středa 1. února 2017

Měsíční shrnutí za prosinec 2016


Co jsem přečetla, zrecenzovala a zhlédla za prosinec?
To vše můžete najít v tomto článku.


Přečtené knihy

Nečetla jsem tolik, jak jsem chtěla, ale i tak to nebylo úplně špatné. 6 knih a 2 mangy. Na druhou stranu byly skoro všechny přečtené knihy a mangy úžasné, takže vůbec nevadí, že jsem toho nepřečetla víc.

Temnější tvář magie (Shades of Magic, #1)Temnější tvář magie

Bylo by celkem nefér, aby nálepku knihy měsíce dostala kniha, kterou jsem už jednou četla v originále, a tak si ji schovávám pro jinou. Nejtemnější tvář magie miluju a můžu říct, že se překlad vážně povedl. Je to jedna z mých nejoblíbenějších knih, které jsem četla v roce 2015 a rozhodně po ní někdy sáhnu znova. Victoria Schwab prostě píše úžasně, dokázala vytvořit propracovaný svět s paralelními světy a postavy... Lila Bard je prostě borka. Už jsem zapomněla, jak super je princ Rhy, a jak moc nenávidím dvojčata z Bílého Londýna.

Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček


The 100 (The 100, #1)The 100

Absolutně spontánně jsem se rozhodla, že se zapojím do jednoho zahraničního buddy read série The 100. Chtěla jsem dát knihám šanci, protože seriál absolutně zbožňuju. Dál než k prvnímu dílu jsem se sice nedostala, na druhou stranu jsem ho ale měla zhltnutý během jedné cesty vlakem do Prahy. Nebylo to vůbec špatné, i když seriálu se to nevyrovná ani v nejmenším. Chyběly mi tu některé postavy a ty, které byly stejné, nebyly takové, jaké je znám. Alespoň ale Bellarke. A ne, Wellse nikdy mít ráda nebudu, je to stejný kretén jako v seriálu (a Jaha taky).

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


Empire of Storms (Throne of Glass, #5)Empire of Storms 

Poslední díl k ToG je sice zatím v nedohlednu (až v září), i tak jsem ale chtěla mít od knih Sarah na nějakou dobu pokoj, protože přečíst je mi trvá poněkud déle, i když se vážně snažím. Queen of Shadows byla navíc pro mě nejlepším dílem série, a tak jsem se EoS nemohla dočkat. Bylo to o trochu horší než QoS, i tak tu ale byla spousta akce, plot twistů a dalších věcí. Kdybych to měla popsat dvěma slovy, tak jsou to boje a vztahy. Nic jiného se tu totiž v podstatě neřeší. Pokud vám tedy romantická složka v předchozích dílech chyběla, v EoS se dočkáte. V podstatě u všech postav a párů. Nejvíc mě bavily části s Elide a Lorcanem, ihned následované Aedionem. A velké plus - oblíbila jsem si i Rowaelin, kterou jsem v HoF naprosto hejtila.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Rust BlasterRust Blaster

Nemohla jsem si nepřečíst ani nějakou mangu. Moje volba padla na Rust Blastera od stejné autorky, která má na svědomí Black Butlera (Kuroshitsuji). Než jsem začala roleplayovat s jednou z postav z téhle mangy, neměla jsem o ní ani ponětí. Jde o mangu s upírskou tématikou, takže jsem byla celkem opatrná. S upíry v anime/mangách nemám moc dobré zkušenosti, všechny, které jsem dosavad zatím viděla/četla, byly dost průměrné (Vampire Knight, Diabolik Lovers). Rust Blaster je sice krátký, ale bavilo mě to. Hlavní hrdina Aldred je prostě miláček. Navíc je to stand alone, takže je to fakt na chvíli.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Tokijský ghúl 2 (Tokyo Ghoul, #2)Tokijský ghúl 2

