pátek 3. dubna 2015

Recenze - Šepotání

Šepotání (Splintered, #1)Oficiální anotace

Alyssa slyší šepotání květin a hmyzu, je to dar, který už její matku připravil o rozum. Pocházejí totiž z rodiny Aleny Liddellové, lépe známé coby Alenky z Říše divů, skutečné inspirace Lewise Carrolla, podle níž stvořil svůj proslulý fantaskní svět.

Když se matčin stav zhorší, nemůže Alyssa už svoje dědictví dál popírat a zjistí, že na těch fascinujících pohádkách, které zná z dětství, je pravdy víc, než by se mohlo zdát. Trhlinou v zrcadle se dostane do Říše divů, jež je mnohem ponuřejší, než jak ji zná z knížek, a stáhne s sebou i svého nejlepšího kamarádka a tajnou lásku Zacha. Na druhé straně už na ně čeká podezřelý, ale svůdný Morfeus a provází při jejich hledání. Ale dá se mu opravdu věřit?

Proč jsem si knihu vybrala

Říše divů, Šklíba, královny a Morfeus... Díky recenzím jsem se na Šepotání fakt těšila, zvlášť na Morfea, který dle recenzí byl něco mezi housenkou a člověkem (bylo mi divný, jak by se Lys zamilovala do housenky). Alenku jsem sice nečetla, ale samotný svět zbožňuju, takže to byla prostě must read.

Něco málo k obálkám

Naše obálka je stejná jako ta originální, což je moc moc dobře. Protože je naprosto famózní a nádherná. Řekla bych i kouzelná. Lys ještě mohla mít trochu šílenější "face", ale i tak je to dost dobré. Zvlášť se mi líbí, jak ladí ten rudý font s tou zelenou.

Hodnocení

Alyssa touží být normální. Dokáže mluvit s květinami a slyší řeč hmyzu. Snaží se to ale skrývat, jak jen může - nechce skončit na psychiatrii jako její matka. Pochází totiž z rodiny Liddellů, z níž vzešla i její prapraprababička Alenka, která inspirovala Lewise Carrolla k vytvoření světoznámé Alenky v Říši divů. Alyssa si myslí, že je vše jen pouhá hra. Zjišťuje, že jedinou možností, jak skončit celé šílenství, je vydat se do králičí díry a prozkoumat říši divů. Dokáže se Alyssa postavit osudu a porazit ho? A co její nejlepší kamarád a tajná láska Zach, kterého stáhne s sebou? Jaká tajemství skrývá tajemný svůdce Morfeus, který ji provází ve snech už od dětství?

LOVELYŠepotání je prvním dílem stejnojmenné trilogie a debutem A. G. Howardové.  Autorka děj své knihy zasadila z části do reálného světa, a zčásti do tzv. Říše divů, kterou mnoho z vás jistě zná z originální Alenky v Říši divů. Oproti své dětské předloze je ale tato říše daleko temnější, krvavější a krutější. Příkladem je už bílý králíček, který je v podstatě stažený z kůže nebo tvorové podobní kostrám. Šepotání se Alenkou inspirovala vskutku v mnoha věcech, ať už je to místo či samotné originální postavy z předlohy. 

Příběh sleduje osudy Alyssy, která během celé knihy odhaluje děsivou pravdu, s kterou se musí smířit. Nechybí ani milostný trojúhelník mezi hlavními hrdiny. Místy je to sice dost otravné (vymažte někdo Zacha!), ale osobně mi to až tak nevadilo. Prostě jsem to ignorovala. Na druhou stranu je chemie mezi Al a Morfeem prostě dokonalá. Pokud máte rádi akční knihy, přijdete si také na své. Konec je poměrně šokující. Šepotání nejspíš nesedne každému - chce to pořádnou dávku šílenosti a odvahy, abyste tuhle "temnou říši" vstřebali. 


Jako o život se snažím uniknout tikotu kapesních hodinek Bílého Králíka, který vypadá, jako by ho zaživa stáhli z kůže - samé kosti a králičí uši. 

tcuxxA co postavy? Hlavní hrdinka Alyssa je zvláštní v mnoha ohledech. Kromě podivné rodiny má i vlastní schopnosti - dokáže mluvit s hmyzem a květinami. Al mi byla sympatická v mnoha ohledech (nejvíc, když jednala sama za sebe), a to především v první části knihy. Trochu horší to bylo, když začala řešit své city. Poté se z ní stala hloupá husička, která pobíhá od jednoho kluka k druhému. 

