sobota 27. září 2014

Recenze - Doctor Who: Závoj smutku (Blogtour)

Doctor Who: Závoj smutkuOficiální anotace

Britský kultovní seriál Doctor Who se zapsal do Guinessovy knihy rekordů jako nejdéle vysílaný televizní sci-fi seriál. Dočkal se uvedení na českých obrazovkách a nyní přichází v knižní podobě. 

Vydejte se na neopakovatelnou cestu časoprostorem spolu s tajemným humanoidním mimozemšťanem, který si říká Doktor. Závoj smutku nás přenáší do dob dávno minulých – je 23. listopad 1963, den po atentátu na Johna F. Kennedyho. Tváře mrtvých se noří odevšad, začínají mluvit a křičet… a derou se do našeho světa. Dokáže se Doktor ponořit do svého smutku, aby zachránil lidstvo?

Proč jsem si knihu vybrala

Když se naskytla možnost účastnit se blog tour ke knize Závoj smutku, tak jsem neváhala ani minutu. Jednu DW knihu jsem už četla a jelikož jsem jím tak trochu posedlá, nesměla mi chybět ani tahle. Co na tom, že tam je Clara, kterou zrovna moc nemusím. Doctor je Doctor.

Něco málo k obálce

Nejsem sice nějakým fanouškem Clary, ale sluší jí to tady. Ani pozadí není špatné, k příběhu se vážně hodí. A Matt? O tom není třeba snad ani mluvit. Elegantní a božský jako vždy. Dle mého názoru je jen dobře, že jsme převzali originální obálku - už kvůli Mattovi.

Hodnocení

Facebook
Píše se rok 1963 a je den po atentátu na amerického prezidenta Kennedyho. A aby těch katastrof nebylo málo, tak se ve městě začínají objevovat tváře zemřelých, které pronásledují pozůstalé. Ideální místo, kde by se mohl objevit Doctor, poslední z Pánů času z planety Gallifrey, a jeho lidská společnice Clara. Dokáže se Doctor postavit vlastní minulosti a zachránit opět Zemi před tragickým koncem?

Závoj smutku je jednou z knih patřících do série příběhů ze světa kultovního seriálu Doctor Who, tentokrát z pera Tommyho Donbavanda. Objevuje se zde jedenáctá regenerace tajemného Pána času (v seriálu ztvárněná Mattem Smithem) spolu se společnicí Clarou Oswald. Kniha je primárně určena především fanouškům seriálu, jelikož je tu spousta odkazů na samotný seriál. Příběh je velmi čtivý a velmi rychle ubíhá. Nechybí tu akce, napětí a závěrečné vyvrcholení. Velkým plusem jsou výše zmíněné odkazy k seriálu - ať už k obnovené sérii Doctora či ke klasickému Doctorovi. Na své si tedy přijdou i původní fanoušci seriálu. 


"Říká, že prý se jmenuje Zabijátor 3000, ale myslím, že na běžné oslovení by se Betty hodilo víc."

Jak dopadly postavy? Hlavním hrdinou je bezesporu Doctor, Pán času z planety Gallifrey, cestující ve své milované modré Tardis. Právě jedenáctý Doctor může za většinu vtipných hlášek, které se v knize objevují. Je takový, jako v seriálu - střelený a občas trochu dětinský. 

Clara OswaldDoprovází ho Clara Oswaldová, která se s Doctorem občas dostane pěkně do křížku. Osobně Claru moc nemusím, přijde mi celkem upjatá. V Závoji smutku ale celkem zazářila a já si ji hned oblíbila víc. Autor rozvíjí i vedlejší postavy, které v seriálu sice nejsou, ale v Závoji hrajou velmi důležitou roli. Příkladem je například novinářka Mae, kterou jsem si oblíbila.

A co moje dojmy z čtení téhle doktorovské jednohubky? Už od začátku jsem si nedělala moc naděje, protože Claru vážně nemusím (jak už jste si asi stihli všimnout). Byla jsem ale příjemně překvapená jak překladem, tak samotným příběhem. Bavilo mě to a hlášky Doctora byly vážně úžasné. Palec nahoru za rekonstrukci některých mých oblíbených scén ze seriálu plus Sarah Jane z Classica... Jen tak dál. 

Závoj smutku bych doporučila všem fanouškům seriálu, kteří si chtějí přečíst o dalším dobrodružství našeho šíleného Pána času. Stojí to vážně za to.

Celkové hodnocení: 85 %

Děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního e-booku v rámci Blog tour.
Více o knize ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálka
Obrázky

3 komentáře :

  1. Musím konečně mrknout na tento seriál :) Přijdu si fakt zaostale, když jde Doctor Who stále mimo mě. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Proč o tom seriálu všichni mluvíte? :D Asi bych se na to taky měla mrknout :)) A ta kniha vypadá zajímavě, určitě ji zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tu fotku Matta jsi do toho článku prostě musela dát, co? Hrozně odvádí pozornost. A jak jsem ji viděla, musela jsem se začít culit. =D Uf, a vůbec, já si tu knížku snad budu muset koupit... =D

    OdpovědětVymazat