Nemohla jsem si nechat ujít ani pokračování Tokijského ghúla, kterého jsem se rozhodla číst v češtině. V angličtině bych ho asi měla přečteného rychleji, ale zase nač spěchat, když máme taková pěkná vydání... A výsledek? Brečela jsem. Jednu nejmenovanou scénu jsem si musela pustit i v anime verzi a... Nedalo se to. Už jsem zapomněla, jak mě to při sledování anime vzalo. A to bude ještě hůř. Děj se ale začíná pomalu rozjíždět, protože se už objevují Doves v čele s Madem (miluju toho chlapa!) a Amonem. Je jen otázka času, kdy se objeví moje nejoblíbenější postava, Tsukiyama.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Rudý úsvit (Rudý úsvit, #1)Rudý úsvit - KNIHA MĚSÍCE

A nakonec to nejlepší. Už od zahraničních booktuberů jsem slýchala, že je Red Rising naprosto boží. Anotace taky zněla slibně. A měli pravdu. O vydání knihy v českém překladu se nikde moc nemluvilo, a tak kniha nejspíš hodně lidem utekla. Začátek byl nudný, to nepopírám. V průběhu knihy se ale začaly dít věci a já se vážně slušně bavila. Štval mě jen formát knihy, který se četl vážně špatně a vazba se navíc hned poničila. Pokud hledáte mix Hunger games, Gladiátora a Percyho Jacksona, pak jste tu správně (hodně věcí z RÚ jsem viděla i v Čárách života).

Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček


Zrecenzované knihy


Světe div se, dokonce tu jedna je na tu bídu! A to u Fantasye.

Clareová Cassandra: Pekelné stroje III. - Mechanická princezna


Zhlédnuté filmy, seriály a anime


Na to, že jsem prakticky celý prosinec trávila čas buď ve škole, učila se na zápočty nebo byla v práci (i na Štědrý den, mezi svátky a na Silvestra), jsem toho viděla poměrně dost na mé poměry. Sedm filmů a jedno anime, což je pěkný výsledek.


posterCanterburské povídky

Ne. Tohle už nechci v životě vidět. Byl to špatný nápad. Profesor nám ale řekl, že k zápočtové eseji a k jednomu z témat britské historie se máme podívat na Canterburské povídky (snažila jsem se je číst, ale nešlo to). A... byl to vážně zážitek. Pokud se na dílo chystáte, rozhodně knihu. Protože zaprvé - film jsem vůbec nepochopila, kromě toho, že tam byl neustále sex, gay sex nebo nějaké podivné orgie. Proč mi tohle musel náš profesor udělat? Proč?! Moje oči!

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 2 z 5 hvězdiček


posterDítě Bridget Jonesové

Bridget Jonesová patří k mému dospívání. První dva díly jsem viděla snad stokrát a vždycky jsem Darcymu fandila (a jeho herce miluju). Proto jsem byla z pokračování celkem rozčarovaná. Je znát, že od prvních dvou filmů má tenhle film menší odstup. Alespoň, co se mé divácké vyzrálosti týče. Vnímala jsem celý příběh už jinak a trochu mě mrzelo, jak to nakonec dopadlo (ne, že bych neměla favorita, vlastně jsem byla spokojená, ale stejně...). Stará Bridget je prostě Bridget.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterSirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Filmové adaptace jedné z mých nejoblíbenějších sérií jsem se celkem bála. Z traileru jsem věděla o tom, že se režiséři rozhodli udělat pár změn v postavách, takže jsem do filmu šla už poměrně rozladěná. Nevadí mi, pokud se dělají ve filmech změny, které mu prospějí. Emmu ale v knihách naprosto miluju a přijde mi prostě hloupé dávat jí schopnost Olivy jen proto, že je to romantičtější. Emmě patří bad ass oheň a konec diskuze. Ve výsledku to byl takový průměr. Mělo to celkem pěknou atmosféru, Burtona jsem z toho ale necítila a knižní Sirotčinec taky ne. Kdyby to byl film bez knižní předlohy, tak bomba.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3 z 5 hvězdiček


posterDon't breathe

Měla jsem chuť na nějaký thriller, a tak jsem si random vybrala Don't breathe. Příběh o partě kamarádů, kteří se rozhodnou vloupat se do domu slepého válečného veterána a ukrást mu peníze. To ale ještě netuší, jaká temná tajemství podivný muž skrývá a že vstupem do domu začíná boj o holé přežití. Bylo to překvapivě dobré. Temná a napínavá atmosféra, honění po domě a psycho dědek, který byl ve výsledku stejně šílený. Mrazilo mě z toho.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterStar Wars: Epizoda IV - Nová naděje

