sobota 22. března 2014

Recenze - Demonata: Stín smrti

Stín smrti (Demonata, #7)Oficiální anotace

Nastala apokalypsa a svět shořel na prach. Avšak toto nebyl konec a ze zkázy vznikl nový život. Bec je zpět, aby mohla čelit démonům. Po staletích věznění je silnější než kdy dřív, ale démoni už také nejsou sami. 

NĚCO se probudilo zároveň s ní a Lord Lítost již není pro lidstvo největší hrozbou…

Proč jsem si knihu vybrala

Po Démonech apokalypsy jsem si nemyslela, že může existovat ještě něco lepšího a propracovanějšího. Právě proto jsem se nedočkavě vrhla po sedmém díle. Protože jak znám Shana, tohle není konec. Proč by si pro nás připravoval tak bombastické finále už v šestém díle, když pravý konec by měl přijít až v desítce? A tak jsme zpět u Stínu smrti - nečetla jsem si anotaci, takže jsem dopředu nevěděla, že tenhle díl vypráví Bec. Kdybych to věděla, přečetla bych si ho hned po tom, co jsem jej dostala. 


Něco málo k obálkám

Death's Shadow (The Demonata, #7)نبرد با شیاطین : جلد هفت 7 : سایه ی مرگ

Vidíte toho krasavce na obálce? S tou zelenou? Taky byste s ním šli klidně na rande? Naše obálky převzaté z originálu mě už od prvního dílu fascinují. Ta propracovanost je úžasná, člověk má tak hnedka bližší představu, jak milovaná Demonata vlastně vypadají. Pak tu máme béžového chapadlatce (předpokládám, že to bude Stín), který bdí nad hlavními hrdiny. Celkem děsivé, připomíná mi Vetřelce. Vpravo je pak jedna z variant originálu, tentokrát s ukázkou perského písma. 

Hodnocení

Grubbsovi a spol. se podařilo pomocí legendární zbraně Kah-gaš oddálit démonskou apokalypsu. Na scéně se ale objevuje nový, daleko mocnější nepřítel - Stín. Spolu s ním se objevuje i stovky let uvězněná Bec, jejíž duše si našla pevné tělo a malá čarodějka je nyní připravena na odplatu. Svět se pomalu řítí do záhuby a je jen otázkou času, kdy přestane existovat. Lord Lítost už není hlavní hrozbou. Je tu něco temnějšího. Něco, co chce za každou cenu vyhladit celou lidskou rasu až do posledního človíčka... 

Death's ShadowStín smrti je sedmým dílem z pera Darrena Shana, známého pro svou sérii o poloupírovi Darrenu Shanovi. Po hořkosladkém konci minulého dílu navázal Shan tam, kde skončil. Stín smrti je vyprávěn z pohledu znovuzrozené Bec, která nemá o moderním světě absolutně žádnou představu a je pro ní proto těžké se zařadit. Její kapitoly jsou ozvláštněny vzpomínky čaroděje Beranaba, který je s Bec úzce spojen. 

Tato kniha je akční skoro od samého začátku, což není u Shanových knih příliš obvyklé. Jak se ale série blíží ke konci, začíná jít do tuhého. Autor nám naservíroval nového nepřítele, který je daleko nebezpečnější než starý známý Lord Lítost. Pokud čekáte Shanovy nechutnosti, můžete se těšit na detailně popsanou řež, hektolitry krve a vnitřností. A samozřejmě také nová Demonata, která vás překvapí svou zrůdností. U Stínu smrti se rozhodně nudit nebudete. 


"To je vážně Beranabus?"  vybafne Kirilli a dál poulí oči. "Já myslel, že bude vypadat víc jako Merlin nebo Gandalf."

"Jestli fofrem nezačneš mluvit, promění tě v hobita," zavrčí Dervish.

To, že je kniha vyprávěna z pohledu dívčí postavy, Bec, je velkým osvěžením. Shan tak ukazuje, že je schopný napsat reálně vystupující ženskou hrdinku, která však strčí do kapsy spoustu chlapů. Po staletích mučení a umírání v jeskyni je Bec zocelena a připravena na odplatu. Je pro ní ale těžké vyrovnat se s moderním světem a pocity, které v ní zanechal mrtvý Billy, jehož tělo si Bec přetvořila k obrazu svému. Shan tak čtenáře seznamuje s tím, jak se Bec vlastně cítí. Neopomíná ani vztah Bec a Beranaba, s kterým jsme se setkali už v knize Bec. Velký prostor je tu také věnován Dervishovi, který truchlí po ztrátě synovce a Meeře, která se ho snaží utišovat. 


bec by snow-lemon
A jaké jsem měla pocity při čtení Stínu smrti ? Ze začátku jsem od knihy moc neočekávala. Ano, sice je to Shan, ale po dechberoucím konci minulého dílu jsem byla trochu skeptická. Ničeho jsem se ale nemusela bát, protože Shan je geniální spisovatel, kterého baví pohrávat si se svými čtenáři. Čtení jsem si na maximum užila, pobrečela jsem si a na konci jsem se dokonce i bála. Znáte takový ten pocit díry v hrudi? Tak to jsem byla přesně já. Nikdy jsem se ještě u žádné knihy nebála. Ani u Shanových knih. Vážně. Ale u Stínu smrti? No, číst ji v 1 ráno nebyl asi nejlepší nápad.

Stín smrti bych doporučila všem milovníkům napínavých a hororových příběhů, kteří si libují v démonech a krvi. Na své si přijdou i milovníci kouzelníků, protože těch je tu vážně požehnaně. A objeví se i nějací ti vlkodlaci... 

Celkové hodnocení:  95 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky - 1/2

1 komentář :

  1. Něco od tohoto autora jsem si vždycky chtěla přečíst, jen jsem na to nějak pozapomněla. :) Recenze mě hrozně navnadila, takže se po ní určitě podívám! :)

    OdpovědětVymazat