pátek 5. června 2015

Měsíční shrnutí za květen 2015


Co jsem přečetla, zrecenzovala a zhlédla za filmy za květen?
To vše můžete najít v tomto článku.

Přečtené knihy

Za květen jsem celkově přečetla 12 knih a 2 mangy a 2 komiksy, což je celkem 16 kousků. Tenhle měsíc byl trochu skromnější, přeci jen začalo zkouškové a byl zápočťák. Plus Svět knihy.

Osudný polibek (Havraní bratrstvo, #1)Havraní bratrstvo: Osudný polibek

První přečtená kniha za květen mě vážně překvapila. Od Maggie jsem předtím četla už 6 knih a stále jsem se do jejího stylu nemohla nějak zamilovat. To se s Havrany změnilo. Kniha mne naprosto dostala - byla napínavá, kouzelná a měla přesně to, co jsem u Maggie hledala. Zamilovala jsem si jak Lilu, tak i ostatní kluky z Havraního bratrstva. A ten konec? WTF?

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček




Vějíř lady WindermerovéVějíř lady Windermerové

Netradičně jedna klasika, kterou jsem nečetla v rámci školy. Whoa! Oscara Wilda miluju, a tak jsem se rozhodla vyzkoušet další z jeho divadelních her. Jak je důležité míti Filipa jsem zhltla kdysi na jedno posezení, a stejně tak i Vějíř. Byla to příjemná jednohubka na jeden večer. Opět jsem si potvrdila to, že Oscar prostě umí a jeho styl mi vážně sedne.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




Proroctví (Providence, #2)Proroctví

S Jamie McGuire moc dobré zkušenosti nemám. Jamie má ale boží styl, který se čte jedna báseň a kniha tak rychle ubíhá. Proto jsem se pustila i do pokračování Providence, do Proroctví. Byla to vážně šílená jízda - autorka tu hodně zapojuje motivy z Bible a čtenář se ani nestačí divit, co všechno vymýšlí (Antikrist? Vážně?). Oproti jedničce to ale bylo daleko lepší, takže jsem trochu přimhouřila oči. Proroctví stojí za to si přečíst už jen kvůli těm kiksům, které tu autorka předvádí.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček


These Broken Stars (Starbound, #1)These Broken Stars

O téhle anglické knize jsem už dost mluvila v recenzi. Ale budiž. Byla to kniha z dubnového společného čtení (a já ji zase četla pozdě). Nicméně se jedná o velmi povedený a originální kousek z pera dvojice autorek Amie Kaufman a Meagan Spooner. Byla to vážně jízda. Originální zápletka, žádná insta love, ale postupný vývoj citů. Vyostřené situace a napětí. A naprosto WTF mindblow. Kniha, která se u mě určitě zařadí mezi to nejlepší z tohohle roku, protože si to zaslouží. Proto jsem také zvědavá na pokračování.

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček



Gantz/7Gantz 7

Tuhle mangu čtu spíše už jen z povinnosti a ze zvědavosti, jak to bude pokračovat. Není to nic světoborného, je to místy hodně přehnané (s erotikou) a na hlavu padlé. Nicméně to své kouzlo má a mě ty souboje celkem baví. Buddhové v tomhle díle byli celkem zajímavé (oproti těm ostatním ufounům). Sice si nepamatuju, jak se kdo jmenuje a tak, ale to nevadí. Od toho tu mangu nečtu.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček


Muži, kteří nenávidí ženy 1, 2

Muži, kteří nenávidí ženy IMuži, kteří nenávidí ženy 2 (Millennium Trilogy)

Knižní předlohu jsem nečetla. Mám ale komixy a grafické romány ráda, tak jsem zkusila i tenhle. A neprohloupila jsem. Příběh Lisbeth mě vážně zaujal. Nikdo se tam s ničím nepáře, násilí je vymalováno pěkně bez cenzury... Prostě nádhera. Určitě si ráda přečtu i pokračování (a třeba časem i knižní předlohu?).

