pátek 28. února 2014

Recenze - Panika

Oficiální anotace

Panika začala jako spousta věcí v Carpu, nudném malém městečku uprostřed ničeho – protože bylo léto a nebylo co dělat. O co v téhle hře jde? Je to prosté. Nemít strach.

Heather nejdřív ani nenapadlo, že by se do Paniky pouštěla. Nikdy by si nepomyslela, že je nebojácná a že by chtěla vyčnívat. Ale pak zjistí, že je tu něco a někdo, pro koho stojí za to bojovat, a je statečnější než kdy dřív. V sázce je příliš mnoho, ovšem výhra je vysoká, tolik peněz by jí umožnilo navždy opustit nenáviděné město a nechat starou Heather za sebou, pohřbenou v prachu.

Dodge se Paniky nikdy nebál, právě naopak. Pohání ho jeho tajemství, díky němu hladce prochází každým dalším kolem a je si sám sebou jistý. Ví, že vyhraje. Ale netuší, že není sám, kdo má tajemství. Všichni mají nějaký důvod proč hrát.

Heather a Dodgovi přinese hra nová spojenectví, překvapivá zjištění a možná i nějakou tu první lásku – a vědomí, že někdy nejvíc potřebujeme právě to, čeho se k smrti obáváme.

Proč jsem si knihu vybrala

Lauren Oliverové jsem propadla už po přečtení knihy Chvíle před koncem. Autorčin chytlavý styl psaní byl přesně to, co jsem u podobně laděných knih hledala, a tak jsem byla hodně zvědavá i na Paniku, která slibovala notnou dávku napětí, akce a samozřejmě i romantiky. 

Něco málo k obálce

Naši obálku jsme převzali z originálu, což je rozhodně velký plus. Líbí se mi jednoduchost. Navíc jsem velkým fanouškem černé. K Panice se tohle prostě hodí. Pro lepší představivost přidávám i originální obálku. 


Panic

Hodnocení
🌊☀️

Panika. Hra, která vám může změnit život. Vymoženost, kterou vymysleli v malém městečku Carp. Každé léto mají čerství maturanti šanci postavit se vlastnímu strachu a zúčastnit se Paniky, jejímž hlavním lákadlem je velmi slušná peněžitá výhra. Heather nikdy nepatřila k lidem, kteří by se pouštěli do čehokoliv riskantního - zvláště pak do Paniky. Původně chtěla pouze podpořit svou nejlepší kamarádku Nat, po rozchodu se svým přítelem ale Heather začíná zjišťovat, že ne vše je tak skvělé a že realita může být pěkně krutá. Dodge se oproti tomu nikdy nebál a Paniku bral jako možnost pomstít se a něco si dokázat. I on ale brzy přijde na to, že neohroženost nemusí být tou nejlepší možností. 

Panika je samostatně stojící knihou z pera Lauren Oliverové, kterou můžete znát jako autorku Chvíle před koncem či dystopické trilogie Delirium. Stejně jako Chvíle před koncem, i Panika se odehrává v reálném světě. Už od začátku knihy je patrný autorčin osobitý, místy lehce poetický styl, díky němuž si získala tolik fanoušků. Vše v knize se točí kolem letní hry Panika, díky které je kniha akční už od samého začátku. Pokud jste zvyklí na rozvláčnější příběh jako z Deliria, pak vás zklamu. I když se tu objevuje romantická zápletka, která do děje prostě patří, větší pozornost je pořád soustředěna na psychologii postav a celé Paniky. Kniha je vyprávěna z pohledu dvou hlavních hrdinů, Dodge a Heather. A právě se samotnými charaktery si autorka vyhrála nejvíc. 


Dodge věděl, že by měl být šťastný - měl by se výborně bavit - ale nebyl. Bylo tu moc horko. Navíc se mu do pusy pořád motaly Dayniny vlasy, takže nemohl polykat. Nemohl  dýchat.


A Hospital For Souls
Hlavní hrdinka Heather není nijak dokonalá. Měla vcelku normální život - proplouvala v pohodě školou a měla přítele. To vše se den ze dne změní a Heather pořádně neví, jak se s tím vyrovnat. Heather jsem si oblíbila už od první stránky, právě díky své nedokonalosti. Navíc to není žádná slabá dívenka, která by se ihned vzdala a omdlela z toho, že si zlomila nehtík.

 Jejím přesným opakem je její nejlepší kamarádka Natalie, která je prototypem krásné a na první pohled dokonalé holky, která sní po zářné budoucnosti herečky. A pak tu máme hlavního mužského hrdinu - Dodge. Jediné, po čem touží, je pomsta. Dodge je celkem komplikovaná postava, které jsem ani na konci knihy moc neporozuměla. Bude to asi tím, že jsme si moc nesedli. A nakonec tu máme Bishopa, nejlepšího kamaráda Heather a Nat. Bishop je postava lehce opředená tajemstvím, která vás i po polovině knihy překvapí. Mimo Heather mi přišel nejzajímavější. Lauren Oliver odvedla vážně skvělou práci - její hrdinové jsou velmi realističtí, díky čemuž je příběh ještě uvěřitelnější. 

Dostáváme se k samotným dojmům, které jsem během čtení Paniky měla. Tahle kniha mne doopravdy příjemně překvapila. Po trochu roztahaném Deliriu jsem čekala něco trochu jiného. Přesvědčila jsem se ale v jedné věci - contemporary knihy od Lauren mi sednou daleko víc než její dystopie.  Zamilovala jsem si jak Heather, tak Bishopa. Naopak jsem nemohla vystát Nat s Dodgem. Knihu jsem dočítala ve tři ráno, což mluví za vše. Panika mne strhla už od samého začátku a nepustila ani na konci. Bravo, Lauren.

Panika je strhující příběh z reálného prostředí o tom, jak funguje lidská psychika a o tom, že někdy stojí za to bojovat. Knihu bych doporučila všem milovníkům zajímavých a originálních příběhů s kapkou romantiky a zápletkou tak napínavou, že místy nebudete moci ani dýchat.

Celkové hodnocení:  90 %

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního e-booku. 
Info o knize najdete na stránkách nakladatelství ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Ukázka
Obrázky

5 komentářů :

  1. Pěkná recenze :)

    Knihy od téhle autorky mě už delší dobu lákají, ale nějak pořád ne a ne se k nim dostat. Tak snad už se mi to podaří co nejdříve!

    OdpovědětVymazat
  2. Její předchozí knihy mě moc nenadchly, ale na Paniku se opravdu těším. =)

    OdpovědětVymazat
  3. Na Paniku jsem opravdu zvědavá, vypadá zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, další knížka, které se už nemůžu dočkat. :) musím se přiznat, že jsem od autorky zatím nic nečetla, ale hodlám to napravit. :)

    OdpovědětVymazat