neděle 6. listopadu 2016

Měsíční shrnutí za říjen 2016


Co jsem přečetla, zrecenzovala a zhlédla za říjen?
To vše můžete najít v tomto článku.


Přečtené knihy

Říjen byl na čtení super. Ježdění do školy mému čtení přeje, a tak jsem přečetla 8 knih a 2 novely.


Frostfire (Kanin Chronicles, #1)Frostfire

Do světa Tryllů jsem se zamilovala už v původní trilogii Switched, která u nás vyšla u Fortuna Libri. Proto jsem nemohla odolat ani spin-off sérii, která se odehrává po událostech původní série, ale zaměřuje se na jiný klan trollů. Bryn byla skvělá hlavní hrdinka, a i když mám asi pořád radši Wendy, bylo zajímavé omrknout, jak to vypadá na druhém břehu u Stopařů. Navíc se tu objevuje vodní druh trollů, který jsem si zamilovala už na první pohled. Romantika tu nebyla nijak přeplácaná a na jedno odpoledne je tahle kniha jako dělaná.

Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček


The King's Games (Kanin Chronicles, #0.5)The King's Games

Nemohla mi ujít ani novela k Frostfire, King's game, která se odehrává před událostmi prvního dílu (Bryn je tu nějakých cca patnáct). I když nebyla kdovíjak dlouhá, i tak jsem si ji parádně užila. Bryn je tu teprve ve výcviku, stejně jako její stopařští kamarádi. Milá jednohubka, která nic nepokazí (a navíc se dá najít na Wattpadu autorky zadarmo).

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




Potrhaná křídlaPotrhaná křídla

Před autogramiádou Ruty Sepetys jsem se trochu styděla za to, že jsem četla pouze Šedé tóny, a tak jsem si pořídila a rovnou přečetla Potrhaná křídla (za ty dvě hodiny cesty vlakem na Humbook). Bylo to skvělé. Oproti Tónům z druhé světové celkem změna, ale vůbec ne špatná. V šedých tónech pořád zůstávají na prvním místě (i když Sůl moře je na tom asi stejně). Bavilo mě celé to prostředí a hlavní hrdinka, takže pokud jste ještě nečetli, tak do toho rozhodně jděte!

Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček



Byla jsem tuByla jsem tu

Gayle Formanová je moje oblíbená autorka. Do Byla jsem tu se mi ale moc nechtělo, protože jsem o knize neslyšela moc dobrých věcí, hlavně na booktube. Možná i proto, že jde o standalone oproti jejím předchozím sériím. Já vám nevím. Jednou jsem si vyjímečně přečetla anotaci a asi jsem čekala něco trochu jiného (kdovíproč jsem zaměnila děj Since you've been gone s touhle a myslela si, že to bude o bucket listu). Nepřijde mi, že by se v knize stalo něco zásadního a už si ji vlastně moc nepamatuju.

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček



Illuminae (Akta Illuminae, #1)Illuminae - KNIHA MĚSÍCE

Neskutečná jízda. Konečně kniha s velkým K. Za tenhle rok jich tolik nebylo a Illu se určitě v TOP 5 objeví. Po These Broken Stars a Mlhovině jsem doufala, že najdu další vesmírnou knihu, která mě chytí za srdce, napne a až do konce nepustí. Která mě donutí pocítit ten WOW efekt, který jsem zatím měla jen u pár knih. Illuminae patří mezi ně. Nečekala jsem, že to bude tak drsné, vražedné, emocemi nabité... Zamilovala jsem se do šíleného SPIRA, protože i když je to AI, je to týpek... A grafické zpracování? ANO, prosím! VÍC.

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček


Six Earlier Days (Every Day #0.5)Six Days Earlier

Vůbec netuším, jak se to mohlo stát, ale tuhle novelu ke knize Den co den jsem ještě neměla přečtenou (i když bych dala ruku do ohně za to, že jsem ji už někdy četla). Co bych k tomu řekla... Bylo zajímavé vrátit se do mysli A. Den co den mě totálně dostal, ale četla jsem ho už pár let dozadu, a tak jsem tak trochu zapomněla, co se tam vlastně dělo. Naštěstí vyšel nedávno druhý díl z pohledu Rhiannon, takže jsem si to oživila. Pokud máte sérii rádi, pak je tahle novela nutnost.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Ještě jeden den (Every Day, #2)Ještě jeden den

První díl si už skoro nepamatuju, protože jsem ho četla pár let dozadu, a tak pro mne ten samý příběh z pohledu Rhiannon byl příjemnou vzpomínkou. Z jedničky jsem byla naprosto unešená. Ještě jeden den si drží podobnou laťku, i když se mi líbil o trochu méně. Pohled A mi sedl asi víc, protože měl víc myšlenek na zamyšlení. Rhiannon bych občas vážně propleskla.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




Queen of Shadows (Throne of Glass, #4)Queen of Shadows

Heir of Fire mne tolik nechytla a trochu jsem se obávala čtvrtého dílu. Naštěstí jsem se bála zbytečně. HoF byl jen odrazovým můstkem pro události v QoS. Protože... Wow. Konečně kniha, která mi vyrazila dech, byla akční od začátku do konce, romantiky tak akorát a hodně Arobynna! Měla jsem sice nějaké obavy ohledně Rowana, který mi ve trojce vůbec nesedl, ale už jsem se taky zařadila mezi shippery Rowanlin. Mými totálními favority ale stále zůstávají Aedion s Arobynnem.

