neděle 15. května 2016

Report ze Světa knihy 2016 aneb tři hodinky spánku fakt nestačí!


Svět knihy je událost, na kterou se těším celý rok. Nemohla bych si ji nechat ujít (jen v případě, že mi někdo zaplatíte Book Expo America) ani ve snu a ani blížící se státnice mě nezabránily se účastnit tenhle rok. Nijak se mi do tohohle shrnutí nechtělo (jsem naštvaná z hokeje), ale nakonec jsem i něco spatlala. Po přečtení toho loňského reportu se musím sama pro sebe smát. A proč? České dráhy totiž nezklamaly už letos. 

Nijak zvlášť jsem se letos nepřipravovala a ani jsem neplánovala jít na žádnou přednášku. Jelikož jsem mohla jet pouze v sobotu a jediná akce, na kterou bych chtěla jít (Manga) se konala v pátek, měla jsem jasno. Severské autory moc nečtu, takže jsem na veletrh jela spíše z povinnosti, předat těch pár knih a na chvíli si užít ty velké davy (žertuju, velkodavy nesnáším).


Už v pátek jsem si všechno pěkně připravila a těšila se, jak se vyspím. To jsem se ale škaradě mýlila. Celý večer mě bolela hlava a díky téhle migréně jsem pak všehovšudy naspala tak tři hodiny (tak od tří do půl páté jsem byla vzhůru). Vstávala jsem v půl šesté, a po šesté jsem už seděla v buse náhradní dopravy, protože jak jinak... je u nás výluka! Z Hradce jsme už ale pokračovali vlakem po odkloněné trase (další výluka) až do Prahy. Únavou jsem skoro usínala, ale donutila jsem se i dočíst Zeměpis k přijímačkám a prolistovat si čtyři státnicové otázky. Společnost s archivnictvím jsem si neskutečně užila! (Jen žertuji). Cesta ale uběhla rychle, a tak jsem na Hlavním nádraží rychle nakoupila lístky na metro a skočila do prvního metra, které jsem potkala. Do Holešovic jsem se dostala včas a v Mekáči se připojila k holkám, s kterými jsem tam měla sraz. Společně jsme se už vydaly na Výstaviště. 


Jako první na nás čekal tradiční kůbulínský sraz, kde jsme měly možnost se potkat i s pár novými tvářemi (z čehož já jsem byla osobně nadšená, protože všechny booktuberky sleduji). Na začátku jsme dostaly boží tašku s nápisem Books and stuff a logem CooBoo, ve které byly dárečky (záložka se Selekcí, boží diářek, tužka a hlavně nádherně zpracovaná kniha Proč jsme se rozešli). U stolu nebyla moc dobrá akustika, ale i tak jsme si moc pěkně popovídali o tom, co by se mohlo vydat, co se vydá a tak podobně. Ještě jsme Michalovi zazpívali k narozeninám, které slavil v pátek, užili si šampáňo (bylo mi po něm fakt horko!). Celkově to bylo moc fajn. 



Jelikož jsem žádný velký program sestavený neměla a byla jsem celkem unavená, měla jsem v plánu jet domů brzo. S Erný a Zuzkou jsme si tedy jen předaly knihy, Bětku jsme vyložily na besedě pana Sekory a spolu s Kath se vydaly vstříc dobrodružství, která veletrh nabízel. Zastavily jsme se u stánku YOLI, kde jsme za zodpovězené heslo dostaly pár YOLI věciček. Čas na nákupy. Doufala jsem, že i letos bude na veletrhu Synergie, kde jsem chtěla ukořistit třetí díl Dalajlámovy kočky. Bohužel. Naším hlavním cílem ale byl stánek Slovartu, kde prodávaly nádherné plátěné tašky a hlavně - sekce s anglickými knihami, které já i Kath milujeme. Nakonec jsme tedy každá odešly s jednou taškou a dílem anglického Harryho Pottera (pak se nám podařilo si tašky zaměnit, takže Kath nakonec zůstal třetí díl, který jsem si původně koupila já). Další zastávkou byl Antik, kde se mi podařilo ulovit Neblahého Judu od Thomase Hardyho. Zatímco Kath nakupovala u Joty, já se ještě zastavila ve stánku Crwe, kde jsem si za stovku koupila první volume Útoku Titánů. Nešlo odolat. 


Pak už jsem jen chvilku pokecala s Klárou z Klářiných knih a její skvělou sestrou Áďou, sbalila jsem Kath a vydaly jsme se do Mekáče, kde jsme celý veletrh završily obědem, zmrzlinou a rozplýváním se nad Rhysandem z A Court of Mist and Fury od Sarah J. Maas. Pak už jsem naskočila na metro a čekala mě cesta domů. Byla jsem mrtvá, takže jsem ve vlaku párkrát skoro usnula. Držela jsem se ale statečně a zvládla jsem přečíst i přes 100 stran Acomafu a kousek This Song Will Save Your Life. V Hradci mi ještě ujel výlukový autobus, takže jsem musela čekat na další. Domů jsem se dostala před šestou. Mrkla jsem na Hlas a spokojeně zalezla do postele. 


Pokud jde o knížky, které jsem si dovezla, tak jsem si koupila tři - Harry Potter and the Philosopher's Stone, Neblahého Judu a Útok Titánů. Dostala jsem Proč jsme se rozešli. Od Kath jsem si ještě odkoupila The Winner's Curse a The Winner's Crime. Celkově jsem tedy spokojená.


A jaký byl váš veletrh? 

S Kath ♥

11 komentářů :

  1. Tyjo. Já jsem byla ráda za tu tvoji obří jmenovku, jinak jsem se tam celkem ztrácela. Ale stejně jsem tam byla jak miška, protože jsem nevěděla, jak se zapojit. Tak třeba příště nebo na jiném srazu to už bude lepší! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příště to určitě bude lepší! Já na prvním sraze taky byla dost zamlklá :D

      Vymazat
    2. Ach. Taková hrubka. Samozřejmě mYška. Asi jsem byla v tu chvíli rozptýlená množstvím Michael, které se v mém životě vyskytují. :D
      Tak se těším! :)

      Vymazat
  2. Moc pěkný report, zdá se, že ne všichni podlehli naprosté nakupovací mánii. To já si odvezla knih 14, a kdybych měla víc rukou, bylo by toho asi ještě víc :D Měj se krásně
    PS: Na té fotce s Kath Vám to hrozně sekne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to naprosto chápu, loňský roky jsem to měla podobně, ale jelikož teď spíš nakupuju aj knihy a v češtině jen to, co fakt chci, tak se mi to trochu smrsklo. A děkujeme!

      Vymazat
  3. Já se na Svět knihy chystala s kamarádkou, bohužel to nevyšlo. Každopádně s každou další reportáží, kterou si přečtu, mě víc a víc mrzí, že jsem se tam nedostala - tak snad za rok, vypadá to totiž strašně skvěle :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  4. čítačka kníh je najlepšie, tiež používam.

    OdpovědětVymazat