sobota 5. dubna 2014

Anime review - Death Note

Death NoteNěco k ději

Vše se točí kolem Zápisníku smrti (Death Notu), který spadne ze světa Shinigami na Zem. První člověk, který jej zvedne, se stane jeho majitelem. Ten, jehož jméno je zapsáno do Zápisníku, zemře. Death Note nachází mladý student Light Yagami, který nemůže uvěřit svému štěstí. Je synem policejního inspektora a už od mala měl velký smysl pro spravedlnost. Light se stává Kirou, "zločincem", který nechává umírat všechny důležité zločince. Chce svět očistit od špíny a vytvořit nový, lepší svět. Jeho jediným oponentem se stává tajemný L, který je jeho pravým opakem. L má jediný cíl - najít šíleného Kiru a zastavit jej dřív než bude příliš pozdě....

Death Note patří mezi jedno z nejznámějších a nejlépe hodnocených anime a zajisté má proč. Existuje i manga, která u nás dokonce vychází, a to u nakladatelství Crew. Svět. ve kterém je nejdůležitější Spravedlnost, tu čeká jen a jen na vás.


Openingy


Osobně mám radši asi první opening, i když na dvojku už jsem si za ty roky taky celkem zvykla. Druhej op. má jedinou výhodu - jsou tam všechny moje oblíbené postavy...

Hodnocení

http://25.media.tumblr.com/ee96703d7e2398584928df59e820876e/tumblr_mi77yp0bER1reitwwo1_500.gifS Death Notem mě seznámila moje nejlepší kamarádka (díky bohu za to) a bylo to v podstatě moje první celé anime, které jsem kdy viděla (Pokémony a Digimony nepočítám). Už od počátku mne velmi zaujal popis, který si mne získal. Death Note má už od počátku jednu velkou výhodu - stěžejním bodem celého seriálu (potažmo mangy) je samotný děj.

Autoři si s ním pohráli tak dokonale, že jsem až občas nechápala a musela si nějaké scény přetáčet znova. Vše se točí okolo  toho, co je vlastně Spravedlnost. Celé anime má sice 37 dílů, což je oproti tomu, co sleduju normálně, celkem dost, ale věřte mi - uteče to vážně rychle. Hlavním motivem se tedy stává policejní vyšetřování a hledání Kiry. Zápletka je tedy napínavá, neustále se něco řeší a případ je v pohybu. Druhou stranou je linka samotného Kiry/Lighta, který celé vyšetřování sleduje a snaží se stále unikat dopadení.

http://media0.giphy.com/media/N4c7xfXcv1612/giphy.gifVelkým zpestřením celého příběhu je svět Shinigami, z kterého Zápisník vlastně pochází. S celým konceptem Zápisníku a jeho pravidel se pracuje během celého příběhu, tudíž je nelze opomenout. Death Note je tak vlastně jakýmsi realistickým příběhem na hraně paranormálna. Hodně anime se točí jen okolo vztahů hlavních postav a podobně. Death Note je výjimkou. Na postavy je tu sice kladen velký důraz, hlavně na vztah mezi L a Lightem, ale v rozumných mezích. Hlavním tématem je pořád příběh.

A pokud jde o postavy... Je hodně těžké být nestranný, protože i když je Light potažmo hlavním padouchem, stejně si ho oblíbíte. Je to prostě šarmantní hajzl. Pokud jde o mě a o L, tak tady je to celkem složité. Jasně, mám ho ráda, ale patří prostě mojí nejlepší kamarádce. Konec.

http://media.tumblr.com/tumblr_lra7pzxUpz1qgcvsy.gif
Mezi moje nejoblíbenější postavy patřily právě ty, které se objeví až v druhé polovině příběhu (nebudu spoilerovat). A to Mello, Near a Mikami. Mám celkem slabost i pro idiota Matsudu a Watariho. Naopak jsem nemohla vystát starouška Yagamiho. Jo, a samozřejmě je super Shinigami Ryuk a jeho obsese jablky. Zbožňuju ho. Zapomněla jsem málem na jednu z mála ženských postav - Misu Amanovou. Klukům se určitě bude líbit, ale mně přišla prostě pitomá a na nic.

Co já a manga? Mangu mám moc ráda, protože se drží prakticky do detailů samotného anime. Takže palec nahoru. Death Note je taky jedním z mála anime, na které můžu koukat pořád dokola. Svědčí o tom i moje rozsáhlá fan fiction, kterou jsem tak kolem 15 sepsala (4 díly, jeden okolo 50 A4 je na mě vážně dost) a kterou můžete zčásti najít i na anime-manga.cz (pokud by měl někdo zájem, mám ji pořád v PC, ale kvalita a promyšlenost je celkem na houby.

http://31.media.tumblr.com/fe3dbda6f054ff95917df4b588449045/tumblr_mt8t0kAbfk1sixllso1_500.gif
O co šlo? Eleanor Morango se dostane do vyšetřovacího týmu L a pomáhá mu vyšetřovat případ Kira. Náhodou se do Kiry ale zamiluje... A pak je tu Katya, chovankyně z Wammyho domu, která o něco později spolu s Nearem a Mellem vyšetřuje, co se stalo Eleanor Morangové.. No, celkem blbost, ale je to prostě moje minulost.

Takže... Death Note vám dopourčuji i v případě, že s anime teprve začínáte. Příběh je dost akční, místy i vtipný a hodně se podobá detektivnímu pátrání. Příjemným bonusem jsou pak sexy hrdinové, samozřejmě.

Celkové hodnocení:  100 %

Postavy

Light Yagami

Mladý inteligentní student, idol všech dívčích srdcí na Univerzitě. Mimojiné Kira.

Light Yagami Light YagamiLight Yagami

L

Tajemný detektiv, nejlepší na světě. Lightův úhlavní nepřítel.

L Lawliet L LawlietL Lawliet

Misa Amane

Modelka, která z celého srdce obdivuje Kiru. Pěkná otrava.

Misa Amane Misa AmaneMisa Amane

Near

Wammyho domov. Spoilery, dovíte se později v seriálu. Ale miluje skládačky a puzzle.

Nate River Nate RiverNate River

Mello 

Wammyho domov. Spoilery, dovíte se později v seriálu. Miluje čokoládu a je Nearovým soupeřem.

Mihael Keehl Mihael KeehlMihael Keehl

Matt

Wammyho domov. Spoilery, dovíte se později v seriálu. V anime skoro není, ale i tak sem prostě patří.

Mail Jeevas Mail Jeevas

Ryuk

Shinigami, který upustil do lidského světa svůj Death Note. Miluje jablka.

Ryuk Ryuk Ryuk

Soichiro Yagami

Lightův otec. Policista. Pátrá po Kirovi.

Soichiro Yagami Soichiro Yagami

Mikami

Objeví se až déle, opět spoilery. Ale je to psychopatickej fešák.

Teru MikamiTeru MikamiTeru Mikami

Zdroje:
Obrázky postav
Gify

4 komentáře :

  1. Death Note jsem viděla jenom první dva díly asi a vážně nechápu jakto že jsem to ještě nedokoukala, tohle anime je totiž skvělý :). Jinak moc pěkná recenze :)).

    OdpovědětVymazat
  2. No konečně někdo, kdo to taky bezmezně miluje! :) A přesně, pokud nepočítáme Pokémona (a filmové anime), tak je to mé první anime! :) Naprosto dokonalé. Misu Misu jsem taky vůbec neměla ráda a zbožňovala jsem L :) To je prostě jasné a je to jednička!!! ^^ A pak Ryuk, to je taky kapitola sama o sobě. Moje první nejoblíbenější postava desu nôto :DD
    Mangu jsem teda ale bohužel nečetla no :( Vždycky jsem ale na ty nádherný obálky koukala v Dobrovským :D
    Pak jsem se pustila do Naruta (220 epizod) a Shippûden (do dneška 357 dílů, s tím, že ten poslední na mě ještě čeká), takže jedině palec nahoru, donutilo mě to začít pořádně s anime a teď se s ním kamarádím a viděla jsem další seriály :)
    Úžasně promyšlenej děj.
    (Taky jsem měla prvně šok z druhého opening theme :DDD Jsem málem vypustila duši.)

    OdpovědětVymazat
  3. Death Note je prostě Death Note! :-) Co dodat. Je pravda, že mě sice přibližně více jak první polovina bavila víc než konec, ale i tak je to skvělé anime. A co teprve manga. Můžu akorát děkovat Crew ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Death Note jsem viděla, teď čtu mangu a je to jedno z mých nej anime/mang. :)

    OdpovědětVymazat