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček


The Thousandth Floor (The Thousandth Floor, #1)The Thousandth Floor

Měsíčním čtením na říjen bylo The Thousandth Floor, které u nás vyšlo i česky. Kniha byla v zahraničí hodně propagovaná, a tak jsem se do ní pustila s poměrně velkým očekáváním. Nezklamala. Je to taková futuristická gossip girl - nic jiného než vztahy se tu neřeší, takže od toho ani nic jiného nečekejte. Moc lidí sice nemá Ledu rádo, ale já si ji ze všech hrdinů oblíbila asi nejvíc, ještě s Eris. Jen je celkem vtipné, že hned v prologu z tisícího patra spadne slečna a vy pak celou knihu čekáte na to, kdo to vlastně byl a proč... Well, já na to úplně zapomněla a na konci jsem byla děsně překvapená, že se něco takového vůbec stalo... GG, Ven.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Zom-B City (Zom-B, #3)Zom-B City

Na poslední říjnový den jsem potřebovala nějakou pořádnou Halloweenskou knihu. Darren Shan je vždycky volba na jistotu. Už dlouho jsem otálela s pokračováním série Zom-B, která se u nás bohužel přestala vydávat, a tak jsem po trojce musela sáhnout v angličtině. Z Shana v aj jsem měla trochu obavy, nakonec jsem to ale zvládla. Nebyl sice úplně dobrý nápad to číst ve chvíli, kdy mi nebylo dobře od žaludku, ale... přežila jsem. Bylo to skvělé - správně akční, divné a napínavé. A Mr. Dowling... další den se mi o něm i zdálo!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Zrecenzované knihy

Nebudeme si nic nalhávat, tři recenze a je to bída. Začátek školy a práce se holt podepsaly i na aktivitě.

Illuminae (The Illuminae Files, #1)Cassová Kiera: Selekce - Šťastně až navěky


Zhlédnuté filmy, seriály a anime

V říjnu jsem koukala spíš na anime než na filmy (i když tři se taky našly, ale to až na konci měsíce). Na druhou stranu zas musím říct, že obě anime, která jsem viděla, jsem si naprosto zamilovala a tak trochu jsem jimi momentálně posedlá.


Sekaiichi HatsukoiSekaiichi Hatsukoi

Nechápu, proč jsem se Sekaiichi váhala tak dlouho (já vím, Erný, pořád si mě do toho nutila). Sekai je prequel k Junjou Romantice. Obě série jsou yaoi (takže gay love) a hlavním lákadlem je to, že se odehrávají v nakladatelství (tady konkrétně mangy). Máme tu opět tři páry, jeden z nich hlavní. Takana a Onoderu jsem si zamilovala ještě víc než Misakiho s Usagim, což jsem ani nečekala (i když můj favourite pár je tady Kisa s Yukinou). Takano a Onodera spolu na střední chodili, pak se ale x let neviděli a v současnosti skončili ve stejné kanceláři. Náhoda? Nemyslím si.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 5 z 5 hvězdiček


Sekaiichi Hatsukoi OVASekaiichi Hatsukoi OVA

K první série patří i dvě OVA. Jedna je z doby, kdy byli Onodera s Takanem ještě na střední. Bože! Bylo to naprosto dokonalé. Sice mám Onoderu ze současnosti asi radši, protože je dost grumpy, ale i ten naivní klučík byl rozkošný. Druhé OVA mne bavilo úplně stejně. Must watch.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček




Sekaiichi Hatsukoi 2Sekaiichi Hatskukoi 2

Nemohla mi ujít ani druhá série Sekaiichi. Chtěla jsem vědět, jestli se mé oblíbené páry konečně dají dohromady, protože překážek tam bylo fakt dost. Oproti Junjou, kde spolu Misaki a Usagi tak nějak chodí celkem brzo, tady je to trochu komplikovanější a to "I love you" si neřeknou až do samého konce (nechápu proč, když je to tak jasné). Druhá série byla stejně dobrá jako ta první, i když mě Yokozawa už místy štval.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 5 z 5 hvězdiček


Sekaiichi Hatsukoi: Valentine-henSekaiichi Hatsukoi: Valentine Hen

Na konci Yokozawova filmu byl ještě krátký speicál s Valentýnskou OVA. Pro moje rozněžnělé srdíčko to bylo přesně to pravé. Neskutečně cute. Neskutečně. Nejvíc opět zabodoval Kisa s Yukinou, z kterých jsem se roztekla. Doslova.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 5 z 5 hvězdiček




Sekaiichi Hatsukoi Movie: Yokozawa Takafumi no BaaiGekijoban Sekaiichi Hatsukoi: Yokozawa Takafumi no baai

