úterý 5. května 2015

Měsíční shrnutí za duben 2015



Co jsem přečetla, zrecenzovala a zhlédla za filmy za duben?
To vše můžete najít v tomto článku.

Přečtené knihy

Za duben jsem celkově přečetla 15 knih a 18 mang a 1 komiks, což je celkem 34 kousků. Jsem na sebe vážně pyšná. Vůbec netuším, kdy jsem to stihla (kromě té nemoci).

Naruto 14,15,16,17,18,19,20,21

Naruto 14: Souboj stínů (Naruto #14)Naruto 15: Narutův styl (Naruto, #15)Naruto 16: Poslední boj (Naruto, #16)Naruto 17: Itačiho síla (Naruto, #17)
Naruto 18: Cunadino rozhodnutí (Naruto, #18)Naruto 19: Následnice (Naruto, #19)Naruto 20: Naruto versus Sasuke (Naruto, #20)Naruto 21: Neodpustitelné (Naruto, #21)

Jako tradičně začnu mangou. Podařilo se mi přečíst úžasných 8 volume Naruta. Bohužel mi pak došel a musím si počkat na vydání dalších dílů, což ještě chvíli potrvá. Celkově jsem byla poměrně spokojená - souboje mezi hrdiny pokračují, je tam Džirája, občas se tam mihne Kakashi a nechybí ani Itachi. Naruto mi konečně neleze na nervy... Vypadá to, že jsem se s hrdiny konečně trochu sžila.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček


Bleach 17,18,19,20,21,22

Bleach Volume 17: Rosa Rubicundior, Lilio Candidior (Bleach #17)Bleach Volume 18: The Deathberry Returns (Bleach #18)Bleach Volume 19: The Black Moon Rising (Bleach #19)
Bleach Volume 20: End of Hypnosis (Bleach #20)Bleach Volume 21: Be My Family or Not (Bleach #21)Bleach Volume 22: Conquistadores (Bleach #22)

Pozadu jsem nezůstala ani Bleache. Jelikož se u nás vydává pomalu a já se v anime blížím ke konci, rozhodla jsem se pokračovat v originále. Přečetla jsem krásných 6 volume. Konečně se totiž blížím k pasážím, kde bude Grimmjow! Osobně jsem si těch šest užila. Objevují se moje oblíbené postavy (boj Yoruichi a Soi Fon), je tam rozuzlení konce jednoho z příběhů, je tam Gin, objevují se Vizardi a v 22 volume už jsou i Arrancaři (že, Erný a Ulquiorro?). Za mě velký palec nahoru.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Útok titánů 1,2,3

Útok titánůAttack on Titan, Vol. 2 (Attack on Titan, #2)Útok titánů 3 (Attack on Titan, #3)

To bych nebyla já, abych si nepůjčila novou mangu, kterou jsem objevila ve vědárně. A je mi úplně jedno, o čem je. Titání mě ale hodně překvapili. Už jsem o příběhu slyšela dříve, ale jenom o anime. Titáni jsou poměrně násilná manga, krev a těla tam lítají vzduchem. Je to ale geniálně vymyšlené, momentálně jsem začala i s anime... A nemůžu se dočkat dalších dílů. Pokud chcete akční mangu, kde proti sobě bojují maxi lidožraví Titání a lidičci, tak Útok určitě zkuste.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Death Note – Zápisník smrti 12  (Death Note, #12)Death Note 12: Finis

Konečně jsem se dostala i k závěrečnému dílu mé nejoblíbenější mangy, Death Notu. Věděla jsem, co čekat, a i tak mne to nakonec překvapilo. Líbilo se mi úplně všechno - především to, že se mi v tomhle díle sešly všechny oblíbené postavy - Matt, Mello, Near i Mikami. Konec je trochu odlišný od anime, ale přesto to bylo hodně dojemné. Přeci jen.... Kirovo království. Tahle manga série mi bude vážně chybět, takže si budu muset asi najít náhradníka.

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček


VincentVincent

Konečně se na mě dostala řada s komiksem, který vypráví životní příběh jednoho z nejznámějších malířů, Vincenta van Gogha. Vincentovy obrazy mám ráda už od mala. A do samotného malíře jsem se zamilovala po zhlédnutí Doctora, kde měl celý jeden díl! Chudáček můj malej. Zpracování komiksu se mi moc líbilo - bylo to rychlé čtení. Vřele doporučuji, pokud tohohle miláčka máte rádi.