Zach sice vypadá jako férový kluk, který si toho hodně prožil a je ochotný za svou milovanou i zemřít, já mu to ale nebaštila. Nikdo nemůže být takhle dokonalý. Oproti tomu si autorka doopravdy skvěle pohrála s postavou Morfea - je to zvrácený, nestálý a šílený hajzl, který je na druhou stranu ale nesmírně inteligentní a svou lásku k Alysse nijak neskrývá. 

Jak jsem si čtení užívala já? Šepotání mě k sobě táhlo už od samého začátku, kdy jsem si poprvé přečetla recenze. Knihu, kde se holka zamiluje do housenky, jsem prostě musela mít! A neprohloupila jsem. Tahle Říše divů mi v mnohém připomněla démonské říše z Shanovy Demonaty - stejně zvrácené a kruté, přesně tak, jak to mám ráda. Samotný příběh se mi až na ty manýry se Zachem líbil moc - v Morfeovi jsem dokonce našla svojí spřízněnou duši. Fandím mu! Miluju šílené knihy, které mě dokážou překvapit. Zároveň jsem po dočtení téhle knihy zjistila, že se zařadila do řady TĚCH knih, které se mi nějak dostaly do srdíčka. Nebyla dokonalá, to vůbec ne. Ale něčím mě dostala.

DreamsŠepotání bych doporučila všem čtenářům, kteří si rádi přečtou šílený příběh s trochou morbidnosti. A samozřejmě všem milovníkům Alenky, tohle je prostě must read.

Celkové hodnocení: 84 %

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního e-booku.
Více o knize ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálka
Obrázky

8 komentářů :

  1. Ano! Díky! Konečně se Šepotání někomu líbilo :D Já se na tuhle knížku těšila od první chvíle, co jsem spatřila obálku, a rozhodně si ji pořídím, ale všechny recenze, které jsem doteď četla, nebyly zrovna moc pozitivní, takže ani netušíš, jak se mi ulevilo, že se přeci jenom najde někdo, komu se Šepotání líbilo :D Už se na něj můžu zase začít těšit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak tak porovnávám Vendyinu recenzi se svými pocity... Asi záleží, jestli se ti Morfeus bude zamlouvat nebo ne :D :D

      Vymazat
  2. Moc pěkně napsaná recenze. U této knihy mě na první pohled uchvátila krásná obálka. A ani anotace nevypadala vůbec špatně :) Rozhodně bych si tuto knihu ráda přečetla, doufám, že budu mít brzy tu příležitost. Rozhodně děkuji za tvůj moc hezky podaný názor :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som si Splintered zamilovala na prvý šup a zhltla som ju hneď ako vyšla pred tromi rokmi a normálne som smutná, že už séria skončila :/ (našťastie tieto vianoce vychádza novela, kde sa pevne dúfam, dočkám Morpheusa znova a jeho najšťastnejšieho okamihu :D ) Inak ak sa ti Morpheus doteraz páčil, tak si počkaj na ďalšie diely, je tam úplne na zožratie, prejde neskutočnou zmenou a úprimne, Jeb na neho nebude mať, aspoň ja som o Jeba stratila záujem, aj keď stále bude super, ale Morpheus je najlepší :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se to nemůžu dočkat :D Docela jsem přemýšlela, že bych si zbytek dočetla v aj, ale trochu se bojím těch spešl názvů

      Vymazat
    2. Ak si zvyknutá čítať v angličtine, tak by to nemal byť problém. Ja som tiež nemala, dosť dobre sa dá vydedukovať, aké postavy z pôvodnej knihy autorka myslí a pokiaľ sú to aj nejaké jej nové postavy, tak mi to bolo jedno :D Je pravda, že jej štýl písania je trochu iný, ale vravím, ak si zvyknutá na anglinu, podľa mňa nebudeš mať problém :)

      Vymazat
    3. Super! :) Já už četla v aj tu novelu po Splintered a celkem se to dalo, tak o tom popřemýšlím. Nechce se mi moc čekat :D

      Vymazat
  4. Ahoj, mohla by jsi mi trochu přiblížit postavu Morfea? Knihu jsem četla, ale některé jeho záměry moc nepochopila. :/ Můj email je marie.horavova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat