sobota 4. dubna 2015

Recenze - Dash & Lily - Kniha přání

Dash & Lily - Kniha přáníOficiální anotace

„Nechala jsem ti tu pár nápověd a vodítek.
Jestli chceš, otoč stranu.
Jestli ne, vrať knihu prosím zpátky do poličky.“


Takhle začíná nová knížka od bestsellerového autora Davida Levithana a Rachel Cohnové. Lily zanechala chvíli před Vánoci červený zápisník plný výzev na poličce svého oblíbeného knihkupectví a čeká, až někdo přijme nabídku ke hře. Ale je Dash ten pravý? Nebo je jejich osudem vzájemně sdílet svoje sny a touhy jen na stránkách deníku, který na střídačku schovávají po celém vánočním New Yorku? Můžou se ve skutečnosti setkat, bude to fungovat? Bude červený zápisník jejich knihou přání? Nebo se k sobě vlastně ani trošku nehodí?

Proč jsem si knihu vybrala

David Levithan. Jedním z autorů je David, od kterého jsem si naprosto zamilovala Den co den (a zaujal mě i svými postavami v Boy Meets Boy), takže jsem se rozhodla přečíst i Dashe a Lily. Zprvu jsem plánovala knihu na Vánoce, ale nějak se to nevydařilo. Nevadí, kniha přišla i tak v pravou chvíli a zpříjemnila mi pár večerů.


Něco málo k obálkám

Dash & Lily's Book of DaresCuaderno para dos

Jsem moc ráda, že nám zůstala originální obálka, protože je prostě kouzelná a ze všech ostatních se mi líbí asi nejvíc. Dash a Lily s botkami vlevo také nejsou špatní, osobně si sice na kreslené obálky moc nepotrpím, ale svoje kouzlo to má. Cuaderno se mi na druhou stranu vůbec nezamlouvá.

Dash & Lilys WinterwunderDash & Lilys Winterwunder

Následují dvě obálky s vánoční tématikou. Páreček vlevo vypadá spíš jako z románků Lenky Lanczové. Sněhová koule je o poznání přijatelnější, jen mi tam moc nesedí to červené pozadí, které zčásti splývá s jmelím.

Hodnocení

I want!
Jedno knihkupectví. Jeden červený zápisník. Dva lidé, kteří se nikdy neviděli. A Vánoce na krku. Když na polici ve svém oblíbeném knihkupectví objeví Dash tajuplný červený zápisník s tajemnými pokyny k jakési hře, ještě netuší, jaké dobrodružství ho vlastně čeká. Kdo je ta dívka, Lily, která ho tu zanechala? Odváží se Dash přijmout výzvu a poznat tak úplně cizího člověka, jen pár dní před Vánoci? Dočká se Lily, dosud vzorná a pilná studentka, svého vysněného konce a nějakého toho dobrodružství? Jízda vánočním New Yorkem právě začíná!

Kniha přání je samostatně stojící knihou z pera Rachel Cohnové a Davida Levithana, kteří spolu už dříve spolupracovali při psaní knihy Nick a Norah: Až do ochraptění. Příběh je vyprávěn střídavě z pohledu Lily, jejíž kapitoly sepsala Rachel Cohnová, a Dashe, kterého se ujal David Levithan. Kniha přání je ideálním společníkem na dlouhé zimní večery, zvláště pak na Vánoce. Styl psaní je lehký, místy vtipný a na své si přijdou i milovnice lehké, nenásilné romantiky. Díky hlavním hrdinům a výzvám, které si pro sebe připravili, mají čtenáři možnost nasát atmosféru vánočního New Yorku a shonu, který tam každoročně panuje.

Úplně jsem si představovala, jak ji princ nakonec najde, vezme ji do svého přepychového kočár a ona se k němu po pár kilometrech otočí a řekne: "Nemohl bys mi někde tady zastavit? Teď, když jsem konečně unikla tomu životu plnému týrání a ponižování, bych chtěla vidět kousek světa, víš?"

Macy's Christmas CelebrationJak dopadly postavy? Rachelina Lily je poměrně sympatická slečna, která není ve škole moc oblíbená, je kapitánkou fotbalového týmu a ráda nosí netradiční oblečení, v kterém se cítí pohodlně. Davidův Dash je typický chytrolín (se srdcem na správném místě), který miluje knihy a etymologii slov (s tím sis u mě šplhnul, kámo!). Oboum autorům se podařilo vytvořit zajímavé postavy, které to v životě neměly vůbec lehké, ale i přesto hledí dál s hlavou hrdě vztyčenou a drží se své vlastní naděje na to, že objeví svou spřízněnou duši. Velký prostor dostaly i vedlejší postavy jako Lilyin starší bratr či Dashův kamarád Boomer, který pálil jednu vtipnou hlášku za druhou.

A mé dojmy z téhle vánočně laděné jednohubky? Byla jsem vážně příjemně překvapená. První věc, která mne potěšila, byl David Levithan, jehož styl psaní jsem poznala už po pár stránkách. Ani v Knize přání se nevyhýbá motivu homosexuálů, které tu hrdě propaguje. Bod pro něj, protože jeho pojetí je vždycky skvělé! Vánoční atmosféra z knihy přímo sálala a já si u ní skvěle odpočala. Dokonce jsem se i skamarádila s oběma hlavními hrdiny, což se mi zas tak často nestává. Nicka a Norah jsem sice nečetla, ale i tak se mi spojení Cohn-Levithan líbí a doufám, že přijdou ještě něčím dalším. Vůbec by jim to neuškodilo.

Dashe a Lily: Knihu přání bych doporučila všem, kteří hledají zábavný nenáročný příběh s atmosférou Vánoc a s trochou té romantiky.

Celkové hodnocení: 82 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Knížku si chci přečíst, takže jsem ráda, že se ti líbila :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Pekná recenzia. Plánujem si knižku prečítať, no veru čakám na tie Vianoce :D

    OdpovědětVymazat
  3. Hele, jen tak na okraj, ty homosexuály tam cpala ve svých kapitolách Rachel, ne David :D :D

    OdpovědětVymazat