pátek 10. dubna 2015

Recenze - Red Queen

Red Queen (Red Queen, #1)Oficiální anotace

Chudobou stižení Rudí žijí pod nadvládou Stříbrných, elitních válečníků s mocnými, skoro až božskými schopnostmi. 

Mare Barrow, sedmnáctileté Rudokrevné dívce ze Stilts, připadá, že se nikdy nic nezmění. To se ale plete.

Mare začne pracovat v paláci Stříbrokrevných, obklopena těmi, které nenávidí nejvíc. Brzy ale zjišťuje, že i přes rudou krev sama ovládá smrtelně nebezpečnou sílu. Takovou, která ohrožuje Stříbrokrevné a která by je mohla v budoucnu zničit. 

Mít moc je velmi nebezpečné. Kdo vyhraje ve světě, který je rozdělen podle typu krve?

Proč jsem si knihu vybrala

Red Queen byla knihou, která se četla v březnu v rámci společného čtení. Zahraniční blogosférou proběhla jako blesk a zanechala za sebou řadu nadšených recenzí. Byla jsem vážně zvědavá, co na táhle knize, kterou všichni čtou, vlastně je. A tak jsem se do ní pustila sama. A dobře jsem udělala.

Knižní trailer



Něco málo k obálkám

Red Queen (Red Queen, #1)Die rote Königin (Red Queen, #1)

Originální obálka je naprosto fantastická a za nic bych ji nevyměnila. V podobném duchu se nese i ta vlevo, i když pan grafik přidal i trochu té černé. Slečna vpravo sice není špatná, ale proti jednoduchému originálu je bezmocná.

Hodnocení

Mare Barrow je sedmnáctiletá Rudokrevná, která žije s rodiči a sestrou v městečku Stilts a živí se převážně zlodějinou. Stříbrokrevní Rudokrevným vládli od nepaměti - se svou stříbrnou krví a nadpřirozenými schopnostmi se podobají samotným bohům, a také se podle toho chovají. Rudokrevní totiž nemají to, co oni - schopnosti, a tak jsou odsouzeni žít v bídě coby jejich poddaní. Pokud jste Rudokrevný a nemáte práci, čeká vás automaticky odvod do armády.

Mare se poštěstí získat místo v královském paláci Stříbrnokrevných, i když je z celého srdce nenávidí. Brzy ale zjišťuje, že ovládá smrtelně nebezpečnou sílu, podobnou jako mají Stříbrokrevní. Je tu jeden problém - ona je Rudokrevná. Dokáže se Mare postavit svému osudu a žít mezi těmi, které nejvíc nenávidí? Dokáže s nimi hrát nebezpečnou hru ve světě, kde kdokoliv může zradit kohokoliv?

Red Queen je prvním dílem z plánované stejnojmenné trilogie z pera Victorie  Aveyard. Příběh je zasazen do fiktivního fantasy světa s množstvím království. Společnost je rozdělena dle typu krve na Rudokrevné a Stříbrnokrevné. Stříbrnokrevní tu fungují coby společenská elita a šlechta - mají moc, vládnou a ovládají nadpřirozené schopnosti, každý rod jinou. Pak jsou tu Rudokrevní - obyčejní poddaní žijící v chudobě, kteří odvádí veškerou těžkou práci, slouží Stříbrným a ve válce za ně umírají. Na to, že se jedná o autorčin debut, dokázala Victorie stvořit skvěle vymyšlený svět a společnost, která doopravdy funguje. Autorčin styl psaní je velmi čtivý, příběh rychle odsýpá, je plný akce a překvapení. Red Queen je knihou, ve které se spojenectví mění v mžiku sekundy, zrada je na běžném pořádku stejně jako přetvářka.

“The gods rule us still. They have come down from the stars. And they are no longer kind.” 

Další silnou stránkou jsou postavy. Hlavní hrdinka Mare je sympatická slečna patřící k Rudokrevným, která vyrostla v nedostatku, tudíž je sama rozumná a dokáže si vážit maličkostí. Chová se racionálně a není těžké si ji oblíbit. Jejím protikladem je celá společnost Stříbrnokrevných, kteří jsou chladní, krutí a odtažití. Malou výjimkou jsou dva princové - Cal a jeho mladší bratr Maven, žijící v jeho stínu. Oba byli vítaným zpestřením po všech těch nadutých Stříbrných. Autorka se každému charakteru věnuje s velkou pečlivostí. Jelikož se kniha ve velké míře zaměřuje především na vztahy mezi postavami, je to více než nutné.

A jaké jsou mé dojmy z téhle zajímavé březnové novinky? Red Queen mě vážně překvapila. V dobrém, samozřejmě. Po jejím dočtení jsem byla citově zdevastovaná. Victoria Aveyard si se svými postavami umí skvěle pohrát a do poslední stránky vůbec netušíte, kdo je na čí straně a jak to vlastně je. Celá společnost a schopnosti jsou fantasticky postaveny a moc pěkně vykresleny - politiku Stříbrnokrevných jsem si obzvláště užívala. Navíc nikdy neodolám pěknému princi.

Mare navíc byla vážně sympaťačka, s kterou jsem pekla už od samého začátku. Moc mi nesedl její nejlepší kamarád Kilorn, ale to není její chyba. Ani angličtina nebyla nijak zvlášť těžká, takže pokud nejste úplní začátečníci, knihu si klidně přečtěte. A abych nezapomněla - v knize se sice objevuje rádoby milostný trojúhelník, ale nijak to do samotného děje nezasahuje a netočí se to kolem něj.

Red Queen byl doporučila všem milovníkům fantasy příběhů točících se kolem nadpřirozených schopností a především kolem intrik. I samotný konec slibuje neuvěřitelnou jízdu, která přinese další šokující odhalení.

Celkové hodnocení: 90 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

4 komentáře :

  1. Na tule knížku jsem narazila teprve nedávno, ale hned jsem po ní zatoužila :) A díky tvé recenzi jsem se v tom jenom utvrdila ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Naozaj dobrá kniha a som rada, že sa ti páčila :) A autorke sa podaril perfektný plot twist, vôbec som to nečakala, ani v tom najhoršom sne a dosť ma to ranilo, lebo som tej postave fandila :D
    Inak neviem či si čítala Snow like Ashes, ale je to taký mix Throne of Glass a Red Queen, veľmi dobrá kniha :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na ten koniec som pozerala ako vyoraná myš, ale veľmi dobre to autorka vyriešila. Len škoda, že si tak dlho musíme počkať na ďalší diel. :((

    OdpovědětVymazat
  4. Výborná recenze :) Tahle knížka mě opravdu zaujala a tvoje recenze mě nalákala k přečtení :)

    OdpovědětVymazat