neděle 2. července 2017

Recenze - Paní půlnoci

Paní půlnoci (Temné lsti, #1)Oficiální anotace

Los Angeles, 2012. Je tomu již pět let, co dvanáctiletá lovkyně stínů Emma Carstairsová přišla za Temné války o oba rodiče. Dnes už Emma dávno není dítě, ale mladá žena odhodlaná k pátrání a pomstě. Spolu se svým parabátai Juliánem Blackthornem musí překazit nekalé spiknutí a rozbít síť temné mafie, jejíž dlouhé prsty sahají od Sunset Stripu až k magickým hlubinám oceánu a plážím v Santa Monice. Aby to dokázala, musí se však naučit důvěřovat svému srdci, které ji, zdá se, svádí na scestí...

Proč jsem si knihu vybrala?

Svět Lovců stínů je hodně velký a já jsem během posledních let začala trochu zaostávat. Četla jsem pouze první dva díly Nástrojů smrti a celé Pekelné stroje, takže toho mám ještě hodně co dohánět. Paní půlnoci bych sice správně měla číst až po těch ostatních, ale co nadělám. YOLO.

Něco málo k obálkám

Lady Midnight (The Dark Artifices #1)Signora della mezzanotte

Jsem neskutečně ráda, že se nakladatelství Slovart rozhodlo převzít originální obálku, která má svou vlastní atmosféru a k Lovcům stínů se prostě hodí. Moc pěkné je i speciální výroční vydání s runami, které naživo vypadá moc pěkně. O té bílé monstrozitě vpravo radši pomlčíme a budeme dělat, že neexistuje...

Hodnocení

TDA - Emma Carstairs by RoItsSomething
Emma Carstairs by RoltsSomething
Od útoků Sebastiana Morgensterna a smrti rodičů Emmy Carstairsové uplynulo už pět let. Emma ale nikdy nevěřila tomu, že jsou její rodiče obětmi šíleného Lovce stínů a je rozhodnutá vypátrat, jak to bylo doopravdy. Když dojde v Los Angeles k sérii úmrtí, která vypadají na první pohled totožně s těmi, s kterými se Emma už setkala u svých rodičů, vysvitne ji nová naděje. Lovci stínů z losangelského Institu dokonce dostanou nabídku na spolupráci z míst, která by vůbec nečekali. Je tu však jeden problém - celé vyšetřování je v rozporu s přísnými pravidly, která zavedl Spolek a mohlo by mít katastrofální následky pro všechy zúčastněné. Emma navíc musí řešit vztah se svým parabátaiem Juliánem, který se začne ubírat nečekaným směrem...

Paní půlnoci je prvním dílem série Temné lsti z pera Cassandry Clareové, které u nás již vyšla šestidílná série Nástroje smrti a trilogie Pekelné stroje. Stejně jako její předchozí série, i Temné lsti se odehrávají ve světě Lovců stínů, jehož pravidla a fungování Cassie vysvětlila ve svých předešlých dílech. Svět Lovců stínů je ale velmi velký, a tak se čtenáři mohou těšit na nová fakta, o kterých ještě neslyšeli. Hned ze začátku vás varuji, abyste Paní půlnoci nečetli před přečtením Nástrojů smrti a Pekelných strojů, jelikož se PP odehrává až po událostech těchto dvou sérií a rozhodně nešetří se spoilery. Paní půlnoci má podobný koncept jako Cassiiny předchozí knihy. Začátek je pomalejší a spíše popisný - autorka nás seznamuje s novými postavami a situací, ve které se ocitly. Následuje detektivní zápletka, ve které se hrdinové snaží najít masterminda. Nechybí ani nějaká ta romantika. Lehké plus bych Cass dala za to, že zapojila i LGBT vztah. Jen tak dál! I přes pomalejší začátek se tak od poloviny kniha pořádně rozjede a přichází i vítaná akce. Milovníci historie Lovců stínů si také přijdou na své. Milujete postavy z Nástrojů smrti a Pekelných strojů? Pak si taky přijdete na své, protože se tu sem tam mihnou.

