pátek 23. května 2014

Recenze - Slza

Slza (Atlantida, #1)Oficiální anotace

Nikdy nesmíš plakat...

Sedmnáctiletá Eureka od své milované matky ví, že její slzy mají sílu obnovit dávno ztracený kontinent Atlantidu. Nesmí nikdy uronit ani slzu! Při podivné nehodě její matka nečekaně umírá a Eureka pomalu ztrácí chuť do života. Potkává Andera, chlapce jehož oči jsou tyrkysové jako hlubiny oceánu, a který jí varuje před hrozícím smrtelným nebezpečím. Následně Eureka odhaluje starověký a děsivý příběh nešťastné dívky...

Strhující milostná epická sága plná ničivých tajemství a temné magie... ve světě, kde vlny potopy mohou každou chvíli spláchnout všechno, co je nám drahé. První díl nové série od autorky Andělů.



Proč jsem si knihu vybrala

Zaujalo mne především téma knihy - Atlantida. Už celkem dlouho mě tenhle fenomén zajímá a v poslední době jsem si všimla, že Atlantida opět získává na popularitě. No, proč by ne. Ten příběh je svým způsobem fascinující. Nicméně - Lauren Kateovou jsem si zařadila k autorům, kteří píší slaďáky. Proto jsem doufala, že v nové sérii se Lauren zaměří spíše na dějovou stránku příběhu než na tu romantiku. Je to přeci Atlantida!
Trailer

Vybrala jsem rovnou dva - ten delší je slaďák, ten kratší naopak láká na akční stránku knihy:



Něco málo k obálkám

Lágrima (Teardrop, #1)Teardrop (Teardrop, #1)Teardrop (Teardrop, #1)

Lauren Kate se obálkami svých knih celkem proslavila - u Pádu to byla jistě hlavní lákačka. Stejně tomu bude i u Slzy. Přiznejme si to - ta obálka je prostě nádherná. Já jakožto milovník modré barvy jsem naprosto spokojena. Pak tu máme nějaké zahraniční zástupce. Lágrima vlevo je také moc pěkná, protože je opět modrá. Německá obálka veprostřed není vůbec špatná, jen mi tam moc nesedí černá barva těch šatů.  Tu vpravo tipuji na nějaký paperback. A ne, není vůbec špatný, ale na náš originál prostě nemá.

Hodnocení

Sedmnáctiletá Eureka to nemá v životě lehké. Její matka zemřela během autonehody, z které vyvázla jenom Eureka. Samozřejmě, že se zhroutila a pokusila se i o sebevraždu. Ve škole se díky tomu posunula na žebříčku oblíbenosti až na samé dno. Nepomáhá tomu ani nová macecha, s kterou se Eurečin otec oženil. Jedinou oporou jí zůstává nejlepší kamarádka Cat a Brooks, kterého zná už od mala. Vše se změní ve chvíli, kdy se na scéně objeví tajemný cizinec Ander, který Eureku z nevysvětlitelného důvodu pronásleduje. Nikdy neplač - jediná slova, která si mladá dívka od své matky pamatuje. Je doopravdy možné, že by její slzy měly takovou moc, aby přivedly zpět dávno ztracené město?

the girl smiled and a teardrop from sadness left her eyeSlza je prvním dílem ze série Atlantida z pera Lauren Kateové, kterou můžete znát coby autorku tetralogie Andělé, jejíž první díl Pád míří na filmová plátna. Autorčin styl je celkem pověstný - zaměřuje se nejvíce na romanci a samotný děj je díky tomu občas až na druhé koleji, což je škoda. Stejně tomu tak je i u Slzy. Námět knihy je neotřelý a fantastický - dívka, která nesmí nikdy plakat, aby nepřivedla zpět dávno ztracené město? To zní skvěle! V praxi to vypadá však trochu jinak. Ne, že by tam dějová linka s Atlantidou nebyla, ale je opět až na vedlejší koleji a projevovat se začíná až ke konci knihy. 


