh psaný velmi lehce a zábavně. Nechybí ani love story mezi hlavními hrdiny, kteří se i přes všechny výhrady přitahují. Kniha je doopravdy velmi čtivá a je skvělým společníkem na odpočinkové odpoledne. Nemožná holka v sobě také skrývá poselství pro všechny, kteří se bojí něčím vybočovat a bojí se, že nezapadnou.

Nesnáším Jeane Smithovou. 

Nesnáším ty její stupidní šedivé vlasy a nechutné polyesterové šaty. Nesnáším, jak se snaží vypadat co nejmíň přitažlivě a zároveň chce, aby si jí všichni všímali. 

DAT SMILE!Hlavní hrdinka Jeane je vše, jen ne obyčejná. I přes svůj nízký věk toho stihla už hodně - vystupuje na světových konferencích, kde propaguje svoji stránku Adorkable, píše pro ty nejznámější plátky a je inspirací pro tisícovky mladých duší. Ve škole ale patří mezi samotáře a jejím jediným kamarádem je její přítel Barney. Jeane se nebojí nosit naprosto neotřelé a originální oblečení, kterým jasně ukazuje, že se nebojí vybočovat. Je hádavá, uštěpačná a ironická.

A pak je tu druhý hlavní hrdina, Michael. Prototyp člověka, kterého Jeane tak nesnáší. Michael je oblíbený, má bohaté rodiče, nosí značkové oblečení a má blond přítelkyni. Ideální, ne? Co se ale stane, když se svět bláznivé Jeane střetne se světem dokonalého Michaela? Přesně to uvidíte v této knize. Katastrofa. Autorka se také věnuje vedlejším postavám jako je Barney či Scarlett, kteří děj příjemně doplňují a oživují.

Ze začátku jsem si myslela, že Adorkable ani nedočtu. Jeane se mi po několika desítkách stránek protivila a Michael byl nudný. Kouzlo téhle knihy se ale skrývá právě v jedinečnosti hlavní hrdinky, která se naprosto liší od klasického prototypu hrdinek. Ani netuším jak, ale skončila jsem s nosem v knize, hltajíc každou další kapitolu. Tohle ta kniha dovede. Smála jsem se a brečela nad tím, jak je Jeane občas natvrdlá. Nad hodnocením jsem neváhala po dočtení ani chviličku.

Nemožná holka je neotřelá a vtipná oddechovka na jedno odpoledne, kterou bych doporučila všem čtenářům, kteří mají rádi něco odlišného. Hlavní hrdinka je totiž naprosto šílená a je dost možné, že vám poleze občas hodně na nervy. Příjemným bonusem je roztomilá love story, která vám vykouzlí úsměv na tváři.

Celkové hodnocení:  85 %

Děkuji nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Mě hodně bavil ten začátek, to jsem to hltala hodně, dobrý dojem z knihy mi zkazil ten konec. :)

    OdpovědětVymazat
  2. To zní jako docela zajímavá knížka. Přiznávám, ještě jsem o ní neslyšela, ale nezní rozhodně špatně...

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku zrovna budu číst a jsem na ní hodně zvědavá :)

    OdpovědětVymazat