"Julián, Julián, Julián," škádlila ji Cristina. "Julián je malíř, Julián je génius, Julián by to uměl opravit, Julián by to klidně postavil. Víš, za posledních sedm týdnů jsem o Juliánovi slyšela tolik úžasných věcí, že se začínám bát, že až se s ním seznámím, okamžitě se do něj zamiluju."

Dostávám se tak pomalu k postavám. Cassie nám představuje úplně novou skvadru, kterou nejprve musíme poznat. Hlavní hrdinkou je Emma Carstairsová, která rozhodně nesedne každému. Má svou hlavu, do všeho se vrhá bez přemýšlení, je spontánní a hodně svá. Takový holčičí Jace. To může být po čase otravné... Na druhou stranu se mi líbil její zápal pro vyšetřování a touha po odplatě. Autorka nám navíc přibližuje i to, jak funguje pouto parabátai, které Emma má s Juliánem Blackthornem. Rodina Blackthornů se v předchozích sériích nedočkala tolika prostoru, nyní ale dostala svou šanci. Kromě Juliána se setkáváme i s jeho mladšími sourozenci, kterých je vskutku... mnoho. Ze začátku jsem se v nich trochu ztrácela, to bez debat. Co se týče Juliána, je to umělec, který se stará o mladší sourozence místo Marka, kterého unesl Divoký hon. Připadal mi jako postava lehce nevýrazný a nijak zvlášť jsem si ho neoblíbila. Daleko víc mi imponoval Mark a někteří vílí členové Divokého honu, zvláště Kieran. Autorka nezapomněla ani na zastoupení čarodějů (však uvidíte!). Třešničkou na dortu pro mě byla Emmina nová nejlepší kamarádka Cristina, která mi sedla snad už od první strany. Víc takových!

Kieran of the Hunt by OblivionsDream
Kieran of the Hunt by OblivionsDream
Než přejdu k dojmům, ještě bych chtěla zmínit grafickou stránku celé knihy. Ty modré stránky vypadají fantasticky! Paní půlnoci je první knihou young adult značky BOOKLAB, kterou má pod sebou právě Slovart. Pokud si chcete čtení trochu ozvlášnit, pořiďte si knihu Kdo je kdo ve světě Lovců stínů (vydal taktéž Slovart). Najdete v ní info o postavách i s nádhernými ilustracemi v nádechu květomluvy. Není to úplná nutnost, ale kromě postav z Temných lstí jsou tu i ty z Cassandřiných předchozích sérií (i těch nevydaných). Doporučuji všemi deseti! (a na fotkách to vypadá fakt pěkně, pokud máte bookstagram).

A nakonec mé dojmy... Je pravdou, že z Nástrojů smrti jsem četla první dva díly a Pekelné stroje jsem (naštěstí) četla celé. Na druhou stranu jsem toho ale měla hodně vyspoilerovaného už z dřívějška, takže mi nevadilo, že mi Paní půlnoci některé věci odhalila. Pokud na ni ale nutně nespěcháte, rozhodně se do ní nepouštějte, než přečtete Nástroje. Nejsem velkým fanouškem knih s pomalejším rozjezdem. Musela jsem se do začátku nutit a bylo to pro mě lehce chaotické. Zachraňoval to ale Cassiin skvělý styl psaní a dobře napsané postavy. Časem mi to začalo i ubíhat a já druhou polovinu přečetla jedním dechem. Stavbou příběhu to nebylo nic nového, na druhou stranu tu ale autorka představuje Divoký hon, což jsem jako velká fanynka víl ocenila. Nemůžu popřít, že je mám daleko radši než Lovce stínů, protože jsou pro mě daleko zajímavější. Pokud ale milujete Lovce stínů, Paní půlnoci vás nezklame. Přeci jen samotné rozuzlení je celkem překvapivé a otevírá spoustu otázek.

Paní půlnoci bych doporučila především milovníkům Lovců stínů, kteří chtějí zkusit něco nového a nevadí jim ztřeštěná hlavní hrdinka, která si jde za svým.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku. 
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky

1 komentář :

  1. Moc pěkná recenze, knihu jsem zatím nečetla, ale líbí se mi a tvoje hodnocení mě v tom jedině utvrdilo... :))

    OdpovědětVymazat