neděle 15. prosince 2013

Recenze - Město z popela

Město z popela (Nástroje smrti, #2)Anotace:

Clary Frayová si toužebně přeje, aby se její život zase vrátil do normálních kolejí. Ale co je vlastně normální, když jste lovec stínů, zabíjíte démony, vaše matka je v kómatu způsobeném kouzlem a vy najednou vidíte vlkodlaky, upíry a víly?

Kdyby se Clary obrátila ke světu lovců stínů zády, mohla by trávit víc času se svým nejlepším kamarádem Simonem, ze kterého se postupně stává něco víc než jen kamarád. Lovci stínů ji však nehodlají nechat odejít, obzvláště její pohledný, avšak nesnesitelný znovunalezený bratr Jace. Navíc jediný způsob, jak by mohla Clary pomoci své matce, je najít Valentýna, ničemného a nejspíš šíleného lovce stínů, který je zároveň jejím otcem.

V druhém díle napínavé trilogie autorka vtáhne čtenáře zpět do temných spárů newyorského podsvěta, kde láska vždy znamená nebezpečí a moc s sebou přináší smrtonosné pokušení.

Proč jsem si knihu vybrala

Víte, jak se to má s re-readingy oblíbených sérií? Po prvním díle prostě MUSÍTE mít ten další. A tak jsem nelenila a tuhle sérii si pořídila. Stojí totiž vážně za to :)

Trailer


Něco málo k obálkám

Město z popela (Nástroje smrti, #2)City of Ashes (Chroniken der Unterwelt, #2) Ciudad de Ceniza (Cazadores de Sombras, #2) 

Dočkali jsme nového designu obálky. Sice se mi více líbila originální obálka, ale nevadí. I tyhle mají něco do sebe a celkem se k sérii hodí. Máme tu původní originál, který jsme měli u prvního vydání. Nádhera. Pak tu máme červenou obálku německých sousedů. Popravdě? Trochu podivné a k Městu mi to moc nesedí. Španělská verze kopíruje oficiální obálku Města z kostí. Přesto je ale moc pěkná.

Città di Cenere (Shadowhunters, #2)  Град от пепел (Реликвите на смъртните, #2) 

Italská obálka mne doopravdy překvapila. Vypadá zajímavě, to tedy ano. Ano, a opět naši milí bulhaři. Popravdě? Oceňuju, že mají vlastní obálku, pouze inspirovanou tou oficiální. Není až tak špatná, ale moc mi to ke Clary nesedí.

City of Ashes  Miasto Popiołów (Dary Anioła, #2) 

Další obálka nikoho neurazí - je na ní pouze město, a tak bych jí zařadila mezi ty průměrné. Polské zpracování vypadá zajímavě, ale fakt nevěřim, že by Clary chodila takhle odhalená.

City of Ashes (The Mortal Instruments, #2)  Küller Şehri (Ölümcül Oyuncaklar, #2) 

Abych pravdu řekla, tak podivný červený lovec na obrázku mne spíše děsí. Co to je? Turecká obálka mne pak rozesmála - Clary tu vypadá poněkud zajímavě. Že by nová Shakira?

Pelenų miestas (Mirtinieji įrankiai, #2)  Mesto popola (Nástroje smrteľníkov, #2) 

Litevská obálka je hodně zvláštní, ale svým způsobem se mi asi i líbí. Těžko říct. Slovenští přátelé mají také moc pěknou obálku - nápisem nic neztratí.

Hodnocení

Valentýn zanechává spoušť v Claryině i Jaceově životě - šokující odhalení jejich vzájemného vztahu je nutí držet se zpět. Navíc Valentýn uprchl i s jedním z Nástrojů smrti a je jen otázkou času, kdy získá další. Claryina matka je stále v kómatu a jediným klíčem k jejímu osvobození je právě její ďábelský expřítel. Navíc se Clary pomalu ale jistě sbližuje se svým nejlepším kamarádem Simonem, který se stále trochu zdráhá uvěřit přítomnosti Podsvěťanů.

Nezapomeňme ani na dvojčata Lightwoodovi, Aleka, kterému se stále líbí Jace a je v obležení čaroděje Magnuse Banea či Isabellu, neohroženou černovlasou slečnu, která si nebere žádné servítky. Clary zjišťuje, že celý její život se pomalu ale jistě mění a je jen na ní, jak se s tím vypořádá. Možná by bylo jednodušší, kdyby nebyla lovkyní stínů, její otec nebyl superpadouch toužící ovládnout svět, nechtěla by políbit svého sexy bratra a neblížil se "konec světa".

