pondělí 3. července 2017

Recenze - Doctor Who: Genereace velkého třesku

Doctor Who: Generace velkého třeskuOficiální anotace

Vánoce 2015, Sydney, Nový Jižní Wales, Austrálie.


Dokážete si představit, jak všechny překvapí, když se v sydneyské zátoce otevře časový portál. A taky si dokážete představit, jak je vyvede z míry, když vedle Harbour Bridge dosedne ohromná pyramida, která nevhodně zaclání Port Jackson, a navíc vyzařuje čirou energii. Dokážete si představit úlek v jejich tvářích, když sem dorazí gangster Cyrrus Guča, profesor Jaanson a mimozemská nájemná vražedkyně Kik Zabiják, aby zářící pyramidu obsadili. A nakonec si asi dokážete představit, jak všechny vyděsí, když jim těsně v patách dorazí skupina podvodníků chystajících se provést svůj zatím nejodvážnější husarský kousek.

Tenhle gang sestává z Dlouhonožky (sexy komika), Psohlavce (který má na starosti bezpečnost a palebnou sílu), Mrněte (starajícího se o logistiku), Lopaty (hlavní archeoložky a historičky) a Felčara (jehož povinností je uchránit vesmír před explozí, vedle níž velký třesk vypadá jako provlhlá rachejtle).

A když někdo omylem probudí Prastary vesmíru – což podle Felčara nebylo úplně moudré ani rozumné –, věci začnou rázem vypadat velmi komplikovaně.



Proč jsem si knihu vybrala?

Doctor Who je moje srdcovka. Seriál sleduji pravidelně (ty novější série, na classica jsem si zatím netroufla). Jak se blíží konec Capaldiho éry, stále více mě zajímají i knihy, ve kterých se tento dvanáctý Doctor objevuje. Generaci velkého třesku jsem si tak nemohla nechat ujít. Sice jsem se mylně domnívala, že to bude mít něco společného s Big Bangem z nějaké čtvrté série DW, ale nevadí. I tak totiž anotace zněla velmi zajímavě.

Něco málo k obálce

Přesně takhle by měla vypadat správná doktorovská kniha. Naprosto boží kompozice a barevná rovnováha, Doctor s fierce výrazem, planety, asteroidy, chaos a samozřejmě Tardis. Tahle se prostě vyvedla.

Hodnocení

Výsledek obrázku pro doctor who pyramid
Zdroj
Vše se změní, když se v australském Sydney objeví obří pyramida z jiné galaxie. Následuji ji profesor Horác Jaanson a jeho dva pomocníci - vražedkyně Kik Zabiják a gangster Cyrrus Guča. V honbě za Půvabem jej následuje odvetný tým vedený archeoložkou Bernice Summerfieldovou a jejími přáteli. Nesmí chybět ani Doctor se svou TARDIS, kterou pyramida přitahuje jako magnet. Doctor ani jeho přátelé ale netuší, že se tam pyramida neobjevila jen tak a její otevření by mohlo mít katastrofální následky. Probuzení Prastarů vesmíru a Velký třesk - co lepšího si přát? Dokáže Doctor vyřešit problém dříve než bude příliš pozdě jak pro něj, tak pro celý vesmír?

Generace velkého třesku je druhým dílem z plánované trilogie Kroniky Půvabu z pera Garyho Russella. Příběh se již tradičně odehrává ve verzu seriálové senzace Pán času z produkce BBC. Stejně jako v prvním díle, i zde hraje důležitou roli Půvab - mystický objekt přitahovanými lidmi toužícími po moci. Oproti prvnímu dílu se ale Generace velkého třesku odehrává hned na několika místech a v různých časech. Doctor či jeho přátelé cestují do minulosti i budoucnosti, aby odvrátili katastrofu. Příběh je velmi akční už od samého začátku. Provází ho nádech tajemna, který je tolik spojen právě s Půvabem. Není nutné číst předchozí díl Královská krev, k pochopení stačí znalost verza seriálu. Narozdíl od jedničky tu ale Doctor cestuje sám bez své společnice Clary, která je zaneprázdněna svými lidskými záležitostmi.

"Profesorka Bernice Summerfieldová," představila se. "Těší mě." Pohlédla na Jaansona a Talpidiána."A?" vyštěkl Jaanson."Jsem archeoložka. Ale asi jiná, než jste očekávali."

Výsledek obrázku pro bernice summerfield
Zdroj
Co se týče postav, hlavním hrdinou není nikdo jiný než sám Doctor, Pán času z planety Galiffrey, který cestuje časoprostorem se svou modrou budkou TARDIS. V tomto díle se jedná o jeho dvanáctou regeneraci, kterou v seriálu ztvárňuje Peter Capaldi. Patří k mým nejoblíbenějším, jelikož jeho sarkastické poznámky a narážky na předchozí regenerace vážně stojí za to. Nejvíce mne asi potěšily zmínky o River Songové, které pochopí jen skalní fanoušci. Velké plus dávám i za combo postav vedené Benny Summerfieldovou, která se objevila již v několika audioknihách z produkce Big Finish Productions. Její rodina se skládá nejenom z lidských bytostí - seznámíme se i s několika dalšími rasami, o kterých se nám zatím mohlo jen zdát. Skvělé duo tvoří i Kik Zabiják a Cyrrus Guča - trestanci, kteří byli podmínečně propuštěni z vězení, aby se účastnili expedice. Kik je super sarkastická a badass žena, která dokáže nakopat zadky jedna báseň. O Cyrrusovi ani nemluvě. Jejich slovní přestřelky patřily mezi mé oblíbené pasáže.

A mé dojmy? Vesměs mám psané příběhy z prostředí mého oblíbeného seriálu moc ráda. Jde o jednoduché oddechovky, ve kterých se opět potkávám s oblíbenými postavami. Něco jako jedna epizoda seriálu. Sice tomu chybí ona animace, ale čert to vem. I Generace velkého třesku měla něco do sebe. Líbilo se mi, jak to bylo dynamické a celá zápletka a pátrání po Půvabu bylo skvělé. Je škoda, že u nás nevyjdou audioknihy s Benny, protože je to správňácká hrdinka a rozhodně by neuškodilo se s ní a jejím týmem blíže seznámit. Určitě jste zaznamenali, že se éra Capaldiho blíží ke konci... tahle kniha by mohla být pěknou připomínkou!

Generaci velkého třesku bych doporučila všem milovníkům kultovního seriálu Doctor Who, kteří milují Capaldiho a jeho sarkasmus. Tahle kniha stojí vážně za to.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.CZ za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka

1 komentář :

  1. Skvělá recenze, díky! Taky mám Doctora Who v oblibě a knihy z tohoto seriálového světa mne baví. Velký třesk jsem ještě nečetla, ale už dlouho se na něj chystám a těším se na to (čekám, až vyjde třetí díl z té trilogie Kroniky půvabu, abych to mohla přečíst všechno pohromadě). A po tvé recenzi se na to těším ještě víc. :-)

    OdpovědětVymazat