neděle 27. dubna 2014

Movies - Divergence

Anotace

Ve světe budoucnosti jsou lidé rozděleni na pět frakcí podle svých dobrých vlastností. Každá vyznává jiné hodnoty, společně ale vytvářejí harmonický celek. Jenže hlavní hrdinka Tris do žádné škatulky nezapadá a test ukáže, že je divergentní - nebo-li má předpoklady a talent pro více frakcí. Systém okamžitě ukáže svou odvrácenou tvář a z Tris se stává lovná zvět. Kdo se liší, znamená hrobu. Hrozbu je třeba zlikvidovat.









Trailer



Hodnocení

Původně jsem na Divergenci plánovala jít do Prahy, na kůbulínskou předpremiéru. Bohužel mi do toho vlezla škola, a tak jsem byla více než nadšená, když se film objevil už tuto sobotu v předpremiéře v Cinestaru. Ani minutu jsem neváhala a spolu s Abyss, Amy, její sestrou Ený a Verčou jsme se vydaly na dámskou jízdu. Nesměl chybět klasický McFlurry a B-Smart z KFC. A samozřejmě Big Shock. Doma jsem se na film pečlivě připravila a vyrazila do vlaku se znakem mé oblíbené frakce na levé ruce (viz foto níže - neumím malovat, tak to taky tak dopadlo). Účast nebyla až tak veliká, jak jsem čekala. Nejlepší byl podivně vyhlížející pán, který přišel na film sám. Že by tajný fanoušek Čtyřky? Nicméně další půl hodinu reklam jsme tak nějak přežily... Stěží.

Můj zmutovaný znak Sečtělosti :D
Otázkou je, jak pojmout tuhle recenzi. Pokud jste nečetli knížku, tak asi dál nečtěte, protože tu budou SPOILERY. Takže asi tak. Knihu jsem četla, tudíž jsem už dopředu šla do filmu s tím, že vím, jak se bude celý děj vyvíjet. Ze začátku jsem byla trochu skeptická, protože se mi výběr herce Čtyřky nelíbil. Vůbec. S tím jsem do filmu taky šla. Už úvodní scéna byla skvělá. Chtěla bych pochválit tvůrce za zobrazení frakcí. To bylo skvělé. Barevné rozlišení fungovalo dokonale. Plus zobrazení oblečení v jednotlivých frakcích - v knize si to člověk tak dokonale představit prostě nedokáže. Už od začátku jsem tušila, že herečka Tris bude famózní. Což ukázala v celém filmu - získala si mě a jsem na ní vážně zvědavá v Hvězdách.

Film vs Kniha

Dostáváme se tedy pomalu k tomu, jak si film stál v porovnání s knihou. Jsem vážně spokojená, protože tvůrci dodrželi většinu toho, co se v knize stalo. Sice vypustili pár scén jako např. tu, kde se Čtyřka ožral nebo vypíchnuté oko, ale dobře. Nemusí tam být vše. Celkově film tvořil moc pěkný celek a vše do sebe zapadalo. Líbilo se mi vyobrazení domova Neohrožených, stejně jako bojový výcvik.

Mínusem je to, že oproti knize se tu nečtenář Divergence moc nebude orientovat v postavách, protože jejich jména ve filmu prostě řečena nejsou (a když už jsou, tak asi jedinkrát za celý film, tudíž si je musíte prostě pamatovat). I já jsem měla občas krapet problém se zorientovat (čtvrt filmu si myslíte, že Al je vlastně Will). Mezi moje nejoblíbenější scény se zařadil samozřejmě boj o vlajku či házení s noži. A simulace, ty byly taky super. Čekala jsem, že film bude akční a taky se mi to potvrdilo. Film se v tom duchu nesl prakticky pořád (Neohrožení jsou Neohrožení).

Slzičky - Ach ne, Wille

Asi víte, na co narážím. Narážím na Willa a později rodiče Tris. Obrečela jsem to. Asi jsem na to nebyla připravená, protože jsem netušila, kdo hraje Willa. Sympaťák. No, první slzičky ukáply právě u nich. A aby bylo jasno - filmaři jsou zrádci! V knize jsem obrečela daleko víc Trisina otce! Ve filmu to schytala daleko víc maminka. Nějaké to připodobnění GIFY.

Will ♥

Já při scéně s Willem


Tím se dostáváme pomalu k tomu, jak se mi líbili herci, kteří ztvárňovali hrdiny.

Postavy

Jak jsem už řekla, Tris neměla jedinou chybičku. A teď hlavní proměna. Theo James má můj obdiv, zahrál Čtyřku dokonale. Dokonce se mi začal i líbit!!! No není to převrat? Byl vtipný. A to tělo? No páni. Plus patří i za Trisiny kamarády - Christina byla skvělá, stejně jako miláček Will. Ala jsem si sice představovala trochu jinak, ale nevadí. A hajzl Peter? Přesně takový slizoun, jak jsem si ho představovala. Stejně jako Erika. Nesmím zapomenout i na Jeanine, Kate Winslet se vážně snažila. Jediný, kdo mě příliš neoslovil, byl náš milý Caleb Prior, jehož herce vidím pořád jako Augusta (což bylo vtipné, protože jsem měla pořád chuť volat Pozor, Auguste! Ty v tomhle filmu nemáš codělat!)

Verdikt? Skvělé efekty, poměrně přesné zpracování vůči knižní předloze. Skvělý herecký výkon. Nemám slov.

Celkové hodnocení:  90 %

Zdroje:
Anotace

4 komentáře :

  1. Už se těším až film taky uvidím :)).

    OdpovědětVymazat
  2. tak to jsem zvedava :) jdu ve stredu, uz aby to bylo.

    OdpovědětVymazat
  3. jo jo, přesně tak. moc pěkná recenze - Thea jsem si oblíbila hned už od traileru, takže s tím jsem neměla problém, ale jinak se s tebou shoduji snad ve všem :D

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem z Divergence dost mile překvapená. Šla jsem na to s tím, že se jim to prostě nepovede a že to odflákli a přitom je to vlastně dost špičkový film! Se vším všudy, parádní hudba, herci, scény a scénář... všechno mě fakt dostalo a už se těším, až na to půjdu znova. :)

    OdpovědětVymazat