středa 25. února 2015

Recenze - Bound by Prophecy

Bound by Prophecy (Descendants Series, #1)Oficiální anotace

Dvacetidvouletý Aern už dále nesnese sledovat svého bratra, který pomalu ale jistě ničí jedinou věc, na které Aernovi záleží. Aern nikdy nechtěl převzít Morganovo místo v Radě, nikdy nechtěl vládnout jejich skrytému světu. Když se ale objeví klíč k proroctví, mladá dívka Brianna, kterou chce Morgan zničit, Aern ví, že musí jednat. Jediné, co ale chce je, aby se vše vrátilo k normálu. Unesl ale dívku a muži jeho bratra po něm tvrdě jdou, Jeho jedinou nadějí je připojit se k Divizi, která má ale své vlastní plány - které Aern vůbec neschvaluje.

Emily chce svou sestru zpět - toť vše. Nezáleží jí na nějakém proroctvím nezajímá se o to, co je v sázce. Během pronásledování Aerna ale vyjde pravda najevo a Brianna tak není jediná, kdo je v nebezpečí.

Náhle jsou Aern i Emily ve středu války, a pokud nezačnou spolupracovat, budou oba muset učinit tu největší oběť.

Proč jsem si knihu vybrala

Knihu jsem objevila po objevení úžasné věci jménem Read with Ben. Jedná se o knižní klub, kde se každý měsíc čte jiná kniha. A vede jí můj oblíbený booktuber Benjamin. Kniha navíc byla na Amazonu zadarmo, tak jsem neváhala a zkusila ji. Přeci jen, šlo o Bena :D

Něco málo k obálce

Další díly jsou lepší. Ani tuhle obálku ale nezavrhuji. Vypadá na první pohled pěkně. Jediné, co mi trochu vadí, je modelka vpravo. Nejspíš Emily? Ať tak či tak, má poměrně zvláštní výraz. Jinak je to ale pěkně sladěné. To bez debat.

Hodnocení

don't mess with meAern žil celou dobu ve stínu svého staršího bratra Morgana. Stejně jako Morgan patří i on ke skrytému společenství bytostí, které mají moc přinutit obyčejné lidi k tomu, aby jim sloužili. Aern chce jediné - svůj vlastní klid. Je tu ale Proroctví, které mluví o vyvolené a válce, která má přijít. Aern chce jediné - ochránit Vyvolenou. To ale netuší, že je mu na stopě její sestra Emily, která chce svou sestru zpět. Dokáží oba spolupracovat a postavit se společnému nepříteli, který po nich tvrdě jde?

Bound by Prophecy je první díl z trilogie Descendants z pera Melissy Wright. Příběh se odehrává ve fiktivním světě, kde spolu žijí Čistokrevní - ti ovládají schopnost zvanou "sway", která funguje na principu hypnózy a lidé s "běžnou krví", commonbloods, kteří nejsou ničím výjimeční. Ústředním motivem je Proroctví, točící se kolem hlavního hrdiny, jeho bratra a dvou sester. Jedno z největších lákadel celé knihy je také jeho největší slabinou. Autorka to totiž pojala po svém a celý příběh je poměrně zmatený. Měla jsem dost velký problém pochopit, o co v Proroctví vůbec jde, a to během celé knihy. Autorčin styl psaní je rozhodně čtivý, o tom žádná. Je tu i nějaká ta akce, což není vůbec na škodu. Angličtina nebyla nijak obtížná.

“I struggled to hold her. It was not unlike holding a cat. Some wild, ninja, cat.” 

runVelký důraz autorka kladla právě na postavy. Vše se točí kolem Aerna, z jehož pohledu je kniha psána. Jeho charakter mi přišel poměrně plochý. Na to, jaký měl potenciál, jej skoro nevyužíval. Jeho bratr na tom nebyl o moc lépe. Pokud jde o Briannu, tak jsem hluboce zklamaná. Byla nudná, nevýrazná a klidně by mohla zmizet. Nejzajímavější byla Emily, jejíž vtipné repliky jsou jedním ze světlých bodů příběhu. Alespoň projevovala nějaké city, neustále se bála o sestru a nebála se někoho pořádně praštit.

A jaké jsou mé dojmy? Z knihy jsem hodně rozpačitá. Vážně jsem se na ní těšila, Proroctví znělo vážně skvěle.... No, byla jsem spíše zklamaná. Autorčin styl se mi moc líbil a neustále potyčky mezi Emily a Aernem taky. Velkým mínusem je ale samotné Proroctví, díky kterému jsem byla neustále zmatená a musela jsem si domýšlet, co tím autorka a asi myslela a co se právě stalo. Je to vážně škoda. Na druhou stranu jsem ale už začala s druhým dílem, a ten vypadá o dost lépe. Otázkou zůstává, zda se svět nezhroutí, když stojí na slabých základech.

Bound by Prophecy bych doporučila všem, kdo nehledají nějaký fantastický příběh, spíše se chtějí odreagovat u něčeho krátkého. I tahle kniha má totiž své světlé chvilky.

Celkové hodnocení: 75  %

Zdroje:
Anotace a obálka
Obrázky

1 komentář :

  1. Skvělá recenze :) Knihu si určitě ze zvědavosti přečtu :)

    OdpovědětVymazat