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Never Never: Part Two (Never Never, #2)Never Never Part Two

V květnu vyšlo i pokračování knihy, na kterou jsem čekala vážně dlouho. Jednička končila příšerným cliffhangerem, takže jsem pochopitelně chtěla zjistit, co se se Silasem a Charlie dělo dál. A dostala jsem přesně to, co jsem chtěla. Sice se v tomhle díle nestalo tolik věcí jako v jedničce (a opět to skončilo děsným cliffhangerem), ale alespoň jsem si mohla u téhle jednohubky odpočinout a hádat, co se asi stalo.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Otrávené štěstíOtrávené štěstí

Kniha, kterou autorka nejspíš psala, když na něčem ujížděla, jinak nevím. Až tak zlé to nebylo, ale hlavní hrdinka mi lezla neuvěřitelně na nervy a bohužel se tomu už nedalo ani smát (jako u Krvavé romance). Autorka knihu prezentuje jako jakýsi thriller, ale nevím. O hubu to bylo, ale spíš pro mě. Spíš bych to přirovnala k příběhu o ublížené blbce, která do svého neštěstí stáhla i pěkného blbého skejťáka s IQ 0.

Hodnocení na GR: 2.5 z 5 hvězdiček



Prozření (Darkest Powers, #3)Prozření

Na závěrečný díl série Nejtemnější síly jsem se těšila jako malá holka. Mám ji ráda hlavně proto, že je to klasická paranormálka, ve které se láska řeší na nějaké normální úrovni a hlavní hrdinka není nějaká pošahaná blbka. Byla jsem spokojená - dostala jsem přesně to, na co jsem se těšila a vlastně ještě víc (Dereka ♥). Od Kelley si určitě plánuju přečíst i další knihy, protože tahle byla vážně boží.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Proroctví sester (Prophecy of the Sisters, #1)Proroctví sester

Sestřičky jsem si vytáhla jako první knihu v rámci TBR Jar. Trvalo mi celý rok, než jsem se dokopala k tomu se do ní pořádně pustit. Nápad to mělo vážně dobrý, jen trochu pokulhávala samotná realizace příběhu. Vše bylo děsně předvídatelné a štvaly mě i samotné hlavní hrdinky. Nemám moc ráda, když příběh ubíhá hodně pomalu a nic se tam neděje. To se tu bohužel stalo. I tak bych ale ráda dala šanci druhému dílu. Snad to bude lepší.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček



Bleach Volume 23: ¡Mala Suerte! (Bleach #23)Bleach Volume 23: ¡Mala Suerte!

Světe div se, za tenhle měsíc jen jeden díl Bleache. Bylo to asi tím, že nebyl moc čas... A tak nějak si ho šetřím. Nejdřív bych ráda dokoukala anime. Mala Suerte byla dokonalá - konečně začíná část příběhu, která mě bavila v anime skoro nejvíc (když nepočítám Ichiga poprvé v Soul Society). V tomhle díle Ikkaku ukáže poprvé svůj bankai, což je samo o sobě epické (když už je to dle tagu můj knižní přítel, tak ho musím podporovat!) a objevuje se moje nejoblíbenější postava - Grimmjow. Sice to znamená, že tam zanedlouho bude Luppi, ale co nadělám... A nějaký prostor dostane i Szayelův bratr Ilfort! (Ne, že bych v té době věděla, že je to Szayelův bratr, když jsem Szayela ani neznala).

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Upíří hora (Příběhy Darrena Shana, #4)Upíří hora

Pustila jsem se i do dalších knih v rámci re-readingu Darrena Shana. Tady to šlo samo, jelikož 4-6. díl série patří mezi mé nejoblíbenější. Upíří hora je skvělá v mnoha věcech - objevují se zde všechny mé oblíbené postavy, Darren nás seznamuje s upířími zvyky a ještě to není tak temné jako další díly. Sice už se tu objevuje první hrozba Pána Vampýrů, ale jen jako varování. A objevuje se tu i moje největší láska - Kurda Smolt. Taky bych řekla, že je to jeden z nejvtipnějších dílů - jsou tu třeba Gavnerovy pověstné žluté boxerky se slony.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Zkoušky smrti  (Příběhy Darrena Shana, #5)Zkoušky smrti

