středa 19. října 2016

Recenze - Illuminae

Illuminae (The Illuminae Files, #1)Oficiální anotace

Píše se rok 2575 a dvě znepřátelené korporace jsou ve válce kvůli planetě, která je stěží něčím víc než obřím kusem kamene pokrytým ledem. Obyvatele o útoku nikdo nevaroval, nikomu na nich nezáleží. Kady je nucená spojit se s bývalým přítelem Ezrou a pod nepřátelskou palbou se snaží dostat k evakuační lodi, která oba dostane do bezpečí. Jenže po celé planetě se šíří zmutovaná epidemie. Úniková flotila se snadno může stát pastí a jejich hrobem.

Proč jsem si knihu vybrala?

ARC Illuminae jsme dostali v rámci Humbooku, na knihu jsem měla ale spadeno už od doby, co ji vydali v zahraničí a před dvěma roky se o její kopie strhl boj na Book Expo. Poslední dobou mám knihy z vesmíru asi nejradši, plus tomu napomáhá i fakt, že jedním z autorů je Amie Kaufman, která se podílela na mé milované trilogii These Broken Stars. A to grafické zpracování...

Knižní trailer - Kadin vzkaz


Něco málo k obálce


Dechberoucí. Není co dodat.

Hodnocení

Rok 2575. Nepřátelská korporace BeiTech, která kvůli převaze na trhu napadne a zdevastuje cizí planetu a zabije přitom i nevinné civilisty. Třem vesmírným lodím se podaří uniknout, a zachránit tak i několik tisíc obyvatel zdevastované Kerenzy. Hypatia, Alexander a Koperník ale čelí nové hrozbě - jedna z přeživších lodí BeiTechu je jim opět v patách a nad Alexandrem převzal kontrolu šílený systém umělé inteligence SPIRO, který jak se zdá touží pouze po masakru. Na palubě jedné z lodí se navíc nachází nakažení chorobou Fobos, která mění nakažené v krvežíznivé bestie bez mozku toužící po zabíjení. Pokud se nákaza rozšíří, budou Hypatie i Alexandr v pořádném průšvihu. Počítačová hackerka Kady bude muset spojit síly se svým ex přítelem Ezrou, aby SPIRA zastavili a skoncovali s hrozbou jednou provždy.

Illuminae je prvním dílem ze série Akta Illuminae z pera Jaye Kristoffa a Amie Kaufmanové, kterou můžete znát jako spoluautorku série These Broken Stars (taktéž z vesmírného prostředí). Illuminae překvapí úplně vším - ať už netradiční zápletkou, grafickým zpracováním či umístěním. Děj příběhu se odehrává v budoucnosti, konkrétně ve vesmíru. Úvod je zasazen na malou planetku Kerenza, z které pochází i oba hlavní hrdinové. Po útoku se zápletka přesouvá střídavě na palubu lodí Hypatia a Alexandr a flashbackově i na Koperníka. Nejdůležitější na celé knize je nejspíše netradiční grafické zpracování, s kterým je třeba při čtení počítat.

Najdete tu různá hlášení, rozhovory pomocí sítě či centra umělé inteligence, nákresy vesmírných lodí, Kadiin deníček, záznamy z bezpečnostních kamer či myšlenkové proudy složené do uměleckých obrazců. Pokud tedy víte, že podobný styl nemáte rádi, asi bych vám knihu moc nedoporučovala, protože je to hodně důležitá složka. Pokud jde o děj, samotnou mne překvapilo, kolik krve, zabíjení a smrti se tu objevilo. Autoři se s hrdiny nemazlí - umírá se tu ve velkém. Je to psané syrově, realisticky, napínavě... a ta atmosféra vážně stojí za to. V náznacích se tu objevuje i romantická linka, je to ale spíš takové pěkné zpestření. Díky SPIROVI tu také máme filozofické debaty o tom, co je vlastně lidskost.

Letí černočernou tmou a čin předchází myšlenku. Tiskne spoušť. A v rukou mu jako růže vykvétá smrt.

Hrdinové. Další z věcí, která se autorům povedla. Celou knihu jsem měla pocit, že prožívám příběh s lidmy, které dobře znám a s kterými se mohu ztotožnit. Chovali se realisticky vzhledem k situaci, která se tam děla. Dělali chyby a nehráli si na hrdiny, což jsem ocenila, hlavně, když šlo do tuhého. Nejvíce jsem si oblíbila asi Kady Grantovou, která se naděje držela vždy až do poslední chvíle a bojovala za to, co má ráda. Navíc byla občas i drzá a pořádně to všem natřela, hlavně SPIROVI. Pokud jde o Ezru, nějaký větší názor jsem si na něj neutvořila, byl to ale sympaťák. Pořád u mě ale vítězí Kady. Mým dalším oblíbencem byla rozhodně umělá inteligence SPIRO se super obřím mozkem, která mě místy fakt pobavila a nesmírně fascinovala. Na šílených AI něco je, fakt! Chtěla bych tu zmínit i Byrona, který se tam sice až tolik neobjevoval, svoje místo si ale zaslouží. Škoda, že nedostal ještě víc prostoru!

A jsou tu. Mé dojmy. Knihu jsem zhltla během dvou dnů, což je na její tloušťku poměrně obdivuhodné. Už jsem to psala v názoru na GoodReads, ale tahle kniha mě na začátku polapila a do konce už nepustila a jen mě emocionálně ždímala. Je to jedna z mála knih, u kterých jsem cítila úplně všechno a hlavně - wow efekt, kdy jsem jen zůstala sedět a zírala jsem pár minut do zdi. Tak dobré to bylo. Chápu, že těm, kdo nemají rádi knihy v e-mailech a podobně to nic neřekne, pro mne to ale bylo jako stvořené. Tenhle styl upřímně miluju a rozhodně mne to ve čtení nijak nezpomalovalo, spíše naopak. Zamilovala jsem se do světa, který Amie a Jay vytvořili. Nejvíce mne na tom fascinoval asi Fobos - miluju neznámé nemoci a projevy tohohle byly vážně masakr. Neříkám, že bych chtěla patřit mezi nakažené, ale jako film a horror by bylo Illuminae naprosto skvělé!

Illuminae bych doporučila všem, kterým není cizí sci-fi a kteří si rádi přečtou napínavý a dechberoucí příběh o nákaze, která může změnit úplně a o naději, která neumírá ani v nejhlubší temnotě vesmíru.

Celkové hodnocení: 5 z 5 hvězdiček

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí ARC. 
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka

1 komentář :

  1. Skvělá recenze. I mě kniha hrozně láká, ani nevím proč, asi to bude tím ojedinělým grafickým zpracováním. Koukám na ni taky už od dob, co o ní mluvili zahraniční blogeři. Snad se mi tedy bude líbit tolik jako tobě.
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat