pondělí 10. listopadu 2014

Recenze - Přivolávání

Přivolávání (Nejtemnější síly, #1)Oficiální anotace

Jmenuji se Chloe Saundersová a můj život už nikdy nebude stejný jako dřív.
Ve svých patnácti letech jsem vůbec netoužila být jiná než ostatní. Chtěla jsem chodit do školy, mít kamarády, bavit se. A taky jsem chtěla, aby si mě trochu víc všímali kluci. Už ani nevím, jaké je to být obyčejná holka. Všechno nabralo zcela jiný směr toho dne, kdy jsem ve škole poprvé spatřila ducha. Vyděsil mě tak, že nikdo nezapochyboval o tom, že jsem se naprosto pomátla. Teď už ve škole všichni vědí, kdo jsem. Jen z jiných důvodů, než bych si přála.

Ve filmech nejsou duchové nic neobvyklého. Když se však v reálném životě snažíte lidem vysvětlit, že vidíte duchy zemřelých lidí, automaticky získáte poukaz na pobyt v léčebně pro duševně choré. A tak jsem se ocitla zavřená v Lylově domově, což je „speciální zařízení“ pro narušenou mládež. Chtěla jsem se co nejdříve uzdravit a vypadnout odsud. Brzy jsem ale pochopila, že je to jiný domov, než se na první pohled zdá. Dějí se tady podivné věci a ani mí noví spolubydlící nejsou choré bytosti. Mají zkrátka poněkud zvláštní schopnosti. Nevím, komu mohu důvěřovat. Musím přijít na to, jaká nebezpečná tajemství skrývá Lylův domov... , a to dříve než povstanou jeho kostlivci a začnou mě pronásledovat.


Proč jsem si knihu vybrala

Přivolávání jsem měla v hledáčku už dlouho. Řekněme tomu tak dva roky? Plánovala jsem si sérii přečíst v angličtině, ale znáte to. Hodně knih, málo času. A tak jsem se vrhla na české vydání. Už dlouhou dobu jsem nečetla žádnou klasickou paranormálku, takže Přivolávání přišlo akorát včas.

Něco málo k obálkám

The Summoning (Darkest Powers, #1)Schattenstunde (Die dunklen Mächte, #1)

Nakladatelství Galatea si vytvořilo vlastní originální obálku, která se v něčem inspirovala od anglického originálu (náhrdelník). Naše obálka se mi líbí, nemám proti ní žádné větší výhrady. Stejně tak originál i německá verze vpravo.

The Summoning: Il richiamo delle ombre (Darkest Powers, #1)The Summoning (Darkest Powers, #1)

Nakonec tu mám na ukázku ještě dva exempláře. Slečna bez hlavy vlevo je moc hezká a decentní - chybí mi tam jen ta hlava. Takhle vypadá jako bezhlavý mnich. Domeček vpravo není špatný, ale moc mi nesedí k té podivné modré.

Hodnocení

So...Chloe Sandersová si až dosud myslela, že její pohádky z dětství o duších ve sklepě byly vymyšlené. Vše se ale změní ve chvíli, kdy Chloe ve škole uvidí jednoho z nemrtvých a dostane se díky svým "halucinacím" do Lylova domova, kam jsou umísťovány další podobně "narušené" děti jako je Chloe. Tam se seznamuje se Rae a Derekem a Simonem, nevlastními bratry, které skrývají více než se zdá. Je jen náhodou, že se Chloe ocitla právě v Lylově domově? Jak se dokáže vypořádat se svými narůstajícími schopnostmi?

Přivolávání je prvním dílem z trilogie Nejtemnější síly z pera Kelley Armstrong. Jedná se o klasický paranormální příběh, ve kterém figurují nadpřirozené bytosti, v tomto případě převážně duchové. Ač je na knižním trhu podobných případů spousta, Přivolávání se v mnohém liší. Předně tu chybí vyumělkovaná a přeslazená romantická linka - nějaké ty mini náznaky tu sice jsou, ale opravdu jen minimálně. Autorka se daleko více zaměřuje na děj a své hrdiny. I když se děj vyvíjí poměrně pomalu, i přesto je velmi čtivý a nutí čtenáře pokračovat a zjistit další tajemství Lylova domova.

Čeho se bojím? 

Že zjistím, že mám opravdu schizofrenii? 
Nebo toho, že zjistím, že všechno je opravdu jinak?

Podívejme se blíže na hrdiny. Hlavní hrdinka Chloe není ničím výjimečná, až na své schopnosti vidět duchy. Velkým plusem je, že své schopnosti "znovu" získává až v průběhu knihy, navíc ještě v omezeném množství (nedokáže je úplně ovládat), což působí daleko věrohodněji. Rozhodně to není žádná Supermanka. Navíc není přehnaně otravná a čtenář má možnost se s ní i sžít. Autorka neopomíná ani vedlejší postavy jako Rae či bratry Simona a Dereka. Autorku bych chtěla pochválit především za Dereka, kterého vykresluje jako obyčejného, lehce nemotorného kluka, který neoplývá žádným velkým šarmem. Jeho bratr Simon sice nějakou tu krásu pobral, ale také nic výjimečného.

fuck
A mé dojmy ze čtení této knihy? Ze začátku jsem si moc nemohla zvyknout na autorčin zdlouhavý styl psaní. Jak ale příběh pokračoval, dokázala jsem se začíst a příběh si na sto procent užít. Velké plus shledávám právě v tom, že tu není žádný přehnaný milostný trojúhelník, takže je tu větší prostor na samotný děj. Přivolávání je přesně to, co si představím pod pojmem Young adult paranormálka - příběh s nadpřirozenými prvky, nějakými těmi duchy a podobně, bez přehnané romantiky, kdy by se hrdinka nelogicky vrhala po prvním klukovi, kterého potká nebo který jí zachrání život.

Přivolávání bych doporučila všem milovníkům paranormálních příběhů, kteří hledají nenáročnou a oddychovou četbu na podzimní večery a chtějí spolu s hlavní hrdinkou přijít na tajemství jednoho nápravného zařízení pro mladistvé.

Celkové hodnocení:  85 %

Děkuji nakladatelství Galatea za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

1 komentář :

  1. No to vypadá dobře! Mám ráda knížky, které jsou tak trochu psycho a kde se rozebírá psychika postavy, která řeší nějaký problém, takže myslím, že by se mi tohle mohlo líbit. Určitě si to přidám na svůj seznam knížek, co chci přečíst. Plus je, že tam není moc romantiky. Přehnané slaďáky nesnáším :D

    OdpovědětVymazat