Další dva týdny strávila na psychiatrické klinice, protože zatím neznala kouzelná zaklínadla, která by jí pomohla na svobodu: "Chci žít," a "Už to nikdy neudělám".

Celý příběh stojí na nehynoucí lásce, která má své kořeny už ve starodávné Atlantidě. Takže pokud jste milovníci romantiky, pak byste si tenhle příběh neměli nechat ujít. Kniha se skvěle čte, jelikož děj má spád a rychle se žene kupředu. Jsou tam samozřejmě hluchá místy, kdy se nic moc neděje, ale má to své odůvodnění. Autorka v těchto místech rozvíjí charakter hlavní hrdinky a její emocionální pochody. Dokonce se občas i zasmějete - hlavně ke konci. Abych Lauren Kateové ale jen nekřivdila, našly se tam i velmi zajímavé momenty, kdy jsem s netrpělivostí čekala, co přinese další stránka. Nechyběla ani akce, ten konec mi vynahradil pomalý začátek knihy. Velké plus také za atlantský příběh čarodějky Selene - na části s ním jsem se vyloženě těšila.

TumblrDostáváme se k postavám. S hlavní hrdinkou jsem žádný velký problém neměla, i když mi občas přišla až moc ufňukaná. Sice chápu, že prožila spoustu příkoří a tak podobně, ale v porovnání s tím, co prožily hrdinky jiných knih, by to Eureka mohla zvládat daleko lépe. Pak tu máme její nejlepší kamarádku Cat, která by nejradši sbalila každého kluka, který jí přijde do cesty. Cat je skvělá kamarádka a já si ji doopravdy oblíbila - u jejích pasáží jsem se hodně nasmála. Dostáváme se k mužským protagonistům. Narovinu se přiznám, že mi Ander už od začátku nesedl. Neříkám, že je špatný nebo tak - ale jeho charakter je na mě až moc přeslazený. Pak tu máme Eurečina nejlepšího přítele Brookse. To je jiný šálek kávy. Už od začátku mi byl sympatický a díky tomu jsem mu byla i schopná odpustit chvíle, kdy se choval jako kretén. 


Sebevražda. To slovo znělo dramatičněji, než jak samotný pokus ve skutečnosti vypadal.

A co moje pocity během čtení Slzy? Velkým problémem, který nastal, bylo to, že jsem od knihy očekávala celkem dost. Miluju Atlantidu, a tak jsem přirozeně čekala nějaký božský příběh plný "ufounů" a tak podobně.  Po první čtvrtině jsem ale pochopila, že stará dobrá romantička Lauren Kate je zpět, a tak jsem přijala její hru a hrála s ní. Slzu jsem si užila, je to super oddechový příběh, u kterého z vás bude sufflé. A i když mi vůbec nesedla hrdinčina životní láska, našla jsem si v příběhu svoje. Nasmála jsem se , a to je plus. 

Slzu bych doporučila všem milovníkům velkolepých romantických příběhů, kteří si oblíbili autorčin styl už v Pádu. Dalším lákadlem je motiv Atlantidy, který nabízí nepřeberné množství možností. 

Welcome to CubaCelkové hodnocení:  80 %

Děkuji nakladatelství YOLI za poskytnutní recenzního e-booku.
Knihu si můžete předobjednat ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

4 komentáře :

  1. Slza mě hodně láká jak obsahem, tak obálkou. Určitě si ji chci někdy přečíst (ale kdy, to nevím...) Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hodne me laka, serii Andele jsem cetla, tak snad se dostanu i k tehle.
    Giveaway

    OdpovědětVymazat
  3. Asi si ji jen půjčím v knihovně. Atlatida mě hodně láká, ale jestli je to upozaděné horoucí lásce...no, raději nebudu riskovat. Andělskou sérii jsem četla jen jedničku - líbila se mi, ale jen takový oddech. Škoda, čekala jsem víc (romatiku může, ale ne na úkor celého děje :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nemůžu si pomoct, ale nejvíc se mi líbí prostřední obálka :)
    Slza vypadá jako zajímavá knížka.. řadím do to-read-listu :)) Děkuji za recenzi :)

    OdpovědětVymazat