Zkoušky jsou jeden z nejzajímavějších dílů v sérii. Už samotný nápad se Zkouškami je zajímavý, navíc se tu odehrává i pověstná upíří chlastačka v rámci Rady. Pokud chcete vidět opilého Lartena nebo ostatní upíry, určitě se do tohohle dílu pusťte. Bohužel tu taky končí veškerá sranda, konec je neuvěřitelně smutný a začíná temnější část pro starší čtenáře, která se táhne až do konce. Na konci jsem brečela. Zase. Why?

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Upíří kníže (Příběhy Darrena Shana, #6)Upíří kníže

Začátek sice nemám ráda (jako Darrena), ale ten zbytek... Bože. Rozhodně nejlepší díl ze série. Posledních 20 stran vždycky probrečím, stejně tak i teď. To se prostě nedá. Je tam vše - akce, boje, slzičky... Ne, nebudu na to myslet. Po dočtení téhle knihy jsem byla v pořádné depresi hezkých pár hodin a vůbec se mi nechtělo začínat další díl. Je to smutné - od sedmičky dál už je to jen o Pánovi Vampýrů... Happy days are over.

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček



Lovci z přítmí (Cirque Du Freak, #7)Lovci z přítmí

Akční, napínavé a vtipné. Nejlepší věcí na tomhle díle je stoprocentně Vandža, který se konečně objevuje. A Evanna. A Gannen. (A všichni?). Rozhodně radši tenhle díl než ten další. Ne že bych se nechtěla hnout dál, ale Debbie. Nesnášim ji, takže bych nejradši zůstala u sedmičky navždy. No jo, problémy re-readingů.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Zrecenzované knihy


The Selection (The Selection, #1)Proroctví (Providence, #2)Never Never (Never Never, #1)Hledání Aljašky
Prozření (Darkest Powers, #3)These Broken Stars (Starbound, #1)Otrávené štěstí


Zhlédnuté filmy

posterAvengers: Age of Ultron

Jediný film, na kterém jsem byla v měsíci květnu v kině. Na Avengery jsem se neuvěřitelně těšila, a to hlavně kvůli Hawkeyovi a Scarlet Witch a Quicksilverovi. No, byla jsem spíše zklamaná. Příběh byl poměrně chabý, akce hodně počítačové a když už jsem si někoho oblíbila, nedopadlo to s ním moc dobře. Je fajn, že tu dostal více prostoru Hawkeye, ale naštvala mě jedna věc z jeho osobního života... Ultron to všechno zabil. No nevím. Čekala jsem rozhodně víc.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3 z 5 hvězdiček


posterBleach the Movie: Hell verse

Poslední z filmů, které byly natočeny k anime Bleach. Po předchozí zkušenosti jsem se vážně těšila - viděla jsem nějaké ukázky už v anime a nalákal mě na něj především Szayel s Aaronierem. Bohužel jsem byla spíše zklamaná - tedy v porovnání s předchozími díly. Nejvíc prostoru tu má Ichigo, jak jinak. Dějová linka prakticky žádná, Yammamoto je zas pěkně na hlavu... Na druhou stranu ale bylo hodně zajímavé sledovat samotné peklo, které se v anime objevilo jen někde na začátku.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3 z 5 hvězdiček

A jak jste dopadli v květnu vy?

4 komentáře :

  1. Tolik knih a pry slabsi mesic :D Na Avengers jsem take byla a me se libili, ty ja proste muzu.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Páni ty čteš rychle.Kéž bych také tak četla :(

    OdpovědětVymazat
  3. No wow, jak jsi toho stihla tolik? :D Já jsem šťastná, když těch knížek zvládnu měsíčně pět :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ti ani nevim :D asi to je hodně tím, že mám ve škole dvakrát denně vždycky tak hodku-dvě mezeru než mi jede dom nějakej spoj, plus třičtvrtě hodiny ve vlaku taky dělá svoje :)

      Vymazat