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček



Šepotání (Splintered, #1)Šepotání 

Do Šepotání jsem se pustila hned na začátku měsíce, jelikož jsem na něj byla hodně zvědavá. Nechalo se inspirovat Alenkou v Říši divů. Po těch pochvalných recenzích jsem nemohla odolat. Celý svět se mi hodně líbil - Říše divů je šílená, krvavá a prostě děsivá. Přesně to, co mám ráda. Navíc jsem se zamilovala do můráka Morfeuse. Je to jedna z lepších knih tohohle měsíce, to nepochybně. Navíc mě nalákala i překrásná obálka, které nejde odolat.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



The Moth in the Mirror (Splintered, #1.5)The Moth in the Mirror

Neodpustila jsem si ani novelu, která patří k Šepotání, a kterou jsem četla v angličtině. Je z pohledu Morfea, který nahlíží na pár událostí, které se staly Zachovi. Celou novelu jsem si maximálně užila, pohled na některé události, které v Šepotání nebyly rozvedeny, byl vskutku zajímavý. Sice jsem měla trochu problém s anglickými jmény, které náš překlad změnil, ale nebudu si stěžovat. Bylo to zajímavé a je to must-read pro fanoušky prvního dílu.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Dash & Lily - Kniha přáníDash & Lily - Kniha přání

Dash a Lily byla skvělá oddechovka, kterou jsem slupla jedním dechem. Příběh z vánočního New Yorku je sice trochu zvláštní číst na jaře, ale proč by ne. Potřebovala jsem se odreagovat... a jednu z částí napsal David Levithan! To je prostě must-read. Pokud hledáte miloučký příběh dvou teenagerů, kteří nejsou tak úplně normální, pak po téhle knize určitě sáhněte, Nebudete litovat.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




Red Queen (Red Queen, #1)Red Queen

Red Queen byla kniha, kterou jsme četli v rámci společného čtení v březnu. Já jsem tak trochu nestíhala a knihu si tedy přečetla až v dubnu. Nechápu, na co jsem čekala. Victoria Aveyard vytvořila moc pěkně vystavěný svět, který se jen hemží lží a přetvářkou. Zvraty v knize byly více než šokující a mně nezbývá doufat, že druhý díl a novela vyjdou co nejdříve. Rozhodně jedna z nejlepších knih tohohle roku.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Druhá stříbrná kniha snů (Silber, #2)Druhá stříbrná kniha snů

Díky nakladatelství CooBoo se mi poštěstilo přečíst si Druhou stříbrnou ještě před vydáním. Na knihu jsem se těšila celý rok, protože autorčin styl naprosto zbožňuji a první díl skončil poměrně otevřeně. Gierová opět nezklamala. Kniha je opět napínavá a Liv musí řešit další nebezpečí spojená se sny. Sice mi tam trochu chyběl Jasper, ale na druhou stranu jsem dostala o to více Graysona (ke konci knihy). Nechyběly ani vtipné momenty s Graysonovou babičkou. A samozřejmě Secrecy.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Pravidla sýrárny: Příběh o lásce, zradě, pomstě a nejúžasnějším kousku sýra na světěPravidla sýrárny

Zhodnotit tuhle knihu mi dalo poměrně zabrat. Je to totiž velmi hutný příběh, který se čte poměrně pomalu. Autor se vyžívá v popisech a hlavně poznámkách pod čarou, kde odbíhá od hlavního příběhu. I přesto jsou Pravidla sýrárny vážně nádhernou podívanou - jakožto milovník Španělska a sýra si mě autor hnedka získal. Měla jsem dokonce chuť hned do Kastilska vyrazit a prozkoumat Guzmán na vlastní pěst. Tak dobrý je Michael vypravěč.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Sociální hnutí a vzdělávání dospělýchSociální hnutí a vzdělávání dospělých

Nechybí ani klasická učebnice. Tentokrát jsem se mordovala s knihou na andragogiku, která pojednávala o sociálních hnutích a vzdělávání dospělých. Že bych z toho něco měla se říct nedá. Moc jsem autora nechápala (proč nám sakra na obor dávají Andraogiku, když nejsme ani učitelský obor?) a moc jsem si z toho neodnesla. Pro zápočet jsem se ale obětovat musela.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček



S láskou, RosieS láskou, Rosie

Viděla jsem jako první film, což byla velká chyba. Kniha nebyla špatná, moc se mi líbil nápad s formou e-mailů a dopisů, to mám moc ráda. Na druhou stranu to bylo ale příšerně rozvleklé, Alex mi lezl většinu času na nervy. A konec? Kdyby jim bylo v té době tolik jako ve filmu, tak prosím... Ale takhle? Co ti to provedli, Rosie... Nebudu ale hejtovat. Kniha se mi líbila, byl to lepší průměr a na oddech naprosto super. Trochu zkrátit a bylo by to lepší.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček



Plamen (Sky Chasers, #3)Plamen

Na závěrečný díl série Vesmírná pouť jsem se nesmírně těšila. Celou sérii jsem si oblíbila, i když je nechutná a místy i divná. Líbí se mi celý systém, který autorka vymyslela a dokázala do knih vměstnat. Na vesmírné knihy jsem sice nikdy nebyla, ale výjimka se najde. Amy Kathleen Ryan prostě umí. Pokud jste ještě nečetli, tak určitě doporučuji. Já byla hodně překvapená.

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček




Shifting Fate (Descendants Series, #2)Shifting Fate

V dubnu jsem se také dokopala k druhému dílu série Descendants. Bylo to o chlup lepší než první díl. Vypravěčkou byla tentokrát Brianna. Děj byl lehce zmatený, hlavně věci týkající se proroctví. Hrdinové se také pořád někam stěhovali, takže jsem neměla moc šanci se chytit. Jinak to ale byla super oddechovka. Nemůžu se dočkat toho, jak to celé s Emily, Aernem a Briannou vlastně skončí.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček



Shatter Me (Shatter Me, #1)Shatter Me

Přichází na řadu pár knih z re-readingu. Pustila jsem se do každoročního re-readingu mé nejoblíbenější série. Asi k Shatter Me moc říkat nemůžu. Opět jsem si všimla pár věcí, které jsem před tím nějak přehlédla. Adam mě sice štval, ale užívala jsem si poznávání J a Warnieho. Stránkami jsem doslova prolétla, jelikož se těším na třetí díl. Hodnocení zůstává pořád stejně. Je to můj guilty pleasure masterpiece.

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček


Destroy Me (Shatter Me, #1.5)Destroy Me

Stihla jsem přečíst i novelu k Shatter Me, Destroy Me, tentokrát z pohledu Warnera. Nikdy mě nepřestane překvapovat, kolik skrytých věcí, které se odhalí až v posledním díle, tu Warner ukázal. Ať už jde o mučení z prvního dílu, jeho smysl pro eleganci, jeho Lieutanta Delaněco... a tak dále. Miluju Warnerovu hlavu. Anderson by si zasloužil zastřelit.

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček




The Selection (The Selection, #1)The Selection

Jelikož mi tu už dlouhou dobu leží Selection v rámci Putování s knihami, rozhodla jsem se do ní konečně pustit (abych si ji připomněla). Knihu jsem sice už poslouchala coby anglickou audio knihu, příběh Maxona jsem si ale nemohla nechat ujít ani podruhé. Mám tuhle knihu vážně ráda - je nenáročná, poměrně jednoduchá a i když je tu debil jménem Aspen, plně mi to vynahrazuje princ Maxon. Vážně. Princ Maxon a princ Maven z Red Queen jsou novými adepty na fiktivní manžely.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Upírův pomocník (Příběhy Darrena Shana, #2)Upírův pomocník

Díky nemoci jsem měla hodně času, takže jsem se rozhodla pohnout i s re-readingem Darrena Shana. Druhý díl sice nemám díky Samovi moc v lásce, ale alespoň tam byl Evra. Knihou jsem prolétla doslova bleskovou rychlostí. Užila jsem si to, né že ne. A byl tam Ervé. Sice bych Darrena profackovala za tu jeho umíněnost nepít krev. Ale víte co... Za pana Sudda mu to i odpustím.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček




Krvavé chodbyKrvavé chodby

Zhltla jsem i třetí díl Darrena. Má to jeden prostý důvod - od čtvrtého do šestého dílu mě série neskutečně baví, takže jsem chtěla mít za sebou i chodby. Na jednu stranu mám tenhle díl ráda, na druhou ani ne. Nesnáším Debbie... jediný, kdo za něco stojí, je Murlough. Darren to trochu vylepšil i tím, že tu je opět Evra. Evra a Darren by měli dostat více prostoru. Co už... Začíná to být pěkně krvavé. A mihne se tu i Gavner, takže odpuštěno.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček



Zrecenzované knihy


Šepotání (Splintered, #1)Dash & Lily - Kniha přáníRed Queen (Red Queen, #1)Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (Sirotčinec slečny Peregrinové, #1)
Pravidla sýrárny: Příběh o lásce, zradě, pomstě a nejúžasnějším kousku sýra na světěDruhá stříbrná kniha snů (Silber, #2)Plamen (Sky Chasers, #3)


Zhlédnuté filmy


posterS láskou Rosie

Měla jsem dost učení, takže jsem potřebovala na chvíli vypnout. Nakonec jsem si vybrala re-watching mého oblíbeného únorového filmu, S láskou Rosie. Rosie je přesně ten typ filmu, u kterého se budete roztékat a fandit hrdinům až do konce. Sama i Lily jsem si v rolích užila. Klidně bych ten film mohla vidět znova. Navíc jsem v dubnu četla i knihu, takže to byla skvělá připomínka. Jsem si naprosto jistá, že to není naposled, co jsem Rosie viděla. Už jen kvůli Samovi v roli Alexe.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 5 z 5 hvězdiček


posterBleach: Fade to Black

V anime jsem se konečně dostala o trochu dál, takže jsem si mohla pustit i třetí Bleach film. A rozhodně toho nelituju. Ať už se jedná o samotnou dějovou linku či fantastické boje. Fade to Black je hodně smutný a sleduje minulost Rukie Kuchiki a jejích dvou přátel. V Soul Society navíc dojde k výbuchu v laboratoři Mayuriho a polovina Shinigami se promění v něco jako kámen. A navíc zapomenou na existenci Rukie a Ichiga. A nebyl by to Ichigo, aby Rukiu nezachránil. Jedním z nejvtipnějších momentů je ten, kdy se Mayuri zblázní. Já jsem se tedy skvěle bavila.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterBoku no Pico

Nejradši bych vymazala fakt, že jsem tenhle trojdílný anime video film viděla. Vážně. Pokud si chcete udržet příčetnost a nezbláznit se, nekoukejte na to. Já jsem na to koukala v rámci sázky. Netušila jsem, jaká zvěrstva mě čekají. Ústřední postavou je malý Pico, který jede v prvním díle k dědečkovi na prázdniny. Seznámí se tu se starším mužem, který jej zasvětí do umění sexu. Mezi muži. Netřeba říkat, že je Picovi dost málo... V dalších dílech to Pico učí malého Chica a v závěru jsou všichni tři - Pico, Coco a Chico. Chtělo se mi u toho zvracet, a to zvládnu prakticky cokoliv. Dětské hard yaoi ale bohužel ne.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: odpad!


posterKouzlo přítomného okamžiku

Jako poslední jsem viděla Kouzlo přítomného okamžiku, které jsem sjela, když jsem byla nemocná a nemohla jsem moc číst. Chtěla jsem se na něj podívat hlavně kvůli Tris a Peterovi z Divergence. A nezklamalo mě to - sice to nedopadlo přesně tak, jak bych chtěla, ale byl to milý snímek o dospívání a o tom, co v životě vlastně chceme. Sice jsem v Shailene viděla pořád Tris, to ale vůbec nevadí. Bylo to hořkosladky smutné...

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3 z 5 hvězdiček


A jak jste si vedli v dubnu vy?

10 komentářů :

  1. Páni! Tolik přečtených (a skvělých) knih! Na druhou stříbrnou knihu snů se strašně moc těším:)

    OdpovědětVymazat
  2. No wow! Přečetla jsi toho opravdu hodně, div mi nevypadly oči z důlků!

    OdpovědětVymazat
  3. No poriadne veľa kníh. Red Queen by som si rada prečítala :)

    OdpovědětVymazat
  4. Kouzlo přítomného okamžiku je skvělý film, ale vzpomínky na něj mě trošku bolí.
    Dneska mi Druhá stříbrná dorazila, jsem zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
  5. To jsi toho stihla neskutečně mnoho přečíst! Já S láskou, Rosie neviděla a možná proto se mi ta kniha hodně líbila, sice mě mrzelo, kolik let uběhlo ale jinak skvělá kniha :-) Na film se moc těším. Jsem roztříštěná je i pro mě skvělou sérií, četla jsem zatím jen první díl ale chystám se v dohledné době na ostatní díly. Šepotání budu číst jen c dočtu Cinder a kde jsi sehnala tu novelu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Novelu jsem si koupila jako e-book na Amazonu :) Je tam celkem za levno.

      Vymazat
  6. Jak to děláš? Tvůj den musí mít minimálně 40 hodin?! :D Nad Dash & Lily - Kniha přání budu nejspíš uvažovat o Vánocích, už o těch minulých na mě vyskakovala po celém Booktube, takže letos se už asi neubráním :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš, že vážně nevim? :D U mangy je to jednoduchý, tam mám průměrnej čtecí čas jedný max. půl hodiny... plus taky hodně čtu během dojíždění do školy.. a jelikož mi to nejezdí moc dobře, tak mám většinou mezi hodinama nebo vlakem čas třeba hoďku, dvě... a byla jsem nemocná... :D Ale stejně to moc nechápu. Přijde mi, že díky tomu, že studuju literaturu a musela jsem během týdne číst kvanta knih, teď čtu i rychleji.

      Vymazat