Úplnému konci Sekaiichi vévodí hodinový film, který se zaměřuje na Yokozawu. V obou sériích jsem ho moc nemusela, ale chápala jsem ho. Prostě neměl to štěstí, aby ho Takano chtěl. Tady objevuje novou lásku, kolegu Kirishimu. Yokozawa se navíc stará o Takanovu kočičku, takže aaaaaw ♥ Bavilo mě to. Moc.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček



Kamisama HajimemashitaKami-sama Hajimemashita

Nevím, co mi tak dlouho trvalo. Na Kamisamu jsem měla spadeno už děsně dlouho, protože jsem jednoho z hlavních hrdinů (Tomoa) vídala pravidelně v každém druhém AMV. Anime nezklamalo. Komediální, odpočinkové, romantické. Přesně to, co jsem v té zimě a hnusu venku potřebovala. Tomoe je nádherný a nejlepší je jeho trololo povaha. Oblíbila jsem si ještě Mizukiho, kterého bych si klidně vzala domů.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4.5 z 5 hvězdiček 


Kamisama Hajimemashita OVAKami-sama Hajimemashita OVA

Anime bez OVA jako by nebylo. Vzhledem k tomu, jak skončila první série, jsem se na tohle OVA fakt těšila. Nezklamalo. Roztomilé a prostě aaaaaw.

Odkaz na Myanimelist
Hodnocení: 4.5 z 5 hvězdiček







posterJsem číslo čtyři

Po dlouhé době jsem pro jednou zapla televizi. Jsem číslo čtyři jsem chtěla vidět už dlouho, protože tam hraje Diana Agron z Glee (Quinn). Nic moc jsem nečekala, a tak jsem nebyla ani zklamaná. Řekla bych, že to pro mě byl takový průměr. Dělala jsem u filmu i jiné věci. To mluví asi za vše.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3 z 5 hvězdiček




posterNerve

Oproti tomu jsem si neskutečně užila Nerve. I když nemám Emmu Roberts po jistých událostech v AHS moc ráda, tohle zahrála parádně. Celý koncept Nerve je skvělý a ve filmu funguje neskutečně. Je to akční, má to spád a celou dobu čekáte, jak to dopadne. Sice mě trochu zklamal konec (já bych radši větší krvák), ale to bych asi chtěla moc. Jen mě mrzí, že jsem si kdysi nepřečetla knižní předlohu, když knihu skoro nikdo neznal.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterLights Out

V Halloweenském týdnu jsem mrkla i na Lights Out, na které jsem se chystala už od doby, kdy se o nich objevila první zmínka. Nakonec jsem ale byla spíš zklamaná. Film má sice skvělou atmosféru, ale příběhově je podobný milionu podobných snímků. Pár lekaček tam bylo, ale nic, co bych nezvládla. Na to, že o filmu každý mluvil jako o něčem, u čeho se neskutečně báli, teda hořké zklamání. Asi jsem dost náročná.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3 z 5 hvězdiček


A jaký byl váš říjen?

10 komentářů :

  1. Přečetla jsi toho vážně dost. U mě se nesl říjen v duchu únavy, takže mám pouhých pět knih. Určitě si chci pořídit Mrazivý oheň. A na Zhasni a zemřeš se též chystám, i Nerve mě docela láká.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Mrazivý oheň si také moc přeji, ta obálka a námět jsou dokonalé.

    OdpovědětVymazat
  3. Teda ale produktivní jsi dost. Já si v září začala Gate; Stein a to jsem ještě stále nedokoukala, ale to Illuminae jsem před časem četla, jako anotaci, ale nenadchlo mě to, nicméně ok, na tvé doporučení to je v to-readu :D

    OdpovědětVymazat
  4. Zbožňuju tvoje měsíční shrnutí, protože vždycky narazím na nějaké anime, které nutně potřebuji vidět :D Momentálně mám jako jediné anime rozkoukané Kuroshitsuji, ale hned po dopsání tohohle komentáře si jdu pustit první díl Sekaiichi Hatsukoi a možná se mrknu i na Kami-sama Hajimemashita. Díky za skvělé tipy :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuju! Jak se ti líbí zatím Kuroshitsuji? :) Já ho úplně miluju. Koukám, že taky přidáváš tipy i na anime, cos viděla, tak budu taky stalkovat :D Tipy by se mi taky hodily!

      Vymazat
    2. Zatím jsem stihla jenom 4 díly, ale vypadá to fakt dobře. Zrovna v tom posledním jsem nemohla z Ciela v utajení za dívku - nejlepší scéna: navlékání korzetu :D :D. A Sebastian je samozřejmě naprosto nejlepší!

      Vymazat
  5. Krásné čtenářské skóre, od Ruty Sepetys jsem v říjnu četla Sůl moře a rozhodně plánuji číst i její další knihy, její styl mě strašně nalákal :) Přeji úspěšný listopad! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zavidim vsem, kteri umi takove rychlocteni :-) To je neuveritelne .-)

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné shrnutí :)
    Plno knih a filmů mám taktéž v plánu :)

    OdpovědětVymazat