Druhý díl Nástrojů smrti nabízí podívanou na blížící se boj mezi Valentýnem a Podsvěťany. Vznikají tu podivná spojenectví, která mají jediný úkol - zbavit se Valentýna. A co vás čeká? Navštivte říši víl a buďte svědky dosud nepoznaného - seznamte se s novými postavami z vlčí smečky či společenství upírů. Nástroje smrti vás jistě uchvátí.

"Máš něco na krku," upozornil ho.

Alekovi vylétla ruka k hrdlu. "Co?"
"Vypadá to jako kousnutí," řekl Jace. "Co jsi vlastně celý den dělal?"
"Nic." Alek, rudý jako řepa a s rukama přitisknutýma ke krku, se vydal pryč chodbou. Jace šel za ním. "Šel jsem se projít do parku. Chtěl jsem si pročistit hlavu."
"A narazil jsi na upíra?"
"Co? Ne! Upadl jsem."
"Na krk?"

Celá tematika točící se kolem Nástrojů smrti mi přišla originální, s ničím podobným jsem se v tomto žánru ještě nesetkala. Autorka je schopná napsat příběh takovým způsobem, abyste museli číst neustále dál. Navíc je kniha plná akce, takže se rozhodně nudit nebudete. I když tu máme pár romantických scén, to ostatní se točí kolem Nástrojů - zvláště pak závěr knihy, který je nabitý akcí a o bojové scény není nouze. Cassandra Clare si umí udržet pozornost. Kniha je navíc psána tak, aby zaujala nejen mladší čtenáře, ale i dospělé.

Jednou z nejsilnějších stránek celé knihy jsou rozličné postavy. Ať už hlavní hrdinka Clary, která je tvrdohlavá a svou povahou vás naprosto uchvátí, či její bratr Jace, který svými vtipnými hláškami uzemní každého. Během příběhu pomalu ale jistě poznáváte, že tvrďák Jace není až takový frajer, jak se zdálo. Alek se stal mou oblíbenou postavou ze zřejmých důvodů - jeho flirtování s Magnusem je prostě úchvatné. Kdo by si neoblíbil čaroděje s vytříbeným módním vkusem? Simon mi stále nesedí, ale to vůbec nevadí - ostatní postavy to skvěle vynahrazují. Autorka si s nimi umí skvěle pohrát a dodat jim na autentičnosti.

Jak tedy zhodnotit druhý díl této série? Líbil se mi ještě o něco více než ten první - více akce, více Jace, více Magnuse. Městu z popela nechybí prakticky nic - skvělé postavy, akce, zajímavá zápletka, sexy Jace. Co si ještě přát více? Pokud jste tedy sérii ještě nečetli, tak vám ji vřele doporučuji - nabízí dechberoucí příběh se zajímavým námětem a škálou rozmanitých charakterů.

Celkové hodnocení:  92 %

Děkuji internetovému knihkupectví Martinus za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

5 komentářů :

  1. Mne sa z prvých troch dielov páčila táto dvojka najviac :3 Hlavne Jace, Magnus a Alec <3

    OdpovědětVymazat
  2. No slyšela jsem, že i film je prý dobrý. Kdybych neměla tunu knížek, které si chci přečíst, možná bych se pustila i do této serie ;) Jinak některý ty obálky mi tedy přijdou vážně divné :D To ta naše je lepší.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to super série :) Jace a Magnus jsou nejlepší postavy, akorát ve 4. dílu už mě Jace štval.. A Simon mi taky nesedl :D a tu ukázkujsi vybrala výborně :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ha, tu ukázku, kterou jsi vybrala, jsem si vypsala taky a mám ji na nástěnce. :3
    Nejraději z celé série mám Aleca. Zaujal mě už poprvé, kdy se objevil v prvním díle a to jsem ještě netušila, že je homosexuál. A když jsem na to přišla, už bylo rozhodnuto. :3 Jeho vztah z Magnusem se mi zdá strašně roztomilý a úžasný. A jsem ráda, že tam je a Alec má alespoň trochu kompenzaci toho, jak je Jace posedlý Clary. :)
    Strašně se těším. až přeloží třetí díl. A potom ty další, protože od čtvrtého dál už jsem sérii nečetla, takže jsem hrozně zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím, ve svém článku "Externí recenze" jsem použila úryvek z tvé recenze. U úryvku jsem umístila odkaz na celou tvou recenzi i tvé jméno. Pokud bys se zveřejněním úryvku nesouhlasila, pak stačí napsat a úryvek smažu. ;)
    Děkuji za pochopení a přeji hezký den..:)

    OdpovědětVymazat