Jsem ostuda, vím to, ale nikdy jsem neviděla původní trilogii Star Wars filmů. Konečně jsem se ale k prvním dvěma dostala. Nová naděje mě poměrně překvapila. Netušila jsem, že se mi to bude tak líbit. Bez té novější trilogie bych asi byla trochu ztracená, ale takhle jsem se aspoň trochu chytala. Princeznu Leiu nemám ráda, stejně jako Luka, ale Han Solo s Vaderem to plně vynahrazují. A Obi-wan. Nedivila bych se, kdybych nakonec měla nejradši R2-D2 nebo C3PO.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterYuri!!! on Ice - ANIME MĚSÍCE

Yuriho na ledě jsem sledovala nejenom v prosinci, ale postupně, jak vycházel. Dokoukala jsem ho ale s posledním vydaným dílem první série právě v prosinci. A proč je to anime měsíce? Spojení bruslení, pseudo-romance a hledání toho, kdo vlastně jste je naprosto boží. A navíc je tam postava českého krasobruslaře! Ne pro nic za nic se YoI přezdívá Gays on Ice. Mezi Viktorem a Yurim to přímo jiskří, ale nikdy to tam není řečené přímo. Fanoušci si tak spíše domýšlejí a YoI tak stále zůstává pouze sportovní anime. Je to ale hodně vtipné a já rozhodně doporučuji. Už jen pro tu srandu, že nás krasobruslař se tam jmenuje Emil Nekola.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 5 z 5 hvězdiček


posterStar Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

Pokračování Star Wars se neslo v podobném duchu jako čtvrtý díl. Vzala jsem Leiu na milost, hlavně kvůli Han Solovi. Nejvíc mě bavil Yoda, který předstíral demenci. A Vader a jeho známé "I am...". Hned jsem si vzpomněla na Pomstu Sithů. Chudinka malej Anakin. Mánii Star Wars asi nikdy úplně nepropadnu, ale je to skvělá série, o tom není pochyb.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček



posterZlodějka knih

A jako poslední jsem viděla Zlodějku knih. Sice jsem se zařekla, že se na ni nepodívám do té doby, než si přečtu knihu, nakonec jsem ale neodolala. Tak nějak jsem věděla, co přibližně čekat, a tak jsem nijak překvapená nebyla. Film se mi moc líbil, i když ten konec... čekala jsem něco jiného. Je super, že i ve filmu byl zachován celý koncept se smrťákem. Dodává to příběhu na jedinečnosti a myslím, že k válce se to i skvěle hodí.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


A jaký byl váš prosinec?

4 komentáře :

  1. Wow, také jsem vůbec nezaznamenala, že u nás vyšel Rudý úsvit... Přitom taková kniha by si zasloužila velkou propagaci. Chápu, že to nevydává jedno z velkých nakladatelství, ale i tak by vydání v zahraničí tak úspěšné knihy mělo mít větší reklamu. Nebo alespoň nějakou. :D

    OdpovědětVymazat
  2. A to já zase Rowana a Aelin žrala od začátku, takže se Empire of Storms nemůžu dočkat! Jen si teda na překlad ještě nějakou dobu počkám, no. :( :D

    OdpovědětVymazat
  3. S tvojim názorom na EoS sa dosť stotožňujem. Tiež mi trvá veľmi dlho kým sa cez tie knihy dostanem, no nakoniec to stojí za to. Queen of Shadows ma bavila možno viac, ale v EoS sa mi páčili nové vzťahy, ktoré sa začali rozvíjať. Som zvedavá aký bude teda ten posledný diel. A Rowan a Aelin ma stále nejak neberú.

    OdpovědětVymazat
  4. Na Star Wars ted také koukáme, jelikož jsem je neviděla a přijde mi, že jsem o moc nepřišla :D Sirotčinec mě také zklamal, ale to docela i kniha. Na Bridget a Smrt ve tmě plánuji též mrknout.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat