středa 3. června 2015

Recenze - P.S. I Still Love You

P.S. I Still Love You (To All the Boys I've Loved Before, #2)Oficiální anotace

Lara Jean by nikdy nečekala, že by se do Petera doopravdy zamilovala. Přeci jen vše jen předstírali. Až na to, že se vše změnilo a oni už nepředstírají. Není divu, že je Lara Pean pěkně zmatená.

Do jejího života se také vrátí další kluk z její minulosti - a nejen on. S ním se vrátí i city, které k němu Lara Jean kdysi chovala. Může být dívka zamilovaná do dvou kluků najednou?

V tomto šarmantním a srdcervoucím pokračování bestsellerů To All the Boy's I've Loved before máme možnost vidět lásku skrze oči nezapomenutelné Lary Jean. Láska není nikdy snadná, ale možná je to právě to, co ji dělá tak úžasnou.

Proč jsem si knihu vybrala?

První díl, To All the Boys I've Loved Before byla super jednohubka, která mne sice ze začátku tolik nebavila, ale nápad to mělo úžasný. A samotný konec mne navnadil na pokračování. Kdo by nebyl zvědavý, jak to s Larou Jean a Peterem vlastně dopadne? Vydání  P.S. I Still Love you jsem očekávala hodně dlouho. Proto se taky stala červnovým společným čtením v rámci naší GoodReads skupiny.

Něco málo k obálkám

P.S. I Still Love You (To All the Boys I've Loved Before, #2)

Obálky má tahle kniha rozhodně úchvatná. Líbí se mi i varianta s oranžovou halenkou. Ke knize se to strašně hodí. A člověka to hned navnadí na dobrou contemporary.

Hodnocení

Lara Jean ✨Lara Jean se pomalu vyrovnala s dopisy, které byly odeslány všem klukům, které kdy milovala. Nyní ji čeká nová výzva - chození s Peterem. Lara Jean se najednou ocitá ve středu pozornosti díky popularitě svého přítele - a nejen díky tomu. Potýkat se musí i s nenávistí Peterovy bývalé přítelkyně Genevieve. Navíc se znenadání zjeví další kluk z její minulosti, který vše pořádně zkomplikuje. Útrapy a nesnáze spojené s první láskou nejsou nikdy snadné - zvláště, pokud jste Lara Jean. Dokáže se Lara Jean přenést přes minulost a dát lásce šanci?

P.S. I still love you je pokračováním knihy To All the Boys I've Loved Before (která u nás vyjde v překladu jako Všem klukům, které jsem milovala) od Jenny Han, kterou můžete znám coby autorku série Léto, kdy jsem zkrásněla. Konec první knihy skončil velmi otevřeně (dopisem pro Petera), tudíž není nijak překvapivé, že už od samého začátku nabírá kniha grády a svižným tempem pokračuje až do samého konce. Tím se od prvního dílu liší - jelikož už známe všechny hrdiny a situaci, mohla se Jenny Han zaměřit i na jiné věci. Její styl je velmi čtivý a lehký - ideální zejména na léto. Kapitoly jsou krátké a rychle odsýpají. P.S. se zaměřuje především na pocity hlavní hrdinky a na to, jak se vyvíjí její vztah s Peterem a dalšími postavami. Nechybí však ani zaměření na hrdinčinu rodinu, stejně jako v prvním díle. Jenny Han také letmo zmiňuje to, jaké následky může mít šíření nevhodného obsahu po internetové síti. Pokud jde o angličtinu, tak doporučuji i začátečníkům - Jenny píše docela jednoduše.

“People come in and out of your life. For a time they are your world; they are everything. And then one day they’re not. There’s no telling how long you will have them near.”

ulzzangDostáváme se tak k postavám. Hlavní hrdinku Laru Jean netřeba představovat. Mezi svými knižními kamarádkami z jiných děl je Lara Jean poměrně ojedinělá - její rodina pochází z Koreje, ona sama miluje svou rodinu nade vše, ráda peče a ještě je poměrně nesmělá a nevinná. Díky tomu je skvělým materiálem pro nějaké to rozvíjení. Lara Jean si prošla během obou knih řadou nepěkných situací. Je hodně zajímavé sledovat, jak se s tím nevinná šestnáctiletá slečna vyrovnává. Občas je sice Lara Jean lehce naivní, ale to k její povaze už patří.

Velký prostor tu dostávají i její sestry Margot a Kitty - z Kitty se stala rozumbrada, která pomalu dospívá a rozhodně patřila mezi mé nejoblíbenější postavy. Margot se už chová o poznání lépe než v prvním díle, je snesitelnější. Kapitolou samo o sobě je Peter Kavinsky. Je hodně zvláštní - polovinu knihy jsem se v něm ani moc nevyznala a nenáviděla ho (ale ze špatných důvodů). Jedno vám ale řeknu - je to slaďouš. Tím správným způsobem. Nevinné šťěňátko, které touží po pozornosti. S Genevieve asi kamarádky nikdy nebudeme - i když má své důvody pro to být bitch, mohla se chovat jinak.

A jaké jsou mé dojmy z téhle příjemné oddechovky? Rozhodně předčila má očekávání, jelikož jednička byla tak do poloviny poměrně zdlouhavá a až tolik mě nebavila. Skoro se mi ani nechtělo věřit, že tohle patří do stejné série jako jednička. Ať už jsou to krátké kapitoly nebo vtipné vsuvky z domova důchodců - Jenny ví, jak čtenáře zaujmout. Dokázala jsem se do Lary Jean perfektně vcítit a prožívala jsem s ní úplně všechno. Velkým bonusem je navíc Peter - trochu jsem se bála, že ho autorka přetvoří a ten super sweet cukroušek z jedničky bude pryč. Ale né. I když jsem moc neschvalovala ty jeho eskapády s Gen, i tak jsem si ho zamilovala. Stejně jako toho druhého, který se tu objevil (spoilery). Možná mě trochu štvala Genevieve - jsem si jistá, že kdyby svoje problémy začala řešit hned, nic by se nestalo. Ale povídejte to puberťačce se zlomeným srdcem.

P.S. I Still Love you bych doporučila všem, kteří hledají oddechovku na jedno odpoledne s netradiční hrdinkou, která vám nepoleze na nervy.

Celkové hodnocení:  87 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Skvělá recenze:) K této knize jsem se ještě nedostala, ale měla bych to co nejdříve napravit!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Súhlasím s komentárom vyššie :) Chcela by som si ju prečítať.

    OdpovědětVymazat