čtvrtek 18. srpna 2016

Recenze - The Forbidden Wish & The Jinni (novella)

The Forbidden Wish (The Forbidden Wish, #1)Oficiální anotace

She is the most powerful Jinni of all. He is a boy from the streets. Their love will shake the world... 

When Aladdin discovers Zahra's jinni lamp, Zahra is thrust back into a world she hasn't seen in hundreds of years—a world where magic is forbidden and Zahra's very existence is illegal. She must disguise herself to stay alive, using ancient shape-shifting magic, until her new master has selected his three wishes.

But when the King of the Jinn offers Zahra a chance to be free of her lamp forever, she seizes the opportunity—only to discover she is falling in love with Aladdin. When saving herself means betraying him, Zahra must decide once and for all: is winning her freedom worth losing her heart?

As time unravels and her enemies close in, Zahra finds herself suspended between danger and desire in this dazzling retelling of Aladdin from acclaimed author Jessica Khoury.

Proč jsem si knihu vybrala?

The Forbidden Wish jsem měla v hledáčku už delší dobu, a to hlavně kvůli autorce, od níž jsem četla knihu Počátek, která dokonce vyšla u nás v překladu. Navíc se jedná o jeden z retellingů pohádek, které úplně zbožňuji, takže jsem si ji přirozeně nemohla nechat ujít. TFW jsme navíc s Kath vybraly jako jednu z knih Letního čtení, které momentálně probíhá na našem společném blogu, takže jsem neváhala ani na okamžik.

Něco málo k obálkám

The Forbidden Wish

Kromě originální obálky tu mám ještě verzi pro audioknihy. Originál je překrásný a k příběhu se hodí. Kombinace barev je příjemná a naživo kniha vypadá ještě lépe. Nic nemám ani proti audioverzi - i když pořád preferuji origoš obálku.

Hodnocení

- The Forbidden Wish by Jessica Khoury :
Zahra je jedním z nejmocnějších džinů, kteří kdy chodili po světě. Její lampa ale ležela dlouhá staletí pohřbená v troskách starobylého města a Zahra už nedoufala, že by jí někdo našel. To se ale změní ve chvíli, kdy potká Aladdina, který její lampu najde a odnese. Džinka mu musí splnit tři přání. Přitom ale spřádá vlastní plány na svobodu, jelikož jí Pán všech džinů nabídne volnost výměnou za osvobození svého syna ze spárů nepřátel, Dokáže se Zahra osvobodit ze spárů lampy a vybojovat si svobodu ve světě, ve kterém jsou džinové denně pronásledováni a jejich samotná existence je zakázaná? Jakou roli v tom hraje Aladdin, který má vlasní plány? 



The Forbidden Wish je standalone kniha z pera Jessicy Khoury, od které u nás v překladu vyšel první díl trilogie Corpus, Počátek. Příběh je z jisté zčásti převyprávěním klasické pohádky o Aladdinovi z příběhů Tisíce a jedné noci. Autorka vytvořila originální svět, ve kterém proti sobě stojí džinové s vlastním nesmrtelným královstvím Ambadyí a smrtelníci, kteří džiny nenávidí a bojují proti nim nebo je zotročují pomocí lamp. Kniha má dvě stránky - první část se zaměřuje na tu akčnější část točící se kolem celé války džinů a smrtelníků a Zahřina plánu na únik; ta druhá pak na romantický příběh Zahry a Aladdina, jejichž láska je zakázaná. Autorka dokáže příběh vyprávět s grácií, dokáže stupňovat napětí na správných místech a zpracovat romantickou zápletku tak, aby nebyla příliš kýčovitá a pěkně doplňovala akční a popisné pasáže. Jedním z velkých plusů je rozhodně svět, který Jessica vytvořila. Zmiňuje i historii obou dvou království, což čtenáři dává větší šanci porozumět nahnutým vztahům mezi smrtelníky a džiny. 


“If you're not free to love, your're not free at all.”

Jedním z pevných pilířů celého příběhu jsou různorodé a neotřelé postavy, které autorka vytvořila. Skvělým příkladem je samotná hlavní hrdinka Zahra, kterou si okamžitě oblíbíte. Zahra má své temné stránky a bohatou minulost. Pyká za činy, které spáchala. Během příběhu se její charakter vyvíjí. Je to džinka, takže její přítomnost nám přináší možnost nahlédnout do světa těchto magických bytostí. Jejím protějškem je smrtelník Aladdin, který skrývá svá vlastní tajemství a není tím, za koho ho všichni mají. Aladdin je zajímavý hrdina, který asi nesedne úplně každému, ale autorka má schopnost tvořit postavy, které mají hlavu a patu, takže to ve výsledku ani tak nevadí. Jessica Khoury si dala práci i s vedlejšími postavami, kterých je tu plno. Velký vliv na Zahru má starobylá královna, které Zahra původně sloužila a které příběh v podstatě vypráví. Je úžasné sledovat, jaký vztah mezi s sebou ty dvě měly. 

Samotný odstavec bych ráda věnovala novelle The Jinni, kterou autorka umístila na Wattpad, a kterou lze číst buď před The Forbidden Wish nebo až po. Vypráví příběh mladé královny, která se musí rozhodnout, zda obětuje 40 poddaných nebo se postaví Králi džinů. Příběh se mi líbil stejně jako původní kniha. Dechberoucí. Magický. Dokonalý.


“As the poets say, stories are truth told through lies.”


The Jinni (The Forbidden Wish, #0.5)A mé dojmy? Nečekala jsem, že mne The Forbidden Wish tak zaujme. Počátek se mi od autorky sice celkem líbil, ale nebylo to nic převratného. O to víc jsem byla unešela z retellingu na Aladdina. Kniha mne pohltila už od začátku. Svět, který autorka vytvořila, je neuvěřitelný. Navíc má úžasný styl psaní, z kterého jsem se posadila skoro na zadek. Největším plusem je asi samotný svět. Je magický a dýchá z něj orientální atmosféra. Sedly mi i postavy, což se mi až tak často nestává. Romantiky tam bylo až tak akorát. Byly tam plot twisty, které jsem nečekala. Jeden z těch nejlepších retellingů, které jsem kdy četla a zatím asi nejlepší kniha, kterou jsem letos četla. Vážně velké překvapení. Wow. Okamžitě si ji sežeňte!

Celkové hodnocení:  5 z 5 hvězdiček



KOUPIT KNIHU NA BOOKDEPOSITORY

Zdroje:

1 komentář :

  1. Vypada uzasne. Bohuzel ja anglicke knihy vzdala. Mam z jejich cteni leda migrenu. Treba se ji dockame v cestine:)

    OdpovědětVymazat