středa 1. října 2014

Recenze - Tao koně

Tao koně / Sebepoznání/osobní růstOficiální anotace

V knize Tao koně Linda Kohanov vypráví o svém objevování duchovní podstaty koní za pomoci mytologie, vědeckého výzkumu i svých vlastních zážitků. Neobyčejný příběh o léčitelských schopnostech koní a vzájemné komunikaci obrací naruby náš konvenční pohled na tato obdivuhodná zvířata. Autorka také pátrá po duchovních principech stojících v pozadí magického propojení mezi koněm a člověkem – v jehož důsledku koně vnímají a reagují na nepatrné změny v lidském rozpoložení. Objevuje v koních prastarý pramen ženské moudrosti a ukazuje, jak tato moudrost dokáže člověka uzdravit a posílit. 
Časem objevila i neobyčejnou schopnost koní probouzet i v lidech intuici zrcadlením autentických pocitů, které chtějí skrýt – což z nich činí velice účinné terapeutické pomocníky a učitele. Linda popisuje jemné emocionální, až jasnozřivé prožitky, které zažívala po čase stráveném interakcí se stádem. Podrobně se věnuje technikám, které na základě svých zážitků vypracovala, aby s pomocí koní i svým studentům pomohla posílit a propojit vnímání sama sebe v tělesné a duševní jednotě a uvědomit si své mimosmyslové schopnosti.
Dovedným promísením „nadpřirozena“, totiž svých věšteckých snů spolu s výzkumem v rámci své rozsáhlé hipoterapeutické praxe Linda Kohanov vytvořila neobyčejné dílo, které jistě zaujme jak dlouholeté jezdce, tak čtenáře, zajímající se o zkoumání nejhlubších vztahů a vazeb mezi zvířetem a člověkem.
Proč jsem si knihu vybrala
Už od mala zbožňuji koně. Žádné překvapení. Byla jsem v Pony clubu, chvíli jsem i jezdila, a tak z vlastní zkušenosti vím, jaký dokáží mít tahle úžasná stvoření na člověka vliv. Když jsem tuhle knihu zahlédla, zaujala mne hned na první pohled. Nikdy jsem ještě žádnou knihu s podobným tématem nečetla, a tak pro mne bylo Tao jasnou volbou.
Něco málo k obálkám
The Tao of Equus: A Woman's Journey of Healing and Transformation Through the Way of the Horse
V případě těchto dvou obálek dávám palec nahoru oboum. Ta naše má moc pěkné barvy, takové tlumené, které nebijí do očí a příjemně naladí na samotné čtení. U té originální je to podobné - ta modrá ve spojení s černým koněm zase navazuje tajemnost. Dobrá práce!
Hodnocení
via maya4700 | via TumblrJste milovníci koní, těch tajemných a elegantních stvoření, která se prohánějí po pastvinách? Věděli jste, že spojení s nimi vám může pomoci jak po fyzické, tak i po duševní a duchovní stránce? Ve své knize Tao koně se Linda Kohanov věnuje zkoumání všech těchto aspektů. Ať už se jedná o výzkum samotné hipoterapie či dalších aspektů, které si jezdci vypěstují během interakce se svým čtyřnohým přítelem. Zapojuje do toho svou dlouholetou praxi, což promítá ve vlastních zážitcích, o které se poděluje se svými čtenáři. Nechybí ani další autentické výpovědi lidí, kterým koně nějak pomohli. Nezáleží na tom, zda jste jezdec či pouhý milovník koní - každý si v tomto citlivém a emocemi nabitém díle najde své. 
Tao koně pochází z pera dlouholeté jezdkyně a terapeutky Lindy Kohanov, která v něm zrcadlí své vlastní zkušenosti a další postřehy věnující se koním a vztahu mezi nimi a lidmi. Tao koně není úplně klasickou příručkou - autorka do velké míry zapojuje i vlastní zážitky a postřehy, nehledě na nesmírné množství dalších výpovědí osob, kterým hipoterapie nějak pomohla. Kniha je rozdělena do několika částí - Poslání, Léčivé vody a Poselství a význam. V každém z nich se autorka věnuje něčemu jinému a postupně tak odkrývá celý význam toho, co pro nás koně vlastně znamenají. Ať už jde o to, jak nám mohou pomoci se duchovně rozvinout či jak vyléčit duchovní strádání. Linda Kohanov neopomíná ani vlastní zážitky s tím, jak jí tito čtyřnozí tvorové pomohli rozvinout šestý smysl a jasnozřivé schopnosti. 
Toto je příběh o ženě a jejím koni.
Horse riding Autorčin styl vyprávění je velmi čtivý, právě ono prolínání teorie a vlastních zážitků dělá z této knihy něco extra. Hodí se především pro ženské čtenářky, jelikož, jak už psala sama autorka, koňačky si většinou vybudují se svými čtyřnohými přáteli daleko pevnější pouto než jezdci. 
A co moje dojmy ze čtení této zajímavé knihy? Byla jsem příjemně překvapena, protože jsem od knihy očekávala něco úplně jiného. Netušila jsem, že mi kniha nabídne spoustu příběhů, které mi jen potvrdily to, že jsou koně úžasná a inteligentní stvoření. Moc jsem si čtení užila, ze stránek knihy vyzařuje klid a harmonie, což je ideální pro večerní čtení po dni stráveném ve škole či práci. 
Tao koně bych doporučila všem milovníkům koní či samotným jezdcům, kteří se chtějí dozvědět něco nového a počíst si o tom, jaké výhody přináší láskyplný vztah s tímto nádherným čtyřnohým tvorem.
Celkové hodnocení: 84 %
Děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku. 
Více o knize ZDE.

1 komentář :