pondělí 1. srpna 2016

Recenze - Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti: Knihovna duší

Knihovna duší (Sirotčinec slečny Peregrinové #3)Oficiální anotace

Děti ze sirotčince slečny Peregrinové přicházejí potřetí!

Podivuhodné dobrodružství podivných dětí pokračuje třetím dílem tam, kde druhý díl skončil: v londýnské podzemce, do které se infiltrovaly stvůry a ve které je netvor, k němuž Jacob našel klíč v podobě „netvorštiny“. Vlak, do něhož stvůry násilím nahnaly podivné děti i některé ymbryny, dávno zmizel v tunelu. Zůstala však pachová stopa a k Emmě a Jacobovi přibyl podivný pes Addison, který sice nosí brýle, ale čich mu slouží dobře.

Tak začíná poslední (zatím? doopravdy?) velká mise našich podivných a podivuhodných přátel. Na nebezpečné výpravě za osvobozením svých druhů potkávají Jacob a Emma další podivné, laskavé i kruté, poznávají zradu, nebezpečí závislosti, závist i chorobnou touhu po moci. Na konci musí Jacob volit, který z obou světů mu bude domovem. Anebo ho čeká překvapivé řešení? Odpověď naleznete v knize, v níž text opět skvěle doplňují dobové fotografie, některé více než zvláštní – zkrátka podivné.


Proč jsem si knihu vybrala?

Ransomův styl psaní jsem si neuvěřitelně oblíbila. Zařadil se mezi mé nejoblíbenější autory, hned po bok své ženy Tahereh. Není tak divu, že jsem se okamžitě vrhla po očekávaném závěru oblíbené série. Navíc ten název... mě teda neuvěřitelně zajímalo, co to ta Knihovna duší vlastně je. 

Knižní trailer


Něco málo k obálce

Grafická stránka celé série patří mezi moje oblíbené. A nejde jen o pasující obálku, která je celkem creepy. Důraz je kladen na detaily - zdobený je i hřbet, kapitoly a dokonce i samotná kniha pod přebalem. Pokud jste viděli na živo, tak mi určitě dáte za pravdu, že je to dechberoucí.

Hodnocení

Library of Souls: Miss  Peregrine's Peculiar Children:
Vše se zdá ztracené. Jacob a Emma ztratili své podivné přátele a ymbrynu, která je mohla zachránit. Jsou uvězněni v londýnské podzemce, obklíčeni hromadou netvorů. Jedinou záchranou by mohl být Jacob, který ovládá "netvorštinu". K podivné dvojici se přidává inteligentní mluvící pes Addison. Trojice má jediný úkol - vybojovat si cestu ven za svobodou a osvobodit své přátele dříve, než bude příliš pozdě. Na Jacoba také čeká velké rozhodnutí - zůstat s láskou svého života a přáteli nebo se vrátit do normálního života s rodinou?

Knihovna duší je třetím a závěrečným dílem trilogie Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti z pera Ransoma Riggse. Závěr této mystické série se odehrává napříč časovými smyčkami. Na své si přijde opravdu každý. Oproti předchozím dílům je trojka o dost temnější a akčnější. Láska Emmy a Jacoba jde stranou a příběh spíše dokresluje. Autor se zaměřil na samotné osvobození podivných a ymbryn. Objevují se zde i mytologické prvky v podobě legend, kolem které se točí i název samotné knihy. Knihovna duší tu hraje velmi důležitou roli. Autorův ojedinělý styl psaní vytváří tajemnou a tíživou atmosféru, která se vás bude držet jako klíště a nepustí se. Atmosféru doplňují i dobové fotografie, z kterých občas až zamrazí.

A najednou byl netvor na mně, tlamu měl otevřenou a vřel vztekem. Netvor se na chvíli zbavil mé nadvlády, a to nebylo dobře. Musel jsem nad ním znovu získat kontrolu, a to rychle, jenže jazyky přidržovaly moje paže a jednu nohu na zemi a jeho blýskající se zuby se blížily k mému obličeji. Jen jsem do sebe nasával vzduch - netvorův pach, ze kterého se mi obracel žaludek - a namísto abych promluvil, jsem se dusil. 

"And then it occurred to me...that those might be the three most beautiful words in the English language. 'We have time.'" - Library of Souls, Ransom Riggs:
Rozmanité charaktery postav jsou jednou z nejsilnějších stránek celé série. Hlavní hrdina Jacob není žádný superhrdina, který si hraje na zachránce. Je to poměrně obyčejný kluk, který se ocitl díky odkazu svého dědečka na prapodivném místě. Oproti ostatním podivným také ovládá netradiční schopnost - umí mluvit s netvory. Jacob je celkem sympatický - rozhodně má mozek a uvažuje. To se dá říct i o ostatních postavách. Za zmínku stojí nová postava mluvícího psa Addisona, jehož hlášky občas stojí vážně za to. Ransom si se svými postavami dokázal skvěle pohrát a vytvořit tak něco neotřelého a nového.

A mé dojmy? Musím uznat, že jsem byla celkem napjatá z toho, co v Knihovně duší přijde. Dvojka skončila dost otevřeně, takže jsem na pokračování čekala s nedočkavostí, A vlastně mě to nezklamalo. Ransomův styl psaní miluju, takže by se mi kniha líbila i v případě, že by to byl totální propadák. Moc se mi líbila celá zápletka kolem Jacobovy schopnosti ovládat netvory - "jeho" netvora jsem si oblíbila skoro jako normální postavu. Samotná legenda točící se kolem Knihovny duší je hodně zajímavá, možná mě jen trochu zklamalo, jak s ní autor nakonec naložil. Nebylo to špatné, to vůbec ne, ale závěr mi přišel trošičku uspěchaný. I tak to ale byla pořádná jízda. Jsem ráda, že to takhle dopadlo. Navíc ty dobové fotografie... jedna z věcí, které na téhle sérii tak miluju. Má to tu správnou atmosféru. Podivní mi budou chybět. Jsem zvědavá, jak se povede film. Snad to nebude až taková hrůza, protože by mě to asi naštvalo.

Knihovnu duší bych doporučila všem, kterým se líbily předchozí dva díly a kteří chtějí vědět, jak to s Jacobem dopadne. Máte se rozhodně na co těšit - akce je tu hodně.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku. 
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka
Obrázky 

2 komentáře :

  1. Knihovnu duší si už dlouho chci přečíst, tak snad se k tomu dostanu dřív, než předchozí dva díly úplně zapomenu :D
    Double Infinity by Ella

    OdpovědětVymazat
  2. Na celou tuhle sérii se už pěkně dlouho chystám a většina ji vychvaluje, takže se na ni moc těším :)

    OdpovědětVymazat